אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיים בבועה: כך נראים הסופר-גיקים של עולם ההייטק 2011 צילום: בלומברג

חיים בבועה: כך נראים הסופר-גיקים של עולם ההייטק 2011

הכוכבים החדשים והצעירים של עולם הטכנולוגיה צוברים השפעה וכוח של מנהיגים כלכליים ופופולריות של סלבס הוליוודיים. "כלכליסט" מגיש: תמונת מחזור שכל מי שחולם על עמק הסיליקון יכול לתלות במשרד

21.06.2011, 11:48 | עומר כביר

בזמן שאתם התייצבתם למסדרי בוקר, האנשים שמובילים את עולם הטכנולוגיה כבר דמיינו את הסטארט-אפ שישנה את העולם. כשאתם התרוצצתם בין הלימודים באוניברסיטה לעבודה, הם כבר היו בדרך למיליארד הראשון. היום, כשמחירי הקוטג' והמשכנתא שוחקים את המשכורת שלכם, הם עסוקים בבניית וניהול אימפריות שמשנות וישנו את החיים של כל אחד מאיתנו.

(לצפייה בגרסה המלאה: תמונת מחזור, בועת 2011 - קובץ PDF)

מקור: Newsweek. צילום: Shutterstock, Bloomberg מקור: Newsweek. צילום: Shutterstock, Bloomberg מקור: Newsweek. צילום: Shutterstock, Bloomberg

אלה הם המולטי-מיליונרים והמיליארדים החדשים של עמק הסיליקון, שהפכו לסלבריטאים בעלי השפעה ושמתחככים, בגילם הצעיר, עם מנהיגי העולם. מארק צוקרברג, פספוס בן פחות מ-30, כבר הוזמן לנאום בכנס המדינות המתועשות, ואף זכה לשבת לפגישה עם נשיא ארה"ב ברק אובמה. והוא לא היחיד - כמעט כל מיליארדרי ההייטק החדשים הם צעירים, חתיכים ופופולריים. כשביז סטון, אחד ממייסדי טוויטר, הגיע לארץ לפני כשנה, הוא זכה לקבלת פנים שלא היתה מביישת כוכב רוק.

היחס שלו הם זוכים עומד בניגוד ליחס שלו זכו בזמנו המיליארדרים הוותיקים יותר של עמק הסיליקון, אלו שאחראים למהפכת המחשוב האישי. אז, סוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80, מחשבים לא נתפסו כמוצר צריכה כיפי ונחשק, אלא יותר כצעצוע של גיקים. ובהתאם, כך גם נראו האנשים שעמדו מאחוריהם.

מייסד מיקרוסופט ביל גייטס היה חנון ממושקף עם משקפיים, סטיב ג'ובס היה גיק נבוך בחליפה. הם לא זכו להערצה, לכל היותר להערכה. רק כעבור שנים רבות הם הגיעו לעמדות השפעה והפכו לכוכבי על.

מנהיגי הבועה?

מה השתנה מאז ימיהם הראשונים של גייטס וג'ובס? הטכנולוגיה הפכה לסקסית. מחשבים הם מזמן כבר לא עניין לגיקים, ורבים מסתובבים עם סמארטפון ביד, שממנו אפשר לעדכן את חשבונות הטוויטר והפייסבוק. וכשהמוצרים שאנחנו משתמשים בהם הם סקסיים, פתאום זה נכון גם לגבי האנשים שמאחוריהם.

רוב הכוכבים החדשים לא היו בסביבה לפני כעשר שנים, כשבועת הדוטקום התפוצצה. אבל עכשיו הם הפנים הבולטות של מה שעלולה להתברר כבועת הייטק חדשה. לחברות שהם מובילים יש הערכות שווי אדירות של מיליארדי או עשרות מיליארדי דולרים, שאפשרו להם ולאחרים לרשום לטובתם נכסים וכספים רבים. אבל הערכות אלו עלולות להתברר בעתיד הלא רחוק כפרי דמיונם של יזמים ומשקיעים.

האם אכן מדובר בבועה? אם כן, היא שונה מזו שהכרנו בעשור הקודם, וקטנה ממה בהרבה. לא כל חברה שרק קמה זוכה מיידית להערכת שווי מנופחת ונזרקת להנפקה. כיום חברה צריכה לצבור מאסה רצינית של משתמשים ובאזז. החברות שמופיעות ברשימה הוכיחו שלרעיונות שלהן יש ערך עבור המשתמשים, ולכן הן בעלות ערך כלשהו בעצמן - גם אם הערכת המחיר שלן נראית לעתים מנופחת.

תגיות