אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: בריטניה נותנת לפייסבוק לשמור על השמנת צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: בריטניה נותנת לפייסבוק לשמור על השמנת

פגיעה בפרטיות הגולשים? בלונדון דווקא חושבים שזה רעיון טוב להיעזר ברשת החברתית כדי להגן על נתונים אישיים של אזרחי בריטניה. וגם: אנונימוס מאיים על ספרד ונאט"ו ואפל מואשמת בכך שהעתיקה אפליקציה שדחתה

12.06.2011, 13:34 | יוסי גורביץ

צוקרברג יגן עליכם

ממשלת בריטניה מנסה בשנים האחרונות להעביר כל שירות ממשלתי אפשרי לרשת, כדי שתוכל לחסוך בעלויות וגם לפטר בדרך הרבה מאוד עובדי ציבור. זו ממשלה שמרנית, אז היא העדיפה להפקיר את נושא האבטחה של החשבונות המקוונים של האזרחים/צרכנים/משתמשים בידי השוק החופשי. אחת השותפות שלה בנושא היא, כמסתבר, פייסבוק.

מטרת שיתוף הפעולה הזה היא לפטור את הממשלה מהצורך לשמור על מידע הגולשים, ולהעביר את האחריות לכך לידיהן של חברות פרטיות, כי הן כמובן ישמרו עליו טוב יותר. לעזאזל, זה לא רק למנות את החתול לשמור על השמנת, זו גם הכרזה שהוא יעשה את זה יותר טוב ממך.

בריטניה מחזיקה בשיא העולמי של פריצות למאגרי מידע או גניבתם. עכשיו יוכלו אזרחי בריטניה לישון בשלווה, מתוך ידיעה שהמידע שלהם לא יצטרך להיגנב כדי להגיע לידיים הלא נכונות – הוא יימסר ישירות לחברה שעילת הקיום שלה היא הפשטת הפרטיות מגולשיה. באופן אירוני ולא ייאמן, יש אפילו סיכוי סביר שהבריטים יצטרכו לשלם על התענוג. בממשלה הבריטית הקפידו, כמובן, לומר שפרטיות האזרחים עומדת בראש מעייניהם.

צוקרברג. התלונות נגד פייסבוק לא מפריעות לממשלת בריטניה, צילום: בלומברג צוקרברג. התלונות נגד פייסבוק לא מפריעות לממשלת בריטניה | צילום: בלומברג צוקרברג. התלונות נגד פייסבוק לא מפריעות לממשלת בריטניה, צילום: בלומברג

המגעים עם פייסבוק מתפרסמים בימים שבהם הטרשת החברתית צריכה להתמודד עם תלונה ל-FTC נגד שירות זיהוי הפנים שלה, שאותו - כמה מפתיע - היא יישמה על כל המשתמשים מבלי לשאול אותם. שירות חדש של פייסבוק, פיד עדכונים בזמן אמת, נוגס גם הוא עוד קצת בפרטיותם של הגולשים: הוא מאפשר לאנשים לצפות בתמונות שהוגדרו במפורש על ידי המשתמש כמיועדות לחבריו בלבד.

הדבר היחיד שממשלה כלשהי צריכה לתת לפייסבוק הוא זימון למשפט בשל הפרת חוקי פרטיות כאלה ואחרים. בריטניה מעדיפה לתת לה את המידע של אזרחיה. נו, מה כבר יכול להשתבש פה?

 

כשהיתוש מאיים על הפיל

ימים ספורים לאחר שהפנטגון הודיע שהוא מתכוון להתחיל לראות האקינג כפעולה מלחמתית, שתזכה לתגובה אמריקאית אגרסיבית במיוחד, החליטו בארגון הטרור אנונימוס לבחון עד כמה לוקחים אותם ברצינות.

משטרת ספרד שמה את ידיה על שלושה מראשי הנחש, שהיו מעורבים על פי החשד בהתקפות על סוני, לצד התקפות על אתרים ממשלתיים של מצרים ואיראן. לטענת המשטרה הספרדית, הם גם תכננו להפעיל את אנונימוס כדי לשבש את הבחירות בספרד, וזה כבר בכלל לא מצחיק.

ספרד נמצאת עכשיו באחת התקופות הרגישות ביותר שלה מאז סוף הדיקטטורה של פרנקו בשנות השבעים. מי שישחק משחקים עם תוצאות הבחירות, או ינסה לשבש את יכולתם של אנשים להצביע, מסתכן בכך שהוא ידחוף את ספרד למהומות קשות, אולי גם למלחמת אזרחים. לראשי אנונימוס לא אכפת, כמסתבר.

עונש המוות בספרד בוטל כשהסתיימה הדיקטטורה, אבל מצד שני התקפות ה-DDoS, הנשק האהוב על הטרוריסטים, הוצאו אל מחוץ לחוק. ובצדק מוחלט: קשה לחשוב על שיטה בזויה יותר לסתימת פיות.

