אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוהו ובוהו במערכת הבריאות: 8 חודשים של מו"מ, אפס הישגים ושביתת ענק בפתח צילום: אלכס קולומויסקי

תוהו ובוהו במערכת הבריאות: 8 חודשים של מו"מ, אפס הישגים ושביתת ענק בפתח

מחר יפעלו הרופאים בתכונת שבת בבתי החולים הציבוריים ובקופות החולים כללית ולאומית. מנהל ביה"ח וולפסון יצחק ברלוביץ' מפציר בחבריו הרופאים ומנגד במדינה ללכת לבוררות מוסכמת לפני שיהיה מאוחר מדי

19.06.2011, 06:58 | מיקי פלד

הבוקר ייפגשו שוב נציגי ההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר, בניסיון למנוע את החרפת עיצומי הרופאים החל ממחר. ואם זה לא מספיק, הסתדרות האחיות הודיעה כי תממש החל מהיום את איומה ותפחית שתי מיטות מכל מחלקה פנימית בבתי החולים. זאת, לאחר שטרם אוישו כל 190 התקנים שעליהם התחייבו משרדי הבריאות והאוצר בהסכם שחתמו מול האחיות בינואר. התקנים נועדו לצורך שיפור ההשגחה על חולים מונשמים. האחיות מאיימות כי הוצאת המיטות תגבר אם לא יאוישו התקנים.

על רקע החרפת המחאה מזהיר מנהל בית החולים הממשלתי וולפסון, ד"ר יצחק ברלוביץ', כי "יכול להיווצר מצב של נזק בלתי הפיך, לדוגמה אם יש חשד לגידול ולא עושים בדיקת CT. התוצאה יכולה להיות קריטית, גם אם מדובר רק בדחייה של שבוע".

ברלוביץ' אף מותח ביקורת מרומזת על ניהול המשא ומתן מצד האוצר: "הדיונים צריכים לעבור לבורר חיצוני שאמין על שני הצדדים, ופסיקותיו והחלטתו יהיו מקובלות עליהם".

החרפת המחאה של ההסתדרות הרפואית היא תוצאה של סיכום שהושג, לטענתם, בין משרד הבריאות למשרד האוצר מאחורי גבם: במקום שתוספת תקני רופאים בשנתיים הקרובות יופנו לפריפריה ולהורדת מספר התורנויות בבתי החולים, סוכם כי יופנו לקיצור שעות העבודה של המתמחים, מ־26 שעות בתורנות ל־18–20 שעות. בפועל, במשרד הבריאות מעוניינים להשתמש בכ־70% מתוספת התקנים שצפויה להגיע ליותר מ־400 תקני רופאים חדשים, לטובת קיצור שעות העבודה של מתמחים. צעד זה, אומרים במשרד, יתחיל בשנתיים הקרובות בפריפריה בלבד, כדי לפתור ולו במשהו את מצוקת כוח האדם המורגשת שם בחוזקה. שאר התקנים יופנו לפתרונות ייעודיים למקצועות במצוקת כוח אדם, לקיצור מספר התורנויות ועוד.

סוגיית המתמחים היא המחלוקת הפשוטה

 

פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, ניסה בסוף השבוע להרגיע את הרוחות ואמר ל"כלכליסט" כי "בסך הכל אנחנו נותנים כאן משהו שההסתדרות הרפואית רוצה. החשש של אנשיה כי מעבר לשעות עבודה מקוצרות יגרום עומסים לא סבירים על שאר המערכת ופגיעה בהכשרת המתמחים הוא גם חשש שלנו. לכן, אמרנו שנחיל את התוכנית רק כאשר נהיה משוכנעים, בתיאום עם הרופאים, שהתנאים בשלו להפחתה של שעות התורנות".

