אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערת הקוטג': כך עליית מחירי המזון משנה את הרגלי האכילה צילום: שלום בר טל

סערת הקוטג': כך עליית מחירי המזון משנה את הרגלי האכילה

לעזאזל הבריאות: סקר ענק חושף כמה מתושבי העולם שינו את תזונתם בשנתיים האחרונות מסיבות כלכליות

16.06.2011, 11:22 | סוכנויות הידיעות

יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם צורכת כיום אוכל שונה מזה שצרכו לפני שנתיים; 40% מהם שינו את הרגליהם מסיבות כלכליות - כך עולה מסקר שנערך עבור הארגון ההומניטרי אוקספם וכלל 16 אלף נשאלים ב-17 מדינות. מחירי המזון עלו ב-37% ברחבי העולם בשנה האחרונה לפי דו"חות האו"ם.

"אנשים רבים, במיוחד במדינות העניות בעולם, מקצצים בכמות ואיכות המזון שהם אוכלים בגלל עליית המחירים", אמר ריימוד אופנהייזר, נשיא אוקספם.

אוכלוסיית העולם צפויה להגיע ל-9.3 מיליארד בני אדם ב-2050, לעומת 6.9 מיליארד ב-2010. הנתון הזה מחייב עלייה של 70% בייצור המזון בעולם, לפי האו"ם. בפברואר השנה, כאשר העלייה במחירי המזון הגיעה לשיאה, אמר הבנק העולמי כי הדבר גרם ל-44 מיליון אנשים להגיע ל"עוני מחפיר" בתוך קצת יותר מחצי שנה.

רעבים לאוכל, צילום: shutterstock רעבים לאוכל | צילום: shutterstock רעבים לאוכל, צילום: shutterstock

 

המחיר או הבריאות?

מחירי החוזים העתידיים לקניית תירס, חיטה וסויה עלו ב-49% בשנה האחרונה בארה"ב, היצואנית מספר אחת בעולם של שלושת היבולים.

במסגרת הסקר של אוקספם, אשר כלל מדינות עשירות כמו ארה"ב וגרמניה, כוחות עולים כמו ברזיל ומדינות עניות כמו קניה וגאנה, נשאלו אנשים אם הם אוכלים את אותו מזון שאכלו לפני שנתיים. אם היה שינוי, נשאלו המשתתפים אם הסיבה לשינוי היתה כספית או בריאותית.

בארה"ב, בה עלו מחירי המזון ב-3.1% בשנה האחרונה, כמעט מחצית מ-56% האנשים שהעידו כי שינו את הרגליהם אמרו שעשו זאת מסיבות בריאותיות, בעוד 31% האשימו את המחירים. בבריטניה, בה 46% מהנשאלים שינו את הרגליהם, ייחסו זאת 36% לבריאות ו-41% למחיר.

טנזניה, מקסיקו

בטנזניה שינו את הרגלי אכילתם 47% מהנשאלים. המחיר היה גורם משמעותי עבור 49% מהם, בעוד הבריאות הייתה הגורם המרכזי עבור 21% מתוכם. במקסיקו, בה 65% מהנשאלים שינו את הרגליהם, ייחסו זאת 54% למחיר ו-26% לבריאות.

בקניה נרשם האחוז הגבוה ביותר של הנשאלים אשר שינו את הרגלי אכילתם - 75% - מתוכם 79% העידו כי הגורם לכך היה המחיר. המדינה בה האחוז הגבוה ביותר של הנשאלים ששינו את הרגליהם ייחסו את השינוי לבריאות הייתה הודו עם 59%.

לפי דו"ח של אוקספם מהחודש שעבר, מחירי מוצרי מזון בסיסיים כמו תירס צפויים לעלות ב-120% עד 180% עד 2030, לרוב בגלל שינויי האקלים. עניי העולם, אשר מוציאים 80% מהכנסותיהם על מזון, יהיו הנפגעים הקשים ביותר, לפי הדו"ח.

צריכת מזון מופחתת וירידה באיכותו עשויות להוביל לבעיות רפואיות. בקניה, למשל, עליית המחירים גורמת לפחות אנשים לצרוך פירות וירקות, מסבירה מארי בריל, אנליסטית בחברה אמריקאית החוקרת את שינויי הרגלי המזון במדינות עניות. "אנשים אוכלים רק ארוחה אחת ביום. בנוסף, משפחות רבות נאלצות להוציא את ילדיהן מבית הספר ולהכניסם למעגל העבודה", אמרה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
המחקר שגוי בבסיסו
אוקיי, אם מצמצמים את המלל המיותר מה בעצם היו העובדות? 1) יש קבוצת אנשים ששינתה את הרכב המזון שלה. 2) חלקם מסיבות בריאותיות. כשהמשמעות היא אוכל בריא יותר. 3) חלקם טוענים לסיבות כספיות. ועכשיו שאלה - איפה מחקר שמראה שהיה כאן שינוי??? תנודה של אנשים במצב הכספי הוא מצב קבוע. מי אמר שזה בגלל בעיות כלכליות? אולי זה המצב מאז ומעולם? הכתבה רוכבת על התודעה של אנשים בארץ שהתמרמרו בעקבות עליות המחירים והקימו זעקה (אבל מעשים אין) כנגד העלייה במוצר ספציפי (הקוטג'), אבל בפועל עובדות שתומכות בכך שהמצב מתדרדר לא ראינו. עליית מחירים לא מעידה על התדרדרות רמת המחייה. בכלל, ייתכן שכמו עליית מחירי הדירות בשנים האחרונות, כך גם עם מוצרים אלו, רק בקנה מידה קטן. כלומר, מחירי הדירות לא זזו במשך 10 שנים ואז טיפסו חזק. זה גרם לתחושה לא נוחה, אבל אם משווים את עליית המחירים של הדירות ב-12 השנים האחרונות לעליית השכר בתקופה זו, מגלים שהעלייה אמנם אגרסיבית, אך הרבה פחות קיצונית. מחירי המוצרים עלו בשיעור פחות מאשר הדירות ולכן המצב שם טוב יותר בהשוואה זו. האם המחירים היום גבוהים מדי? האם רמת המחייה (השוואה בין הכנסות לסל הוצאות טיפוסי) ירודה ללפני 10 שנים? לא ידוע - טרם הביאו מחקר אמין ורלבנטי יחיד שיכול לאשש או לפסול דעה לכאן או לכאן.
פיני , ת"א  |  16.06.11
לכל התגובות