מחאה נגד המצב הכלכלי בספרד. אם אנונימוס תפגע בבחירות - הנזק עלול להיות כבד במיוחד, צילום: איי אף פי מחאה נגד המצב הכלכלי בספרד. אם אנונימוס תפגע בבחירות - הנזק עלול להיות כבד במיוחד | צילום: איי אף פי מחאה נגד המצב הכלכלי בספרד. אם אנונימוס תפגע בבחירות - הנזק עלול להיות כבד במיוחד, צילום: איי אף פי

בתגובה למעצר החשודים, הודיע אנונימוס לספרדים משהו בסגנון "צפו פגיעה", ובספרד אכן נכנסו לכוננות ספיגה. באנונימוס לא הסתפקו בזה: הם התרו בנאט"ו, שבין חברותיה נמצאת גם ספרד, שלא להתגרות בהם, אחרת הלך עליה. העילה לכך היתה דו"ח של נאט"ו שהזהיר מפני עליית ארגוני "האקטיביזם" (Hacktivism), כמו אנונימוס.

ואם כל זה לא הספיק, אז עכשיו אנונימוס גם תקפו בהצלחה אתר ממשלתי בטורקיה. מדובר במחאה, אם זה הביטוי הנכון, על הצעת חוק לצנזורת רשת שם. גם טורקיה חברה בנאט"ו. אולי הגיע הזמן שיתייחסו להאקרים כפי שהתייחסו בשעתו לפיראטים: רעות חולות ומגפה למין האנושי, וייצאו נגדם למלחמת חורמה. זה כבר הפסיק להצחיק.

האפליקציה הזאת נראית לי מוכרת!

 

אחת הטענות הקבועות של אפל היא שבניגוד לחברות אחרות, היא לא מחקה אחרים, אחרים מחקים אותה. אם מישהו היה צריך עוד הוכחה לכך שגם הטענה הזו היא סתם יח"צ, אפל סיפקה אותה לאחרונה.

היה היה בארץ אלביון מפתח בשם גרג יוז. האיש אהוב על האלים, ויעניקו לו סוסים וגמלים, חמורים ושוורים, בנות ובנים, ואפליקציות לרוב. הוא בנה אפליקציה חדשה, WiFi Sync שמה, שמאפשרת סינכרון בין ספריית האייטיונז של המשתמש ובין האייפון. אפל דחתה בבוז את האפליקציה, וליוז לא נותרה ברירה אלא למכור אותה בחנות המתחרה, Cydia.

מה רבה היתה הפתעתו, כאשר גילה בשבוע שעבר - בעת השקת-הנפל של אפל ביום שני, כן ירבו - שאפל לקחה את האפליקציה שלו וכעת היא מציגה אותה כשלה, כחלק מהעדכון של iOS5. היא לקחה לא רק את האפליקציה, אלא גם את השם ואת הלוגו שלה.

מעבר לגזל הפשוט שיש פה, על פניו, אפל מחסלת מקור הכנסה ממשי של יוז: הוא מכר כ-50 אלף עותקים של האפליקציה, תמורת כ-10 דולרים לחתיכה. אבל זה בסדר: לסטיב ג'ובס יש שדה עיוות מציאות, והוא צפוי להגן עליו גם הפעם.

ג ג'ובס בהשקת iOS5. אפילו הלוגו דומה | צילום: רויטרס ג

בסין גולשים כמו ב-2002

הקהילה המקוונת הסינית ידועה בשני דברים: בהאקרים שלה - שבהחלט ייתכן שצירפו לחגורה שלהם גם את גולגלתו של ארגון המטבע העולמי - ובמספר הצומח במהירות של הגולשים במדינה המעונה, שיש בה את מספר משתמשי הרשת הגבוה בעולם.

כשבוחנים, עם זאת, מה הסינים עושים ברשת, התשובה מאכזבת משהו. מבחינת רוב המשתמשים הסיניים, העולם נעצר ב-2002: הפעילות המרכזית שלהם באינטרנט היא גלישה בפורטלים, ורבע מהמשתמשים הודו בה אפילו בלי לחץ פיזי מתון. למקום השני הגיעו אתרי בידור, עם 9.0%. אתרי החיפוש - שבסין, נזכיר, הם מצונזרים במיוחד - הגיעו למקום השלישי, עם 6.2%.

קדחת הטרשת החברתית, שאוכלת את העולם המערבי בכל פה, לא ממש חדרה אל מעבר למסך הבמבוק: רק 5.5% מהסינים משתמשים ברשתות חברתיות. אלו, צריך להזכיר, הן בעיקר מתוצרת מקומית – רןרן ודומותיה. פייסבוק וטוויטר אסורים בסין, לפחות באופן רשמי. נתון נוסף מעניין: עליבאבא היא חברת הסחר המקוון המועדפת על הסינים, ו-36.5% מהגולשים לאתרי מסחר מקוון עושים זאת באמצעותה.

צריך להזהר בנתונים הללו, משום שהם מתייחסים ל"סין הגדולה". כלומר, הם מערבבים בין סין היבשתית, שהיא הדיקטטורה הגדולה בעולם, ובין הונג קונג, שהיא אזור פתוח הרבה יותר, וטייוואן - שהיא כבר מדינה חופשית. הזמינות של רשתות חברתיות בטיוואן והונג קונג גדולה הרבה יותר מאשר בסין היבשתית, כך שראוי לתהות האם שילוב הנתונים מהונג קונג וטייוואן לא מטה את התוצאות.

