אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": ויטהלייף תגייס קרן חדשה בהיקף של 180 מיליון דולר

בלעדי ל"כלכליסט": ויטהלייף תגייס קרן חדשה בהיקף של 180 מיליון דולר

בשורה לחברות הביומד הישראליות: עד סוף 2012 צפויות קרנות ההון סיכון בתחום לגייס 770 מיליון דולר. אל קרן ויטהלייף יצטרפו בחודשים הקרובים גם הקרנות Agate של דני נווה ומדיקה של אהוד גלר, שמתכוונות להשיג מהמשקיעים כ־250 מיליון דולר

21.06.2011, 07:26 | אסף גלעד ומאיר אורבך

חברות מדעי החיים (ביומד) הישראליות יכולות לשאוף עידוד מהבשורות האחרונות בתחום. ל"כלכליסט" נודע כי קרן ההון סיכון ויטהלייף (SCP Vitalife), אחת מקרנות מדעי החיים הבולטות בתחום זה בישראל, נמצאת בתהליכי גיוס של קרן שלישית שתעמוד על פי ההערכה על סכום של 160–200 מיליון דולר.

עד כה גייסה ויטהלייף הישראלית שתי קרנות בהיקף כולל של 230 מיליון דולר. ב־2001 היא הקימה קרן ראשונה בהיקף של 50 מיליון דולר, שהניבה לה שבעה אקזיטים, ובהם מדיגייד שנמכרה לסנט ג'וד האמריקאית ב־283 מיליון דולר, וכן חברת קולבר שנמכרה ב־160 מיליון דולר לידי ג'ונסון אנד ג'ונסון שנתיים קודם לכן.

ב־2006 הקימה ויטהלייף, המנוהלת על ידי השותפים הישראלים פרופ' אבי לודומירסקי וג'ף דייקן, קרן שנייה בהיקף של 180 מיליון דולר, הפעם בשיתוף קבוצת SCP פרטנרס האמריקאית. ויטהלייף טרם ביצעה אקזיט מהקרן השנייה, אך היא מחזיקה במניות בחברות מבטיחות דוגמת ארגו מדיקל - שפיתחה שלד מכני המאפשר למשותקים לצעוד על רגליהם; סנסיבל מדיקל - שפיתחה חיישן להתראה מפני אי־ספיקת לב; וכן חברת ההתקנים הכירורגיים NiTi Surgical.

מקור: IVC מקור: IVC מקור: IVC

נווה מחפש גם בחו"ל

מהקרן הראשונה משמרת ויטהלייף אחזקות בחברות מבטיחות אחרות כגון טראנספארמה, דיפבריז וטריג־מדיקל. השתיים האחרונות כבר היו בדרכן להנפקה בבורסה בתל אביב, אך בשל חשש מפני ירידה בערכן בוטלה ההנפקה ברגע האחרון. השתיים אמנם ממשיכות לצמוח, אך ויטהלייף כבר מחפשת בהן מוצא לאקזיט. הגיוס לקרן השלישית של ויטהלייף מצטייר כעת כחיוני, לאור העובדה שהקרן השנייה גויסה כבר לפני כחמש שנים.

במסגרת גיוס הקרן תסתייע ויטהלייף בתוכנית משרד האוצר לעידוד השקעות של חברות ביטוח ופיננסים בקרנות הון סיכון ישראליות, שהושקה באחרונה. במסגרת התוכנית יעניק האוצר רשת ביטחון להפסדים אפשריים שיצברו המשקיעים. לוויטהלייף, שמרכזה ברמת החייל בתל אביב, יש ניסיון קודם עם גופים מוסדיים ישראליים, ובין המשקיעות בקרן השנייה שלה ניתן למצוא את כלל, מנורה מבטחים והראל. משקיעים נוספים בוויטהלייף הם גופים פנסיוניים אמריקאיים, כגון קרן הפנסיה של עובדי מדינת מסצ'וסטס וקרן הפנסיה של מורי מדינת ניו יורק.

השותפים לודומירסקי ודייקן סירבו להתייחס לידיעה.

