אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"90% מהיזמים מתמקדים ב-10% מהבעיות הקיימות"

"90% מהיזמים מתמקדים ב-10% מהבעיות הקיימות"

לא רבים זוכים ללמוד אצל אריק שמידט, ומעטים מקבלים ממנו הצעת עבודה. אבל זה בדיוק מה שקרה לדרור ברמן, שמנהל את קרן ההשקעות הפרטית של יו"ר גוגל. "הוא מאוד אוהב את התעשייה בישראל", אומר ברמן על הבוס

14.06.2011, 21:41 | אסף גלעד

דרור ברמן (33) היה יכול למצוא את עצמו במסדרונות של חברות ענק כמו גוגל או פייסבוק, אך העדיף ליזום הקמת קרן השקעות. נקודת הפתיחה שלו היתה מצוינת: הוא שימש כיועצו של אריק שמידט, לשעבר מנכ"ל גוגל והיום יו"ר החברה, שהיה מורה שלו בבית הספר היוקרתי למינהל עסקים בסטנפורד. שמידט אהב את הרעיון להקים קרן שתשקיע גם בחברות ישראליות, ומאז ברמן מגיע מסן פרנסיסקו לתל אביב פעם בשלושה חודשים.

קרן Innovation Endeavors שמנהל ברמן הוקמה מכספו האישי של שמידט. בין השקעותיה נכללות שתי חברות סטארט־אפ ישראליות: EyeView של אורן הר־נבו, המפתחת מערכת ליצירת סרטוני וידיאו פרסומיים המותאמים לטעמו של הגולש, ו־Any.Do, המפתחת מערכת הלומדת את טעמו של משתמש הסלולר וממליצה לו על מקומות אטרקטיביים בסביבתו הקרובה. בנוסף השקיעה הקרן בשני מיזמים של ישראלים בעמק הסיליקון: האחד הוא גוגובוט, מנוע המלצות לתיירים המבוסס על טעמם האישי ועל העדפות חבריהם ברשת החברתית, והשני הוא סייג'ט, חברה של היזם גיא הירש, הפועלת תחת מעטה חשאיות.

מיקוד בחזון של היזם

לאחר שנת הלימודים הראשונה בסטנפורד, שבה טעם ברמן ממה שיש לעמק הסיליקון להציע - כולל תפקיד ביאהו וניהול מועדון ההייטק בבית הספר למינהל עסקים - הוא היה צריך לקבל החלטות גורליות באשר לעתידו. קצה החוט הגיע מתוך כיתות הלימוד: שמידט, אז עוד מנכ"ל גוגל, שלימד אותו בקורס בנושא יזמות וקרנות, לצדו של פיטר וונדל, שותף מנהל בקרן סיירה, פנה אליו עם הצעה אטרקטיבית.

"אריק ייחס חשיבות רבה להוראה, אף שהיה מנכ"ל גוגל במקביל", מספר ברמן. "תוך כדי הלימודים התחיל להיווצר בינינו קשר של אמון ומערכת יחסים טובה. שמידט הציע לי להצטרף לעסקיו, ומיד אחרי הלימודים התחלתי לעבוד איתו בעניינים הקשורים לעסקיו הפרטיים, ללא קשר לגוגל. מאוד התחברתי לחזון של שמידט: הוא מאוד ממוקד בחזון שהיזם מציע, ותוך כדי כך נותן חופש פעולה כמעט מלא ומאפשר לך לקבל את ההחלטות עבורך ובעצמך".

"עולם המובייל מאוד מעניין אותי. מצחיק אותי שעם מכשיר בעל כוח חישובי יותר משל נאס"א ב־1969, אנחנו זורקים ציפורים כועסות על חזירים", צילום: תומי הרפז "עולם המובייל מאוד מעניין אותי. מצחיק אותי שעם מכשיר בעל כוח חישובי יותר משל נאס"א ב־1969, אנחנו זורקים ציפורים כועסות על חזירים" | צילום: תומי הרפז "עולם המובייל מאוד מעניין אותי. מצחיק אותי שעם מכשיר בעל כוח חישובי יותר משל נאס"א ב־1969, אנחנו זורקים ציפורים כועסות על חזירים", צילום: תומי הרפז

איך הפכת מתלמידו ליועצו?

