אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: העובדים בחנויות של אפל מפסיקים לשתוק צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: העובדים בחנויות של אפל מפסיקים לשתוק

אסור להתלונן על לקוחות, אסור לומר "בעיות" ואסור להיחשף לפורנו, גם כשזה חלק מהעבודה: למועסקים בחנויות חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם נמאס. וגם: מחקר סיני טוען שהתמכרות למשחקי מחשב משנה את המוח, והצעת חוק בארה"ב עלולה לפגוע במעלי סרטונים ליוטיוב

19.06.2011, 13:39 | יוסי גורביץ

אפל והעובדים הזומבים

מאז שנפתחו חנויות אפל הן הפכו למוקד הכנסות מרכזי לחברה, שהודיעה רשמית בשבוע שעבר שהיא חברה סודית, ששומרת על חשאיות. מטבע הדברים, גם האופן שבו מפעילה החברה את החנויות חשאי כמו מבצע של יחידת חיסול. זה לא צריך להפתיע: אחרי הכל, לכמה חברות יש משטרה חשאית משלהן, שזכתה בפי העובדים לכינוי "גסטאפו"?

קצת כמו החב"דניקים, עובדי אפל נאלצים להיות אופטימיים – גם אם אין להם סיבה, וחלקם כבר מנסים להתאגד. לפי הדיווחים, מאלצת אפל את עובדיה לשנות את השפה שבה הם משתמשים, באופן שמזכיר משטר טוטליטרי. באפל אין "לרוע המזל": אין מזל רע בעולם של אפל, יש רק "כמסתבר". מי שעובר על ההנחיה החד משמעית הזו, ואומר בטעות "לרוע המזל", מוצא את עצמו בתקופת מבחן.

 

בעולם של אפל, אין "בעיות" (Problems), יש לכל היותר "סוגיות" (Issues) אסור לומר לטמבל שיצא לשחיה עם האייפד שלו שהוא עשה מעשה מטומטם: יש לומר לו ש"זה לא מומלץ". כמו כל דיקטטורה, אפל מדרגת את העובדים שלה: כל מפגש עם עובד חנות עובר דירוג על ידי הלקוח. הדירוג חייב לנוע בין תשע לעשר: דירוג של שבע עד שמונה נכנס לתיק האישי, ופחות מכך - ובכן, העובד יצטרך להסביר את עצמו. עובדים המאחרים במספר דקות פעמים ספורות במהלך שנה מפוטרים ללא התראה או פיצויים.

עובדים חדשים, בשבועות הראשונים, אינם יכולים לדבר עם לקוחות ללא ליווי של עובד ותיק, ומפוטרים מיד אם יעברו על האיסור. לפי "הוול סטריט ג'ורנל", "אסור לעובדים החדשים אף ליצור קשר עין או להגיב ללקוחות". העובדים מתלוננים עוד שהם מאולצים לצפות בפורנו דוחה במיוחד כשלקוחות מבקשים להעביר אותו ממחשב למחשב, ולמרות זאת, לפחות עובד אחד פוטר משום שצפה בהעברת הפורנו, רק כדי לבצע את עבודתו.

גרוע מכל, בכל עסק נורמלי עובדים יכולים להוציא קיטור על הלקוחות - לא בנוכחותם, כמובן - מול עובדים אחרים. לא אצל אפל: חלק ניכר מהעובדים הם שטינקרים שמלשינים על העובדים האחרים אם הגישה שלהם לא תואמת את מדיניות החברה. מטבע הדברים, כמובן, העובדים שמסרו את המידע עשו זאת בעילום שם. לך תדע מה חברה שמחזיקה "גסטאפו" ומעודדת את העובדים להלשין תעשה לך.

חנות של אפל. העובדים כועסים חנות של אפל. העובדים כועסים חנות של אפל. העובדים כועסים

 

דחוף! אנחנו צריכים מיליוני פושעים חדשים!