קרן נוספת שצפויה להתחיל לגייס לקראת סוף השנה הנוכחית היא אגיית (Agate) של שר הבריאות לשעבר דני נווה.

דני נווה. נעזרים במשקיעים מוסדיים, צילום: אלכס קולומויסקי דני נווה. נעזרים במשקיעים מוסדיים | צילום: אלכס קולומויסקי דני נווה. נעזרים במשקיעים מוסדיים, צילום: אלכס קולומויסקי

אגיית החלה לפעול בספטמבר 2007 עם 64 מיליון דולר בכיס, שאותם גייסה ממשקיעים מוסדיים כגון כלל ביטוח, הראל, לאומי פרטנרס ופריזמה (כיום פסגות). כעת צפויה אגיית להתחיל בגיוס של קרן שנייה לקראת סוף השנה, ככל הנראה מאותם משקיעים מוסדיים, בסכום של 70–100 מיליון דולר.

פרופיל ההשקעות של אגיית שונה במעט מזה של קרנות ההון סיכון הרגילות, ומתמקד בחברות בוגרות בדרך כלל, המצויות בשלב המכירות כשהן כבר מצוידות באישור השיווק האירופי (CE) ובאישור רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA). בין חברות אלה ניתן למצוא את לומניס ואנג'יוסלייד הישראליות וולריטאס האמריקאית. גיוס קרן שנייה לאגיית תאפשר לה להשקיע בכ־10 חברות פורטפוליו נוספות על שמונה ההשקעות שכבר ביצעה. אגיית אמנם קרן ישראלית, אך היא מפזרת את השקעותיה בין חברות ציוד רפואי ישראליות לבין חברות העוסקות במתן שירותים רפואיים שלהן אין כל קשר לישראל.

קרנות עם עתיד לא ברור

גם קרן מדיקה בראשותו של ד"ר אהוד גלר צפויה לגייס קרן נוספת, לאחר שזו קיבלה ארכה מהמדען הראשי לגיוס קרן במכרז המדען הראשי עד חודש אוגוסט. לפי ההערכה, מדיקה תצליח לגייס קרן רביעית, שש שנים לאחר שגייסה את הקרן הקודמת שלה, "מדיקה 3". היקף הקרן צפוי לעמוד על 100–150 מיליון דולר, 76 מיליון מתוכם יוקדשו למכרז המדען הראשי, ואילו השאר לפעילות השקעות עצמאית של מדיקה. לפי ההערכה, מדיקה תחזור ותגייס מהגופים המוסדיים הישראליים שהשקיעו בה בשלוש הקרנות הקודמות שלה: אקסלנס, הראל, מנורה, מגדל, הפניקס ופסגות.

אל הקרנות מדיקה, ויטהלייף ואורבימד - שהודיעה לפני כחודשיים על גיוס קרן להשקעה בחברות בישראל ב־200 מיליון דולר - צפויות להצטרף גם פיטנגו, שמפנה 20%–25% מהשקעותיה למדעי החיים. אם אכן תצליח לגייס 350 מיליון דולר כפי שתכננה, הרי שהסכום שיוקצה לחברות הביומד יעמוד על 70–90 מיליון דולר. לכך יש לצרף גם את הודעתה של כלל ביוטכנולוגיה בחודש שעבר על גיוס 225 מיליון דולר לקרן נוספת להשקעות במדעי החיים, בהתבסס על תוכנית הגנה למשקיעים מוסדיים. גם קרן ההון סיכון פונטיפקס של אלי הורביץ ומורי ארקין צפויה להתחיל בגיוס של קרן שלישית לאחר שגייסה 113 מיליון דולר לשתי קרנות. הצטברות זו של גיוסים עשויה לגלגל לשוק השקעות הביומד בישראל כ־770 מיליון דולר כבר בשנתיים הקרובות.

יחד עם זאת, קיימות כמה קרנות המתמחות בהשקעות במדעי החיים שגורלן אינו ברור. קרן ההון סיכון 7Health של דליה מגידו, למשל, שהיתה צפויה לגייס קרן עם חברת ביי סיטי במכרז המדען הראשי, צפויה לא לגייס קרן נוספת.

תגיות