"אחרי הלימודים הוא הציע לי לעבוד עבורו כיועץ במגוון תחומים, גם בתחום ההשקעות וגם בתחום האופרטיבי. קיבלתי תמונה די רחבה של הפרויקטים שבהם היה מעורב. אחרי חצי שנה עניין אותי יותר להתמקד בהשקעות מתוך שותפות עם החזון שלו: להתקשר עם יזמים שיש להם חזון לשנות את העולם, לא פחות. באתי אליו עם רעיון להקמת הקרן, והוא הסכים. אחרי חצי שנה של עבודת הכנה הקמנו את קרן Innovation Endeavors, שהשקיעה בשנה האחרונה כבר ב־13 מיזמים, ולא על כולם הודענו".

כבוגר תואר שני במינהל עסקים בסטנפורד, היו פתוחות בפני ברמן אפשרויות תעסוקה רבות. היכרותו עם שמידט אף היתה עשויה לסלול עבורו קריירה מבטיחה בגוגל, אבל הוא בחר בדרך החתחתים של עולם ההשקעות. "אין באמת משרות אטרקטיביות בחברות גדולות", מסביר ברמן. "הזכות לעבוד ישירות עם שמידט אפשרה לי ללמוד מאחד האנשים החכמים בעולם, עם הסגנון המנהיגותי המרשים שלו, וגם אפשרה לי להגשים את החלום שלי. יש לי חופש די גדול לגרום לזה לקרות, אבל גם אחריות כבדה".

שמידט הסכים עם הגישה שלך להקצות נתח נכבד מההשקעות לישראל?

"שמידט מאוד אוהב את תעשיית ההייטק הישראלית. לא סתם הוא מכנה את מפקד הטנק הישראלי 'המהנדס הטוב ביותר בעולם' - כזה שיש לו יכולת ביצועית טובה, אבל גם ירידה לפרטים הקטנים. יש לו סנטימנט ליוצאי יחידות הצבא (ברמן שירת ביחידת חי"ר מובחרת - א"ג). יצא לו לעבוד עם ישראלים מתוקף היותו מנכ"ל סאן מיקרוסיסטמס ובחברת נובל, וגם בגוגל. החזון שלו מוטמע חזק בקרן שלנו, ובעקבותיו אנחנו מתמקדים ביזמים שעונים על שלושה קריטריונים: בעלי חזון לשנות את העולם, עצמאים ואיכותיים. הוא תמיד היה אומר לי: 'אנשים מעריכים יתר על המידה את מה שהם יכולים להשיג בשנה וחצי, אך ממעטים בחשיבות ההישגים שיוכלו להשיג בתוך חמש שנים'".

לחזות חצי שנה קדימה

כמה מההשקעות שלכם יגיעו בסוף לחברות ישראליות?

"אנחנו מתכוונים לבצע בסך הכל 30–50 השקעות מהקרן בישראל ובארה"ב. אין לנו הקצאה לגודל הקרן, אלא אנחנו משקיעים על בסיס הזדמנות. אנחנו נשקיע בדרך כלל בחברה בשלב ה'סיד', הראשוני, ולעתים גם נשתתף בסבב הגיוס הראשון, סבב A, הדורש הון רב יותר".

אריק שמידט. "מכנה את מפקד הטנק הישראלי אריק שמידט. "מכנה את מפקד הטנק הישראלי 'המהנדס הטוב בעולם'" אריק שמידט. "מכנה את מפקד הטנק הישראלי

טוענים שאתם מכינים חברות לרכישה על ידי גוגל, כי אתם משקיעים באחד התחומים הבוערים מבחינתה: התאמת תכנים לטעמו האישי של הגולש.

"אין קשר בין החברות שבהן אנו מושקעים לבין גוגל. אני זה שמוביל את הקרן ולא אריק, שאינו מקבל את ההחלטה לגבי ההשקעות. שמידט הוא מנסח החזון, אבל הקרן אינה פרויקט סודי של גוגל והחברות אינן מיועדות לרכישה על ידה".