הצעת חוק חדשה בארה"ב קובעת שכל מי שיזרים לרשת סרטון עם תוכן מוגן - בין אם יעלה סרטון לאתר וידיאו, או יטמיע את הסרטון באתר פרטי - יהפוך לפושע מן המניין ויהיה צפוי למאסר בפועל. ההצעה זכתה לאחרונה לאישור ועדת החקיקה של הסנאט.

מדובר בפעילות שמיליוני בני אדם כבר עושים: כל מי שמעלה סרטון של עצמו רוקד או שר לצלילי שיר שלא הוא כתב, או מעלה סרטון חדשות ללא הסכמת הבעלים, יגלה עכשיו שהוא עבריין פלילי. יוצרי החוק טוענים שהוא לא מכוון נגד האנשים האלה, אלא רק לפגיעה באנשים שמזרימים תוכן למטרות מסחריות – כלומר, עושים רווח שלא במשפט על חשבון עבודתם של אחרים. למרות זאת, הם לא משנים את לשון החוק כדי להגן על רוב האוכלוסיה.

על פניו, מדובר בסתימת פרצה: החוק הקיים מאפשר להעניש אנשים שמורידים תוכן מוגן מהרשת, אבל לא אנשים שמזרימים אותו. הבעיה היא שהחוק החדש הופך מנהג קיים ורווח לפשע, בערך כמו חוק היובש בארה"ב בשנות העשרים.

זה לא חכם, אבל מוכיח שוב שהמלחמה על זכויות היוצרים נוטה להיות מטומטמת לא פחות מהמלחמה בסמים, ויעילה באותה המידה. מסתבר שכדי לקבל את הדולרים של תעשיית התוכן, מחוקקים מוכנים להגדיר חלק ניכר מהמצביעים שלהם כפושעים. עכשיו, אם רק למצביעים הללו היה שכל לזכור את זה ביום הבחירות...

יוטיוב. חוק שרירותי במיוחד, צילום: בלומברג יוטיוב. חוק שרירותי במיוחד | צילום: בלומברג יוטיוב. חוק שרירותי במיוחד, צילום: בלומברג

משחקי מחשב והמוח המתכווץ

אל המחקר הזה צריך להתייחס בזהירות: מדובר במחקר שנעשה בסין, והמשטר הסיני נמצא בעיצומו של מסע צלב נגד משחקי מחשב. החוקרים המקומיים מסתכנים אם הגילויים שלהם עומדים בניגוד לעמדתה של הממשלה, ועל כן יש להם אינטרס להטות אותם.

אבל אחרי האזהרות, צריך לומר שהמחקר הזה מבהיל למדי. החוקרים מצאו שבקבוצה של שחקני מחשב מכורים במיוחד, חלקים מסוימים של המוח התכווצו – לעיתים בשיעור של 10% עד 20%. ככל שההתמכרות למשחקי מחשב היתה ממושכת, הכיווץ היה גדול יותר. השאלה האמיתית היא מה המשמעות של הנתונים האלה.

החוקרים טוענים שלחלקים שהתכווצו במוח יש השפעה על יכולתו של המשתמש לדכא התנהגות שלילית, והתהליך גם גורם ל"מוכוונות מטרה מונמכת", כלומר - כנראה - לפגיעה ביכולת להתרכז במטלות אחרות.

עם זאת, כלל לא בטוח שכשחוקר סיני מדבר על "דיכוי התנהגות שלילית", מדובר בהכרח בהתנהגות שלילית. מה שברור הוא שצריך יותר מחקר – ושצריך לזכור שאנחנו עדיין לא יודעים מה הטכנולוגיה החדשה עושה לנו.

הרשת בעקבות חוליגני ההוקי

המונח "חוליגן כדורגל" מוכר כבר, לעיתים ממקור ראשון, לרוב האנושות. למרבה השמחה המונח "חוליגן הוקי" לא כל כך תפס, אולי בגלל שהמשחק עצמו מוגבל בעיקר לארצות צפוניות. הרבה אנשים שחשבו על הקנדים כעל אומה שקטה ובעיקר משעממת היו עסוקים בסוף השבוע באיסוף הלסת שלהם מהרצפה, אחרי שאספסוף זועם בוונקובר - העיר שזוכה פעם אחר פעם בפרס "העיר השווה ביותר בעולם" - השתולל והחריב חלק ממנה, תוך שהוא שומר על הכלל הוויקינגי הוותיק "לבזוז לפני ששורפים".