קצרצרים

אפל הודיעה, באיחור אלגנטי, שהיא רוצה להצטרף כאחת הנתבעות למשפט שמנהל טרול הפטנטים לודסיס נגד המפתחים שלה. אם המהלך יאושר, וסביר מאוד שהוא יאושר, תזכה אפל בעיקר באפשרות לשאת בעיקר הנטל הכלכלי של המשפט. רק חבל שזה קורה באיחור של כעשרה ימים, וסביר שחלק מהמפתחים, שלא שמעו מאפל כלום והיה להם דד-ליין להגשת כתב הגנה, כבר העבירו מצלצלים לכמה עוכרי דין. בחדשות לודסיס אחרות, הטרול הגיש תביעה נגד עוד עשר חברות גדולות יחסית, בהן אדובי.

ואם כבר דיברנו על טרולי פטנטים, אפל שלפה נימוק חדש לדרישה שלה מאמזון להפסיק להשתמש בשם אפסטור כדי לתאר, ובכן, את האפסטור שלה. לטענת אפל, האפסטור של אמזון הוא מוצר נחות, וככזה הוא פוגע במוניטין של האפסטור שלה-עצמה. בין השאר, טענה אפל שאמזון מאפשרת מכירת אפליקציות שעוקפות את ההגנות של מכשירי אנדרואיד, ועל כן מסוגלות לגרום לפרצות אבטחה. איך זה קשור למשמעות של המילה "אפסטור", לי אין מושג וכנראה שגם לאפל אין.

המטבע הווירטואלי ביטקוין (Bitcoin) עורר עניין מסוים בחודשים האחרונים, בין השאר משום שהוא מאפשר תשלומים ישירים בין שני אנשים, ללא מעורבות של אתר מתווך. ובכן, ביום שישי הוא רשם את המפולת הראשונה בתולדותיו: ערך המטבע צנח ב-30.8%, ושערו עמד בסוף יום המסחר על 20.01 דולר לביטקוין, עם נפח מסחר של שני מיליון דולר - כשנפח המסחר בששת החודשים האחרונים עמד על כ-19 מיליון. עוד (הרבה) פרטים על יום שישי השחור של ביטקוין אפשר לקרוא כאן.

אריאנה הפינגטון. עוקפת את "הניו יורק טיימס", צילום: בלומברג אריאנה הפינגטון. עוקפת את "הניו יורק טיימס" | צילום: בלומברג אריאנה הפינגטון. עוקפת את "הניו יורק טיימס", צילום: בלומברג

התעבורה של "הפינגטון פוסט", דווח בהתרגשות בסופ"ש, עברה את זו של "הניו יורק טיימס". "שש שנים הספיקו כדי לשבש (To Disrupt) מאה שנים", חגג אחד מעובדי AOL. עובדי ה"טיימס" יוכלו להתנחם בכך שבניגוד לעובדי AOL/הפינגטון, הם מקבלים משכורת. ה"שיבוש" של הפינגטון ייכנס להיסטוריה כאחד המהלכים המזיקים בתולדות העיתונות, שווה ערך לתחרות הקשה בסוף המאה ה-19 שהולידה את המושג "עיתונות צהובה". המנצח בתחרות ההיא היה ג'וזף פוליצר, שהאגדה אומרת שיצר את פרס פוליצר לאות חרטה על כך שדירדר את העיתונות האמריקאית לאשפתות. קשה להאמין שהפינגטון תהיה נדיבה כמוהו.

מלחמת האזרחים הלובית מתנהלת כסדרה, וחילות האוויר של נאט"ו - שמתעקשים, למרות העובדה המביכה שחיילי ה-SAS הבריטי כבר נלכדו בלוב, שאין להם אנשים בשטח שמכוונים את המטוסים - מצאו שיטה חדשה לזיהוי מטרות של צבא קדאפי: הציוצים הבלתי פוסקים שמשדרים המורדים עוזרים לזהות את מיקום הכוחות. השילוב הזה, בין מדיה חברתית ובין הפצצה, מעורר קצת אי נוחות. מה השלב הבא, פצצה חכמה שמעדכנת על שיגורה בטוויטר ואוספת מעריצים בפייסבוק?

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אנונימוס ואפל
"...צד התקפות על אתרים ממשלתיים של מצרים ואיראן. .." אסרו אותם? אני דווקא הייתי מעניק להם פרס ועבודה קבועה. "...השקת-הנפל..." איזו השקת נפל? דווקא ההשקה עשתה לי שוב חשק לקנות מחשב מק, איזה יפים החיים שהמחשב באמת עושה מה שאתה רוצה, ולא מה שהוא רוצה, אלא שאז נזכרתי שאני עדיין חי במזה"ת ועקו"ם עדיין אוסרת על פתיחת חנות אייטיונס בישראל, ואין ממש אייוורקס בעברית, ואיידיגיטל עדיין לא אפל.
משה , תל אביב  |  12.06.11
לכל התגובות