אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך צריכה להגיב הממשלה לבקשת המענק של אינטל? צילום: בועז אופנהיים

איך צריכה להגיב הממשלה לבקשת המענק של אינטל?

מצד אחד, מדובר בסכום המהווה בערך 70% מהתקציב השנתי של משרד התמ"ת; מצד שני, אם ישראל רוצה בהמשך קיומה של החברה בשטחה עליה להבין את האילוצים הטכנולוגיים ואת חוק מור

13.06.2011, 07:49 | נעמה סיקולר ואסף גלעד

הגיע הזמן להגיד לא / נעמה סיקולר

ניסיון העבר מוכיח שלמקבלי ההחלטות בישראל קשה לסרב למענקים שמבקשת אינטל, ולכאורה בצדק. קשה שלא להסתנוור מהיקף ההשקעות האגדי, מהעסקת 7,300 עובדים ומחלומות על חיזוק התעסוקה בפריפריה. ההבטחה הנוכחית לפיתוח הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בתחום השבבים דווקא בישראל, מקשה על ההחלטה עוד יותר.

אבל יש עוד דרך להסתכל על המענק החדש שמבקשת אינטל, מענק שיכול להגיע למעל 3 מיליארד שקל. 150 בקשות נמצאות בצנרת של מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת. אלה 150 מפעלים שרוצים להרחיב את הפעילות ומתחרים על תקציב שנתי של 500 מיליון שקל בלבד. חלקם מפעלים קטנים, חלקם בינוניים או גדולים. החשיבות של כל אחד ואחד מהם למדינת ישראל גדולה ואף אחד מהם לא יזכה לקבל, ולו עשירית, מהמענק שאינטל מבקשת.

רק לשם השוואה, המענק שאינטל מבקשת הוא פי 4 או 5 מהתקציב השנתי של מרכז ההשקעות כולו, יותר מפי שניים מתקציב המדען הראשי, 70% מהתקציב השנתי של משרד התמ"ת ובערך פי שניים מהתקציב של משרד החוץ. אם המדינה תשקיע ולו מחצית מהסכומים שמבקשת אינטל באופן ישיר בתעסוקה בפריפריה, במענקים או במימון למפעלים נוספים, הערך התעסוקתי הנוסף למדינת ישראל יהיה גבוה מ־1,300 העובדים שהתחייבה אינטל לקלוט.

ויש עוד נקודה בלתי פתורה. האם לאחר ההשקעות המסיביות בישראל, ללא המענק אינטל באמת תקים את המפעל במקום אחר? לא בטוח. פרקי הזמן שבין בקשת מענק אחד למשנהו מצטמצמים ומספר העובדים המועסקים בתמורה למענק הולך וקטן. אולי הגיע הזמן פעם אחת לתמיד להתמודד גם עם הניסיון הזה, ולהגיד לאינטל לא.

 

הפיזיקה מחייבת מענק / אסף גלעד

הטענות בעד ונגד מענקי המדינה לאינטל נשמעות כתקליט שחוק כל אימת שאינטל מתדפקת על דלתות הממשלה. הן נשמעו בשנה שעברה, בדיון על פס הייצור בטכנולוגיית 22 ננומטר העתידנית, שאמורה לקדם את אינטל לתוך עידן הסמארטפונים; הן נשמעו ב־2005, בזמן הדיונים על הקמת פס הייצור של 45 ננומטר, שהפך מאז לפעילות הייצור המרכזית של אינטל בישראל; והן נשמעו גם בעשורים הקודמים.

בכל פעם היה מי שתמך והתנגד ובכל פעם הממשלה הכניסה את היד לכיס. לא תמיד היא שילמה ביוקר. בשנה שעברה, למשל, אישרה הממשלה מענק של 650 מיליון שקל, מחצית בלבד מהסכום המבוקש, כדי להקים קו ייצור בעלות 2.7 מיליארד דולר, שעשוי לספק 1,000 מקומות עבודה חדשים בקריית גת.

אפשר לספוק ידיים ולהתאונן על הענקית האובססיבית מסנטה־קלרה, אבל אפשר גם לאמץ נקודת מבט שונה, ולפיה אינטל חייבת להשתדרג כל העת לא רק בגלל חוקי הג'ונגל העסקי, אלא גם מתוקפו של חוק פיזיקלי המכונה חוק מור. לפי חוק זה, בכל 20 חודשים תוכפל צפיפות הטרנזיסטורים במעגלים משולבים, הנמכרים במחיר מינימלי.