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, לא מתרשם מדבריו של גמזו: "העיקר הוא לא קיצור שעות העבודה של המתמחים, אלא הקטנת מספר התורנויות בחודש לשש במקום שמונה־תשע כיום. היתה על כך כבר הסכמה בינינו לבין האוצר. לא תמצא אף אחד במערכת הבריאות חוץ מפרופ' גמזו וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן שתומך בקיצור שעות התורנות של מתמחים בשלב הראשון. אם אדם עושה תורנות של 26 שעות פעם בשבוע זה לא נורא. הוא יכול לתפקד, כי יש לו זמן לנוח בין לבין. הבעיה היא אם הוא צריך לעשות את זה פעמיים בשבוע".

שמונה חודשים חלפו מתחילת השיחות בין הרופאים למשרד האוצר, ועדיין אי אפשר לסמן "וי" על אף אחד מהסעיפים שהועלו במסמכי הדרישות של הצדדים. למעשה, על פי החלטת בית הדין לעבודה, הצדדים דנים בסוגיית המתמחים ורק לאחר מכן יפנו לסוגיות הכבדות באמת של הכנסת שעון נוכחות לבתי החולים, ואז לסעיף הראשי — מסגרת התקציב להסכם. גם סוגיית שעון הנוכחות סבוכה לא פחות מסוגיית המתמחים.

האיום הבא: עבודה של הרופאים "לפי הספר"

 

ברקע ישנו האיום הגדול של הרופאים, ולפיו החל מ־1 ביולי הם לא יעבדו מעבר לשעות שהם מחויבים להן בהסכמים הקיבוציים, כלומר מתמחים יעשו עד שש תורנויות בחודש, מומחים לא ישובצו לתורנויות, לא תתבצע עבודה נוספת ללא תגמול, ועוד.

מהלך כזה, של עבודה "לפי הספר", צפוי לגרום לשיבושים קשים מאוד במערכת הרפואה הציבורית, שגם כך שעות העבודה של הרופאים בה אינן מספיקות כדי לתת מענה הולם לצרכים.

במצב העניינים הנוכחי, לא נראה כי עיצומים אלה יימנעו, אלא בהתערבותו של בית הדין לעבודה שכרגע נותן להם גב. 

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
חוסר ראות קדימה של האוצר תגרום לקריסת מערכת הבריאות. במקום להתעסק בספינים, כוחנות
הורדות ידים וניסיונות להבאיש ריחם של הרופאים, על האוצר להכנס מיד לעובי הקורה לבלימת ההדרדרות של המערכת החיונית הזו ולשיקומה המיידי לטובת כולנו. זאת משום שהמחיר לאחר הקריסה יהיה יקר פי כמה והסבל של הציבור כולו רב ביותר.
יעל  |  19.06.11
5.
לנבזות האוצר אין גבולות
היום , בטכנולוגיות החדשות נעשים צינטורים וניתוחים תחת קרינה. דהיינו, המנתחים והמצנטרים חשופים לקרינה בכל זמן הניתוח, מה שכמובן פוגע בבריאותם למרות ההגנות. שמעו טוב: האוצר לא מוכן להכיר באותם רופאים העושים עבודת קודש כעובדי רנטגן. ויש לכך השלכות בריאותיות וכלכליות משמעותיות ביותר לגבי אותה קבוצת עובדים. מפקירים אותם למחלות ממאירות מבלי שהמערכת מכירה באחריותה. נבזות גדולה מזו לא תמצאו. א... שכחתי יש משכורות ומכוניות לרבנים.
ערדק , חולון  |  19.06.11
2.
תתנו להם מה שהם רוצים
האנשים הללו עושים עבודת קודש. השכר והתנאים שלהם היום זה פשוט בושה. אם לא נתגמל אותם הם פשוט לא יהיו. חלק יעזבו לחו"ל וחלקם פשוט יחליט ללמוד מדעי המחשב במקום רפואה ולהרוויח פי 2 או לעבוד בצורה פרטית כך שרק אנשים עשירים ידם תהיה משגת. אם הם לא יהיו אז מי יטפל בהורים הזקנים שלנו ובילדים הקטנים שלנו? תחשבו לרגע שאתם לוקחים את הילד לרופא, והרופא הוא סוג ג (כי זה מה שנשאר)...
משה , ירושלים  |  19.06.11
לכל התגובות