מהומות ספורט הן לגמרי לא דבר חדש: הדוגמה החביבה על המדור היא מלחמת האזרחים בין אוהדי נהגי המרכבות הירוקים לאוהדי הכחולים בביזנטיון של ימי יוסטיניאנוס, ובואו נאמר שלצבא שלו לא היו נהלי פתיחה באש. החוליגנים גם פגעו קשות בכדורגל האנגלי, עד שהרשויות החלו לפעול במרץ. אבל עכשיו, פחות או יותר לראשונה, לאזרחים השלווים יש אפשרות לעצור את המתפרעים.

אנחנו חיים בעידן דיגיטלי, כידוע, וקשה למצוא בימינו אירוע שלא תועד מ-17 זוויות שונות. האזרחים הטובים של ונקובר, שחשו בושה עמוקה על מה שקרה לעירם, התאגדו במהירות: קבוצות בפייסבוק ובטמבלר עוסקות במרץ בהעלאת תמונות מהמהומות – ובעיקר בזיהוים של הפורעים.

הקבוצות הללו, שהוקמו ספונטנית, זכו לעידודן הנמרץ של העירייה והמשטרה. זו האחרונה אפילו הקימה אתר משלה להעלאת תמונות של פורעים, וראש העיר קרא לתושבים לשמור את התמונות שצילמו, כדי שניתן יהיה להעמיד את החוליגנים לדין. אירוע פייסבוק אחר, שזימנה העירייה, קרא לתושבים לסייע בשיקום מרכז העיר אחרי המהומות. למעלה מעשרת אלפים תושבים כבר הודיעו על התנדבותם. כך צריך.

קצרצרים

שתי ספקיות רשת אמריקאיות גדולות, קומקאסט ו-AT&T, כבר החלו להגביל את הגלישה של לקוחותיהן, והן לא מאפשרות עוד לרכוש חבילות גלישה בלתי מוגבלות. עכשיו שוקלת חברה שלישית, טיים וורנר, להצטרף אליהן. יש לה תירוץ מקורי: הם לא רוצים לאלץ גולשים מסכנים, שרוצים רק לבדוק אימייל ולהשתמש במנועי חיפוש, לשלם בעבור חבילה שגדולה עליהם. וכעת למתמטיקה: כל טרנד אמריקאי מגיע לישראל באיחור של 15 שנים, אבל מורנו ורבנו ברוס סטירלינג כבר קבע ששנה ברשת שוות ערך לעשר שנות חיים, כך שהתועבה הזאת תגיע לארץ לכל היותר תוך שנה וחצי.

מיקרוסופט קיבלה את אישורו של הרגולטור האמריקאי FTC לרכוש את החברה החולה סקייפ, ולעשות איתה... האמת, לא ממש ברור מה מיקרוסופט תעשה איתה. אף אחד עוד לא הצליח להפוך את סקייפ לפרה חולבת, והעסקים המקוונים של מיקרוסופט מפסידים כסף גם כך.

מיקרוסופט וסקייפ. יש אישור, צילום: בלומברג מיקרוסופט וסקייפ. יש אישור | צילום: בלומברג מיקרוסופט וסקייפ. יש אישור, צילום: בלומברג

"הניו יורק פוסט", צהובון אמריקאי, מצא שיטה נהדרת לאלץ משתמשי אייפד לרכוש את האפליקציה שלו: הוא חוסם גישה לתוכן שלו באמצעות הדפדפן של הגרוטאה, ספארי. מי שרוצה את התוכן של "הפוסט", יצטרך לשלם עליו. התוצאה המתבקשת, כמובן, היא שמשתמשי אייפד מעדיפים יותר ויותר אתרי תוכן אחרים. זה אולי היה עובד אילו "הפוסט" היה סוגר את עצמו לאנשים שכבר עשו מינוי על מהדורת העץ המת שלו - מרדוק ו"טיים" כבר הוכיחו שזה יכול לעבוד - אבל אני חושד שמנויי "הניו יורק פוסט" הם לא בדיוק הטיפוסים שגם רוכשים אייפד.

