אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גבאי: ועדות האיתור יציעו שלושה מועמדים למשרה צילום: עמית שעל

גבאי: ועדות האיתור יציעו שלושה מועמדים למשרה

למרות דו"ח מבקר המדינה האחרון, אשר גילה ליקויים בוועדות האיתור למשרות בשירות המדינה, הוחלט לקבל את הצעתו של השר נאמן; המשמעות: מעתה צריכים הנבחרים גם קשרים טובים עם השר הממנה

13.06.2011, 13:37 | תומר אביטל

אנשים שוועדת האיתור בחרה בהם לתפקידים בכירים במגזר הציבורי יזדקקו מעתה לכישרון נוסף - קשרים טובים עם השר הממנה. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, אמר בדיון שנערך היום (ב') בכנסת כי ועדות האיתור יציעו מעתה שלושה מועמדים לכל משרה, כפי שהציע שר המשפטים יעקב נאמן.

כזכור, בדו"ח המבקר האחרון נמצא כי ממשלות ישראל מרבות לעקוף את ההליך המכרזי השוויוני לאיוש משרות ונוטים יותר לבחור מועמדים דרך ועדת איתור. מדובר במנגנון גמיש יותר שמאפשר לשר לומר את המילה האחרונה ולבחור במועמד - גם אם זה הוא לא הטוב ביותר. כשהוקם המנגנון ב-99' הוא חל על תשע משרות בשירות המדינה. כיום, לדברי המבקר, המספר גדל ל-100 משרות.

בנוסף, המבקר גילה כי עבודת הוועדות לא מוסדרת, והן "עלולות לפתוח פתח למינויים של מקורבים או למינויים פוליטיים". בכירי השירות הציבורי דווקא חולקים על דעת המבקר. בדו"ח מצוטט מנכ"ל משרד רה"מ, אייל גבאי, שאומר כי מאז הקמת מנגנון ועדת האיתור "ראתה הממשלה בהליך זה את דרך המלך לאיוש משרות בכירות בשירות המדינה".

אולם לדברי המבקר, ההליך - חרף גמישותו - סובל מפגמים רבים. המבקר מתח ביקורת על הצעת נאמן. לדבריו, "על פי הצעה זו, גם אם לדעת ועדת איתור מועמד אחד הוא המתאים ביותר, עליה להוסיף מועמדים כשירים פחות מתאימים ולהשאיר לשר את הבחירה". המבקר הסתייג מדרך זו משום ש"משמעותה העברת הבחירה של המועמד לשר, על כל הכרוך בה". לדבריו, ועדות שהמליצו על יותר ממועמד אחד מותירות את ההחלטה בידי השר ומאפשרות לו "לשקול גם שיקולים שאינם בהכרח מקצועיים גרידא".

עם זאת, המבקר נותר בעמדת מיעוט. בדיון שנערך בוועדה מחה יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון (קדימה), נגד "החשדנות התמידית כלפי הפוליטיקאים כי הם מונעים רק משיקולים זרים - מול פקידי השירות הציבורי והיועצים המשפטיים שכביכול מונעים רק משיקולים מקצועיים וטהורים". לדברי חסון, "עד היום אין מדיניות ברורה בנושא ומתגלה חוסר החלטיות של הממשלות. על הכנסת להגדיר את הדרך שבה ממנים את בכירי השירות הציבורי, וכיוון שהדרג הנבחר הוא הנושא באחריות, צריכה להיות לו מעורבות בבחירת האנשים הטובים ביותר. הגישה החושדת תמיד בפוליטיקאים היא גישה מכלילה, מחלישה את הציבור הישראלי, מסוכנת ולא-דמוקרטית. היום המערכות אינן מאזנות אלא חונקות".

גבאי הדגיש כי מתוך עשרות-אלפי עובדי מדינה מדובר רק ב"כמות זעירה שלא ימונו במכרז - אלא בוועדת איתור". גבאי הוסיף כי "לטעון שהפוליטיקאים מנסים לגנוב את המדינה היא אמירה נוראה. שרים יכולים להחליט על יציאה למלחמה - אך לא למנות נציב רשות המים".

תגיות