אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירה של טעות צילום: גלעד קוולרצ'יק

מחירה של טעות

אנשי העסקים שלא נגררו לעסקאות ענק ב-2008 הפכו למחוזרים במיוחד כיום

16.06.2011, 07:29 | עומרי כהן

המשבר העולמי של 2008 היכה בעוצמה ביזמי הנדל"ן הישראלים - בעיקר באלו שביצעו עסקאות ענק ממונפות רק שנה אחת קודם לכן, כאשר המחירים היו בשיא. אמנם בתחילת 2007 מחירי הבתים בארצות הברית היו במגמת ירידה, וכלכלנים בכירים דיברו על משבר שהולך ותופס תאוצה בקרב נוטלי משכנתאות בעלי הכנסה נמוכה, אלא שהבעיה ההיא נתפסה אז כבעיה מקומית. במבט לאחור אפשר לומר בבירור כי רק מעט כלכלנים קישרו בין מיליוני לווים בעייתיים לצונאמי עולמי שיחריב בתוך שנה בנקים וחברות ביטוח, ושיפגע קשות בקרנות הפנסיה הגדולות בעולם.

אבל רגע לפני המשבר המשיכו היזמים הישראלים לבצע עסקאות שנתפסו אז כריאליות ושהתבררו בדיעבד כיקרות וממונפות מדי. אותן עסקאות התבססו על המשך הפריחה והשגשוג בשוק הנדל"ן העולמי ובכלכלה הגלובלית כולה, אך המשבר טרף את הנחות המודל שעל בסיסו בוצעו העסקאות - שהיו במקרה הטוב אופטימיות מדי, ובמקרה הפחות טוב שגויות מיסודן.

כך מצא את עצמו יגאל אהובי עם כ־60 מלונות שאינם מצליחים לשרת את ההלוואות, בעוד יצחק תשובה ונוחי דנקנר מחפשים פתרון להשקעה של מיליארד דולר בקרקע בלאס וגאס.

לב לבייב, בני שטיינמץ, מוטי זיסר, שעיה בוימלגרין ורבים אחרים מתמודדים עם קריסת השוק המזרח אירופי. חלקם הכניסו את היד עמוק לכיס, אחרים זכו לפריסת חובות מהנושים והיו גם כאלו שאיבדו נכסים לבנקים המממנים. הבודדים שישבו על הגדר הם אלו שמסתערים כיום על הנכסים המעוקלים.

תגיות