אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטייניץ: "הבעיה העיקרית אינה מחיר מוצר כזה או אחר, אלא מחיר הדיור" צילום: אוראל כהן

שטייניץ: "הבעיה העיקרית אינה מחיר מוצר כזה או אחר, אלא מחיר הדיור"

שר האוצר התייחס למשבר הקוטג' ואמר כי תוך מספר שבועות תתקבל החלטה בנוגע לאפשרות של יבוא מוצרי חלב; הנגיד פישר: "הבעיה במערכת הבנקאית - עודף ביטחון ושאננות"

20.06.2011, 19:06 | תומר זלצר

"בנק ישראל התערב בשוק המט"ח ותרם להאטת הייסוף ויחסית למדינות אחרות הייסוף אצלנו באמת לא היה מהחמורים, כך פתח את דבריו שר האוצר יובל שטייניץ בפורום קיסריה שנערך בראשון לציון. לדבריו "יש בעיה בשערי המטבע כרגע ליצואן הישראלי, אבל הבעיה הזו מטופלת בתנועת מלקחיים: ישירות על ידי בנק ישראל ובמקביל מספר רב של מהלכים שיצרה הממשלה".

"המצב הגיאו-פוליטי עשוי להשפיע על מצב הכלכלה, אבל אני לא מכיר מישהו שיש לו פיתרון קסם למצב הזה. היו כאלה שחשבו שהתנתקות חד-צדדית תשפר את מצבנו הגיאו-פוליטית למשך 15 שנה. זה החזיק מעמד שנה, אולי שנתיים. הסיפור הזה לא פשוט. ההסתברות למצב שבו ישראל תהיה מבודדת כלכלית כמו דרום אפריקה או איראן היא נמוכה מאוד. הכניסה שלנו ל-OECD נותנת לנו הגנה חלקית מבידוד מול מדינות הארגון".

 

על משבר הקוטג' אמר שטייניץ: "בימים הקרובים אפגש עם עמיתי, שר התמ"ת ושר החקלאות, ולאחר מכן נשמע את כל הגורמים במשק ואז נקבל החלטות מה כן ומה לא. כמובן שצריך לעשות זאת באופן מושכל. באופן כללי התרופה למחירים כמעט בכל תחום היא תחרות. נשקול אפשרות ליבוא כזה או אחר או להסרת חסמים ליבוא".

שטייניץ התייחס בדבריו גם למחירי הנדל"ן: "בעיית המחירים הקשה ביותר היא לא מחיר של מוצר כזה או אחר, אלא מחירי הדיור. יש השלכות מיידיות לעלייה דרמטית במחירי הדיור: זה יכול להשפיע על החברה בישראל וזה מדאיג אותי. זה משפיע על היכולת שלנו לקלוט עלייה, להביא ישראלים חוזרים לארץ וזה יכול להשפיע גם על ההתנהלות של צעירי ישראל".

 

לדבריו של שטייניץ "בתחום זה נעשה הרבה – גם בתחום המשכנתאות על ידי בנק ישראל וגם בתחום היצע הבנייה. אני רוצה להזכיר לכולם: על ידי תמריצים מצד אחד והטלת מס שבח מלא על התחום הזה החל מ-2013 מצד שני, אנחנו מקווים להסיט 15%-20% מהדירות הריקות בארץ לדירות למגורים, וזה יוביל לבלימה ואולי לירידה במחירים. עד עכשיו האטנו את קצב העלייה, ועכשיו הוצאנו פטיש של חמישה קילו מהכיס. יש הסתברות מאוד גדולה שהצעדים האלו יביאו עד סוף 2011 לבלימה ואף לירידת מחירי הנדל"ן".

 

"יש עודף שאננות בקרב הבנקאים"

 

קודם לכן דיבר בפורום נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר. לדבריו "הבעיה של המערכת הבנקאית היא לא עודף רגולציה, אלא עודף הביטחון והשאננות של אנשים במערכת הבנקאית והפיננסית".

 
לדברי פישר, "לאחרונה שמעתי משפטים כמו 'לא יכול להיות שיש בועה בשוק הנדל"ן'. אני לא יודע אם יש בועה או אין בועה. מה שאני כן יודע זה שהעובדה שאין מספיק דירות לזוגות צעירים לא מוכיחה אם יש בועה או אין בועה בשוק הנדל"ן. השאלה היא האם אנשים קונים דירות רק על בסיס הציפיות שלהם שהמחירים ימשיכו לעלות. אנחנו לא יכולים להגיד לעצמנו את מה ששמעתי לאחרונה מבנקאים: 'ישראלים הם מאוד שמרניים ביחס למשכנתאות'. זה נכון, אבל זה עד ימשיך להיות נכון רק עד היום שבו זה לא יהיה נכון. אנחנו צריכים להבין שדברים משתנים. העובדה שעד היום שיעור הפיגורים בתשלומי המשכנתאות היה נמוך - לא אומרת שזה יימשך. בעבר לא היו משכנתאות כל כך זולות כמו שניתנו בשנתיים האחרונות. לכן אנחנו צריכים לבדוק, לשמור ולפקח על המערכת הבנקאית - ולא להיכנס לשאננות".
 
בהתייחס להתפתחות שער החליפין שקל-דולר, ציין פישר: "ביחס ל-17 מדינות מתחרות, אנחנו בין המדינות שייסוף המטבע שלהן היה הכי קטן בשנה האחרונה. אנחנו חלק מתופעה עולמית של היחלשות הדולר, ואנחנו מתלוננים על זה כל הזמן. אבל השווייצרים והברזילאים כועסים אפילו עוד יותר מאתנו. אנחנו במקום ה-14 מתוך 17 המדינות האלה. זה העולם, אין לנו פטנטים. אנחנו צריכים להתמודד עם זה. עשינו הרבה בהתערבות בשוק המט"ח. כנראה שהצלחנו במה שעשינו כי אנחנו בין המדינות שהייסוף שלהן היה הכי קטן. יש לנו מזל שביחס למדינות אחרות אנחנו ממשיכים עדיין להמשיך לייצא לארה"ב".
 

תגיות