ברמן מכנה את Innovation Endeavors 'מיקרו־קרן': "עולם הקרנות עבר שינוי גדול, ויש הטוענים כי דרש יותר מדי כסף. קרן גדולה דורשת הון עתק כדי להחזיר את עצמה למשקיעים. אנחנו איננו מכווני אקזיט, ומוכנים להתפשר עם היזמים על פחות אחוזים. לא נכפה עליהם אקזיט וניתן להם להיות עצמאים. זו אינה קרן השקעות שמסתכלת רק על השורה התחתונה, אלא קרן שחזון פריצת הדרך הטכנולוגית והעסקית חשוב לה יותר".

אתם באמת פוגשים ביזמים שיכולים לשנות את העולם?

"לצערי, 90% מהיזמים מתמקדים ב־10% מהבעיות הקיימות. רבים מפתחים אפליקציות לאייפון או לטוויטר, והם גם מצליחים לגייס לכך כסף. מרבית המיזמים שראינו לפני שנה היו רשתות חברתיות, והשנה אלה כבר מיזמים שמתבססים על ההצלחה של גרופון, פייסבוק או זינגה. אלה חברות שמאוד ממוקדות בהצלחות עבר. היינו רוצים לראות את מה שקשה - לצפות מה יהיה בעוד חצי שנה ולא מה היה לפני חצי שנה. אני מעריך מאוד חברות ישראליות ששינו פרדיגמה: לקחו נושא קיים והשיתו אותו על תחום חדש שבו הם פעילים לבדם. טקדו לקחה את עולם האלגוריתמים אל תוך ניהול תשתיות המים, ואילו בטר פלייס הביאה את מודל הסלולר אל תחום הרכב".

באילו סוגים של חברות תשקיע?

"עולם המובייל מאוד מעניין אותי. העובדה שבמכשיר שלנו יש יותר כוח חישובי ממה שהיה לכל נאס"א בשנת 1969, כאשר שלחה אדם אל הירח, היא מדהימה. מצחיק אותי שעם היכולת הזו אנחנו זורקים ציפורים כועסות על חזירים. תחום שני הוא נושא הספרים האלקטרוניים, שמשנים את כל המודל הכלכלי של הפצת התכנים.

"התחום השלישי שמרתק אותי הוא הביו־אינפורמטיקה. מיפוי הגנום האישי הופך להיות זול יותר ויותר, וטומן בחובו פוטנציאל מסחרי גדול".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ברמן, אתה פטריוט ישראלי - ואני גאה בך!!!
ברמן פטריוט אמיתי!!! השירות המזהיר שהוא עשה למען המדינה בשירות הצבאי מתגמד לעומת השירות שהוא עושה עבורנו כיום... תלמדו להעריך! תראו לי עוד ישראלי שבמקום למנף את הקריירה שלו בניהול קונצרנים אמריקאים פלצנים, משקיע את כל זמנו ומרצו בקידום פרוייקטים ישראלים (על חשבון הון אמריקאי). אין יחצן טוב ממנו להייטק ולתעשייה הישראלית... וכלכלת ישראל פורחת בדיוק בזכות פטריוטים כמוהו!!! ישר כח! *** ת-ו-ת-ח ***
נאור  |  20.06.11
3.
מילים ומעשים לחוד
האם להשקיע בעוד סטארט אפים שמטרתם לספק לך תוכן פרסומי\שיווקי לפי קריטריון X כלשהו מייצגים את מיזמי המחר? אם כבר, זהו השוק הרווי ביותר, המבוסס על וריאציות קלות מאוד של דברים קיימים. המציאות היא שמשקיעים, כמו גם היזמים, מנסים ללכת בכיוון הבטוח ביותר - להשקיע בדברים שהוכחו כמצליחים. אף אחד לא רוצה להסתכן ייתר על המידה, ונכון שגם יוזמה אמיתית לרוב לוקה בחסר.
גיא  |  15.06.11
לכל התגובות