למרות זאת, המפעל המקורי בקריית גת, פאב 18, נבנה ב־1999, אך שודרג רק ב־2006 לייצור בצפיפות של 180 מיקרון וב־2008 ל־45 ננומטר. המפעל המקביל, פאב 28, שהוקם ב־2008 לייצור טרנזיסטורים בצפיפות של 45 ננומטר, החל לעבור שדרוג ל־22 ננומטר כבר השנה.

אינטל נוהגת כחברה חפצת חיים, אך אם ישראל חפצה בה עליה להבין את האילוצים הטכנולוגיים ולהתפשר כאשר חוק מור מתקתק. אם ישראל לא תעשה זאת, יהיו מספיק מחוזות בסין שיקפצו על ההצעה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
לנעמה: אם התהליך יתחיל, הוא לא יסתיים
להגיד: "לא. לא ניתן להם בואו ונראה אותם, את אינטל, שינסו לחפש מקום אחר" זה די תגובה ישראלית טיפוסית, אחת שלא מנוסה במה שקורה בעולם. אינטל יקבלו פי 2 בכל מקום, ומי שיתן להם יודע שסכום זה מתכסה תוך שנתיים ממס ההכנסה של העובדים באינטל. ברגע שהתהליך יתחיל, ואינטל תתחיל לחפש, אינטל ימצאו מקום, ואז, אותה עיתונות "תרד" על הממשלה ש"למה היא לא נתנה סכום זה, והנה אינטל "ברחה" מישראל. כל אגורה שהחברה הזו מקבלת מהמדינה, היא מחזירה במכפיל ענק. להגיד "בואו לא ניתן ונראה מה קורה" זה לא חכם.
האב הקדוש , סלובניה  |  14.06.11
5.
כסף נותנים.... ומה מקבלים?
התחייבות כי הכסף יועבר כמשכורות לעובדים בהתחייבות לפרק זמן משמעותי? התחייבות להישארות במדינת ישראל ככקבע ולפיכך צפי להכנסות ממיסים שיכפילו? ישלשו? ירבעו את ההשקעה? השקעה שלנו - יש להדגיש - שלנו כמשלמי המיסים. או שאינטל או בכירי התמ"ת/אוצר יכולים להבטיח לנו כי השקעה זו תמשוך חברות נוספות להשקיע בישראל? ואם כן, האם גם אותן חברות ירצו השקעות? ובאילו סדרי גודל? להקנות לחברה בינלאומית נחיתה רכה בישראל זו מחוייבותה של כל ממשלה החפצה בפיתוח וחיים ועל אחת כמה וכמה בתעשיות העתיד. אך השקעה בסדר גודל המבוקש כלפי חברה אחת צריך להיבחן כהשקעה עליה המדינה אמורה לקבל תשואה כלשהי והתמורה עדיין לא ברורה. "אז הם ילכו לסין" יצעקו כולם - אכן כך? בסין ממילא יותר זול להם להקים את המפעל והנה הם לא שם. לא כדאי לנו לשאול עצמנו מדוע? ישראל נחשבת למותג בכל הקשור להון אנושי איכותי בתעשיות עתירות ידע. יש לנצל זאת ולחזק את המותג ולא לאפשר לחברות כאלו ואחרות לנצל את כספי המיסים שלנו לטובת הבונוסים השנתיים של המנכ"לים.
בצלאל גרינברג - יו"ר התאחדות עובדי תעשיות העילית בישראל  |  14.06.11
4.
בכלל לא בטוח שצריך לשלם להם
הסכומים שאינטל מבקשים הם עצומים. אינטל, חברה לא קטנה בכלל, לא נמצאת בהפסדים אלא מרוויחה אז למה לבקש מענק? ממשלת ישראל נהנת להגיד שאינטל מייצרת בישראל אבל אינטל לא מפרסמים את זה אז הפרסום החיובי שישראל מקבלת כביכול, לא משמעותי בכלל. צריך לבדוק ברצינות 2 עובדות: 1 - מה הרווח של הממשלה אם היא הייתה נותנת את הסכומים שאינטל מבקשת לכל העסקים האחרים. 2 - כמה אנשים מועסקים באינטל והאם הקמת המפעלים בפריפריה עזרו לפתח אותה כמו שחושבים? האם כל המתכנתים שמועסקים באינטל גרים בפריפריה או באים מאזור המרכז?
אהוד , י-ם  |  13.06.11
לכל התגובות