אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי יקנה את אייס? צילום: שאול גולן

מי יקנה את אייס?

משה גאון רוצה למכור את אייס, וכמה רוכשים אפשריים כבר מנהלים שיחות גישוש. הבעיה היא שגאון רוצה פי שלושה משווייה של החברה בבורסה. האם יהיה מי שיסכים למחיר כזה?

21.06.2011, 10:21 | גיל קליאן

בשבוע שעבר סיכם משה גאון עם פועלים שוקי הון כי הם יטפלו במכירת רשת אייס, שבה הוא שותף עם שלמה זבידה. השווי המבוקש שלפיו יימכרו אחזקות גאון בחברה הוא 140 מיליון שקל לפחות - דומה לשווי שבו נכנסה גאון אחזקות לחברה בינואר 2006, וכמעט פי שלושה משווייה בבורסה, שעמד אתמול בבוקר על כ־50 מיליון שקל בלבד.

האם קיים גורם בשוק המעוניין לקנות את רשת העשה זאת בעצמך שהידרדרה למשבר במחיר כזה? לא חסרים גורמים שיתעניינו בחברה - מי מסיבות אסטרטגיות ומי מסיבות פיננסיות. גורמים רבים פנו לגאון בהצעות לא מחייבות לרכישת אייס, והפניות הרבות הן אלה שגרמו לגאון לפנות לגורם חיצוני שינהל את הליך המכירה. הצעה רשמית על השולחן עדיין אין, והשיחות עד כה היו גישושים כלליים לגבי המחיר. אלה שגיששו יודעים לומר כי המחיר שמבקש גאון עבור אחזקותיו מוגזם לחלוטין, כך שנראה כי המפתח לסגירת עסקה נמצא בכיסו של גאון.

משה גאון, צילום: אוראל כהן משה גאון | צילום: אוראל כהן משה גאון, צילום: אוראל כהן

האופציה הראשונה: שחקני התייעלות

במחיר הנכון אייס יכולה לעניין "שחקן התייעלות" - חברה שתיכנס לאייס אוטו דיפו כדי להשביח את תוצאותיה העסקיות במשך כמה שנים, להחזיר את החברה לרווחיות וצמיחה ולאחר מכן למכור את אחזקותיה ברווח. שחקנים אפשריים כאלה לא חסרים, ובשוק מדברים על שחקנים כמו חגי שלום שביצע הבראה מרשימה בטיב טעם, צחי פישביין שהיה מנכ"ל ושותף באופיס דיפו, קרן סקיי של צבי יוכמן ועוד. כאמור, אף אחד מגורמים אלה לא מנהל כעת מו”מ לרכישת אייס.

עם זאת, נראה כי הסיכוי לעסקה עם שחקן התייעלות נמוך - הן משום ששחקן התייעלות ידרוש מחיר מקסימלי של 70–90 מיליון שקל לרשת, והן כיוון שלשחקן כזה אין ערך סינרגטי לפעילות אייס, כמו שיהיה אולי לשחקן אחר.

האופציה השנייה: המתחרים

מי שאולי יהיו מוכנים לשלם מחיר גבוה יותר על אייס הם אלה שנמצאים כבר היום בשוק הקמעונאות בפעילויות מקבילות לאייס. המועמדים המיידיים לכך הם המתחרה הום סנטר, שלא ברור אם תוכל לקבל את אישור רשות ההגבלים העסקיים לרכישה, והמשביר לצרכן, שכבר מחזיקה באופיס דיפו. גם רשת חנויות העשה זאת בעצמך סיטי שופ יכולה להתברר כשחקנית במירוץ הזה.

לא מן הנמנע כי גם רשתות המזון הגדולות יקפצו לקלחת: ברבוע כחול, למשל, לא צריכים ללכת רחוק כדי לבחון האם העסקה מתאימה להם - הם כבר מעסיקים את עופר דאובר, מי שהיה משנה למנכ"ל באייס, כיועץ לרשת.

עוד אפשרות היא שאחד מיבואני מכשירי החשמל יביע עניין ברשת, כדי להרחיב את הפלטפורמות הקמעונאיות המתפתחות בשוק מוצרי החשמל.

האופציה השלישית: זבידה

כאן מתעוררת השאלה מה בעצם יקנו הרשתות האלה וכמה זה שווה להן. הן לא קונות הנהלה מקצועית בתחום: החברה מתפקדת כיום ללא מנכ"ל קבוע, וסביר להניח שמנכ"ל חדש יחליף מנהלים נוספים בקבוצה. הן גם לא קונות רשת מוצלחת: החברה מפסידה תפעולית ולא עומדת באמות המידה הפיננסיות לבנקים. כמו כן, חלק מהמיקומים של סניפי החברה נחשבים ליקרים מדי (כמו למשל בקניון G בכפר סבא, בנמל תל אביב ועוד), והרוכש יקבל על עצמו את חובות החברה לבעלי האג"ח והבנקים - 93 מיליון שקל נכון לעכשיו.

אז מי יקנה את אייס? במחיר שדורש גאון, כנראה אף אחד. אם גאון יתפשר על המחיר, לא מן הנמנע כי שותפו זבידה - שככל הידוע לא מעוניין כעת למכור את אחזקותיו בחברה - יממש את זכות הסירוב שלו ויהפוך לבעל השליטה היחיד באייס אוטו דיפו. מה שבטוח, בפועלים שוקי הון יצטרכו לעבוד קשה כדי לסגור עסקה ולקבל את העמלה שלהם.

בתגובה מסר משה גאון, יו"ר גאון אחזקות: "כל מספר המתפרסם, מבוסס על ספקולציות בלבד. אנו עוסקים בהבראת החברה. במידה שבית ההשקעות ששכרנו יקבל הצעה רצינית, נבחן אותה".

תגיות