אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת המחירים לפיקוח על גז טבעי תחל לעבוד החודש צילום: טל שחר

ועדת המחירים לפיקוח על גז טבעי תחל לעבוד החודש

ל"כלכליסט" נודע כי משרדי האוצר והתשתיות הכריזו על הקמת הוועדה שתפעל להכרזה על הגז הטבעי כמוצר בר-פיקוח עם מחיר מקסימום. צעד זה יקל על חברת החשמל לנהל משא ומתן בכל עסקת גז גדולה בעתיד

15.06.2011, 07:00 | ליאור גוטמן

ועדת המחירים לפיקוח על מחירי הגז הטבעי תחל את עבודתה ב־26 ביוני, כך נודע ל"כלכליסט". הוועדה, שעליה הכריזו שר האוצר יובל שטייניץ ושר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו, תפעל להכרזה על הגז הטבעי כ"מוצר בר־פיקוח". צעד זה יאפשר אספקת גז לצורכי המשק השוטפים במחיר דומה לזה שנחתם בעסקאות הגז הגדולות בישראל. מטרת המהלך היא לקבוע מחיר תקרה עבור עסקאות הגז במשק, ובכך להקל על חברת החשמל, הלקוח הגדול במשק, לסגור עסקת גז כאילו המשק הישראלי אינו נשען על ספק גז ראשי. ספק כזה הוא שותפות תמר, שבה חברות קבוצת דלק (31.25%, באמצעות דלק קידוחים ואבנר), נובל אנרג'י (36%), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

שטייניץ. חשש מהיווצרות מונופול, צילום: גיא אסיאג שטייניץ. חשש מהיווצרות מונופול | צילום: גיא אסיאג שטייניץ. חשש מהיווצרות מונופול, צילום: גיא אסיאג

הגבלת תקרת מחיר לעסקאות הגז תמנע משותפות תמר לנצל את היעדרו החלקי של הגז המצרי לגריפת רווחים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", לפני כחודש חתמה שותפות ים תטיס, שבה מחזיקים נובל אנרג'י (47%) וקבוצת דלק (53%), על עסקת מכירת גז לבזן בהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל, מה שמשקף מחיר גז הגבוה בכ־45% מהמחיר שנקבע בעסקאות קודמות. במשרדי האוצר והתשתיות חששו שהיעדר הגז המצרי ייצור מונופול בתחום הגז, ולכן הוחלט לפתוח בסדרת צעדים רגולטוריים להגבלת המחיר, שוועדת המחירים היא אחד מהם.

ביום שלישי בשעות הערב דווח בתקשורת שחברת החשמל על סף סגירת עסקה בהיקף של כ־20 מיליארד דולר מול שותפות תמר. הפרסום הפתיע את חברת החשמל, שמיהרה לשחרר הודעה לבורסה שבה היא מבהירה שמאז 9 ביוני לא מתקיימים מגעים בין הצדדים. הסיבה: רשות החשמל, הגוף הרגולטורי המפקח על תעריפי החשמל, קבע שמיעוט ספקי גז אינו יכול לשמש אמתלה להעלאת מחירים, ואם העלאה עומדת על הפרק היא לא תגולגל לצרכן באמצעות ייקור החשמל. ל"כלכליסט" נודע שחברת החשמל תשאף לעכב את המו"מ מול שותפות תמר עד לתחילת העבודה של ועדת המחירים, כך שביום שבו המו"מ בין הצדדים יתחדש, היא תוכל לבוא אליו עם גיבוי רגולטורי של מחיר תקרה.

ועדת המחירים כוללת שני נציגי משרד האוצר ושני נציגי משרד התשתיות. הוועדה פועלת מכוח "צו הפיקוח על מצרכים ושירותים", ומשמשת כגוף רגולטורי שמתקן עוולות שוק בתחומים שונים. ועדת המחירים מתכנסת כל אימת שהמדינה חושבת שיש מקום לפעול לטובתם של הצרכנים. כפי שפורסם ב"כלכליסט", את האוצר צפויים לייצג רפרנט אנרגיה באגף התקציבים אודי רמר ונציג ציבור נוסף, רו"ח חנוך בהגאון. את משרד התשתיות צפויים לייצג מנהלת אגף תכנון וכלכלה במשרד נופיה בכר ונציג נוסף שזהותו טרם נקבעה. עם המועמדים לתפקיד נמנים ראש מינהל הדלק חן בר־יוסף והממונה החדש על הנפט מיכאל גרדוש.

ועדת המחירים צפויה לפעול במתכונת דומה לפעולתה של ועדת ששינסקי, שפעלה להעלאת רף המס על חברות ישראליות: חבריה יזמנו את הצדדים השונים לשימוע, שבו הם יהיו רשאים להגיש כל חוות דעת או חומר משפטי שתומך בכך שאין צורך לפקח עליהם. לאחר השימוע ובחינת כלל החומרים יוגשו המלצות הוועדה לשרי האוצר והתשתיות, ואלה יוכלו לאמצן באופן מיידי על ידי חתימה על צו שכולל רף תמחור חדש לעסקאות הגז. מרגע חתימת הצווים הם ייכנסו לתוקף מיד ויחולו על כל חוזי הגז העתידיים במשק. בידי ועדת הפיקוח על המחירים קיימים כמה כלי פיקוח, וקביעת מחירי תקרה אוטומטיים היא רק אחד מהם. נוסף על כך, הוועדה יכולה להחיל חובת דיווח על כל עסקאות הגז וקביעת מחיר שלא ניתן לחרוג ממנו.

תגיות