דיווחנו לאחרונה על המקרה המוזר של המושבעת הבריטית ג'ואן פרייל, שיצרה קשר באמצעות פייסבוק עם הנאשמת במשפט שבו שימשה כמושבעת. פרייל נמצאה אשמה בבזיון בית המשפט, לאחר שהועמדה לדין בפני נשיא העליון הבריטי, לא פחות. זהו סימן לרצינות, או שמא לבהלה, שבה התייחסה מערכת המשפט לנושא. בסוף השבוע הקריא השופט העליון, הלורד איגור ג'אדג' - זה השם שלו, מה אתם רוצים ממני - את גזר דינה של פרייל: שמונה חודשי מאסר בפועל. ג'אדג' ציין לחומרה את העובדה שפרייל הפרה את שבועתה פעם אחר פעם, מה שוודאי גרר מבטים משתאים מצד הנאשמת וקרובי משפחתה: שבועה? זה חשוב?

מערכת הבחירות של שנת 2012 מתחילה לחמם מנועים, והנשיא אובמה נהנה מיתרון אחד: הוא לא יצטרך להיגרר למערכת פריימריז, ויוכל להניח ליריביו הרפובליקניים להקיז זה את דמו של זה. בינתיים הוא כבר הודיע על אחד הצעדים הראשונים שלו לקראת הקמפיין: עד כה אחד העוזרים שלו ניהל את חשבון הטוויטר של הבית הלבן. מעתה, אומר אובמה, הוא יעשה את זה בעצמו. נראה.

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
הגבלת הגלישה
ל-13: לא רוצה לשתוק. ל-12: אז אולי יש כאן בעיה אחרת שצריך לטפל בה. העיקרון של לשלם ביחס ישר להיקף השימוש הוא הגיוני. אגב, חבילת גיימר מתחייבת לרוחב פס גם כן. זו לא חבילה עם מגבלת דאטה. אני חושב שהצרכן הישראלי פשוט לא רוצה שנויים כי הוא פוחד שידפקו אותו, אבל מה לעשות.. עד עכשיו היה מערב פרוע אבל חייבים לעשות סדר..
דודי  |  20.06.11
16.
מה אתם רוצים- שירות גרוע?
השימוש במילה שאני אפילו לא יכול לכתוב מתקופת WW2 הינו מיותר לחלוטין. זכותה של אפל לדרוש שירות מעולה ללקוחות שלה, ועובד שלא מתאים לכך- שילך ויעבוד במקום אחר. מה עדיף- לקבל שירות גרוע ממוכר גרוע? אגב- אישית אפל מפחידים אותי אבל יש להם מוצרים סוף הדרך.
רוני , תא  |  19.06.11
15.
עדיף לאדם אחר להיות מוכר בחנות אפל מאשר לעבור את השאלות שהולכים לשאול אותי כבר על ההתחלה
לאור נסיון בחברת אקסטרול (יהוד רחוב התעשייה ) ואיזיבייס (בזמנו במגדל ספורט שנת 2000) אני יודע בדיוק מה הולכים לשאול אותי ולתחקר אותי עוד בימים הראשונים במידה ואני הולך אם אפל הצלחתי האישית במידה ותהיה בהתאם להכנות שעשיתי בשנה האחרונה יקבעו לא רק את עתידי באפל אלה גם אם מנוע חיפוש אפל יהיה ה"מנוע" שישבור את השוק או עוד מנוע חיפוש אחד מיני רבים חוץ מזה שלא יפחידו אותי כי אם 5 מיליון דולר בבנק (אלהים יודע מה יהיו המסים ) כל מה שנשאר זה לתת חופש דרור לחיה הטורפת שבי שהכל קטן עליה חוץ מהתוצאה הסופית
spider(black widow algorithm  |  19.06.11
לכל התגובות