אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אליעזר פישמן: "סופרטנקר, שמופרטנקר - זה לא יעזור. אנשים פשוט לא יבנו" צילום: יובל חן

אליעזר פישמן: "סופרטנקר, שמופרטנקר - זה לא יעזור. אנשים פשוט לא יבנו"

במהלך כנס הנדל"ן של ארנסט אנד יאנג התריע פישמן: "הענף צריך להזהר, אל תחכו שאטיאס יעזור לכם, הוא לא ישפיע"

21.06.2011, 12:10 | שירלי ששון-עזר

"מה שאנחנו הולכים לראות בתקופה הקרובה זה קושי לממן את הענף. המחירים לא ירדו, אלא פשוט יבנו מעט מאוד. סופרטנקר, שמופרטנקר, זה לא יעזור. אנשים פשוט לא יבנו. אנשים לא יקנו מגרשים כי הבנקים לא יכולים לשאת את הגודל הזה, יש להם מגבלות. אנחנו הולכים לקראת מצב שהבנקים לא יוכלו להרים את הענף". כך אמר היום (ג') איש העסקים אליעזר פישמן בכנס הנדל"ן השנתי של ארנסט אנד יאנג ומשרד עורכי הדין שטיינמץ הרינג גורמן שעסק במגמות ותחזיות בשוק הנדל"ן הישראלי. 

בפאנל השתתפו גם רונן אשכנזי, מנכ"ל חברת גזית גלוב ישראל, הרצל חבס, יו"ר קבוצת חבס, נתן חץ, מנכ"ל קבוצת אלוני חץ, רמי לוי, בעלים ומנכ"ל של קבוצת שיווק השיקמה, ושלומה שרף, מנכ"ל קבוצת עזריאלי.

כשנשאל פישמן כיצד ישפיעו הפעולות של שר השיכון אריאל אטיאס על השוק הוא ענה בפשטות: "זה לא ישפיע בכלום", והוסיף: "אם הייתי קבלן אמיתי ולא יזם - הייתי מפחד. הענף צריך לשמור על עצמו, לא צריך להגיע למצב שהבנק יגיד לך 'אל תקנה', צריך לא לקנות. לקבלנים אני אומר: תיזהרו, אל תחכו שאטיאס יעזור לכם".

חברי הפאנל היו שותפים לעמדתו הפסימית של פישמן. הרצל חבס אמר כי השוק כיום הוא נטול הזדמנויות שמשתלמות לאור הסיכונים. "השוק משעמם. אנחנו לא רואים את עצמנו פועלים בהחזרים של 10% ממחזור העסקה. אני לא חושב שתהיה פה פעילות דרמטית. ישנה התמתנות בביקושים וסופה להגיע גם למחירים בסופו של דבר. רוב החברות בודקות כמה מוכנים הלקוחות לשלם. להערכתנו אמור להיות די משעמם בתקופות הקרובות".

רמי לוי יצא נגד מדיניות השיווק של מינהל מקרקעי ישראל: "מי שאחראי לעליית המחירים זה מי שאומר שהוא רוצה להוריד את המחירים. לא יכול להיות שקרקע ליחידת דיור שווקה ב-100 אלף שקל לפני כמה שנים והיום משווקת ב-500 אלף שקל. איך זה קורה? מינהל מקרקעי ישראל מוציא לשיווק קרקע ב-100 אלף שקל, בא יזם ומציע 200 אלף שקל. אחרי 3 חודשים השמאי הממשלתי כבר קבע שאותה קרקע במגרש סמוך שווה 200 אלף שקל. שיווק הקרקעות על ידי מינהל מקרקעי ישראל זה מה שמעלה את מחירי הדירות".

נתן חץ. "הנחיתה לא תהיה רכה" נתן חץ. "הנחיתה לא תהיה רכה" נתן חץ. "הנחיתה לא תהיה רכה"
נתן חץ אמר כי ציבור רוכשי הדירות הגיע לקצה היכולת שלו וכי יש בכך סיכון רב גם לקבלנים: "מגיע רגע של קש ששבר את גב הגמל - כמו עם הקוטג'. כל חודש הריבית עולה ולא מרגישים, אבל יש רגע שאנשים לא יכולים לעמוד בזה יותר".

לבריו של חץ, "ראיתי לא מזמן בעיתון שגינדי קנו קרקע ברמת השרון ב-1.6 מיליון שקל. חשבתי שזה מחיר הדירה, אבל אמרו לי שזה מחיר הקרקע. זה מטורף. בארץ לא מתמחרים סיכונים, בשונה מהעולם. אם יש עלייה של מחיר הדירה זה מיד זורם למחיר הקרקע. מחיר הקרקע הוא הרבה יותר משליש מערך הדירה. כשהקבלנים ירצו להיפטר מהסחורה הם יהיו בבעיה והם יצטרכו להוריד מחירים. לא נראה לי שתהיה נחיתה כל כך רכה".

אם השוק יוצף במשרדים תחול ירידת מחירים

החלק השני של הפאנל עסק בתחום המשרדים. חן שיין, מנהל תחום הנדל"ן בארנסט אנד יאנג, שאל את המשתתפים מה יעלה בגורל השוק לאור התחלות הבנייה המרובות שצפויות בחמש השנים הקרובות, לרבות מתחם תנובה בתל אביב, ולאור נדידת קבוצות הרכישה מתחום המגורים לתחום המשרדים.

לדברי נתן חץ, שוק המשרדים בישראל עבר תהליך של עליית מחירים מסוימת בגלל שלא היו התחלות בנייה גדולות, ולכן הוא נמצא בסוג של יציבות. "יש פרוייקטים של 400-300 אלף מ"ר ועוד פרויקטים בתכנון של 2 מיליון מ"ר. אם הפרויקטים האלה יגיעו לסיום בחמש שנים הקרובות אין ספק שיהיה יותר מדי היצע, שיגרום לירידת מחירים".

שלמה שרף מאמין כי לא צפויה בעיית תפוסה במשרדים החדשים מכיוון שבאופן טבעי תהיה עזיבה של המשרדים הישנים ונדידה למשרדים החדשים: "יש מעט בניינים שיגיעו לאכלוס בשנים הקרובות. אמנם שתקבלו החלטות להיכנס לפרויקטים, אבל לוח הזמנים שלהם מדבר מ-5 שנים וצפונה. אנחנו לוקחים בחשבון התיישנות משרדים. רק גופים בעלי יכולת פיננסית איתנה צריכים להיכנס לפרוייקטים האלה מלכתחילה כי אסור שמישהו יכנס יושפע ממשבר או משברון".

אליעזר פישמן לא הסכים עם שרף: "יש לי בתל אביב זכויות בנייה של 300 של מ"ר, אני לבד יכול להציף את השוק. זה ענף מאוד מסוכן וצריך להיות זהירים. לא בנו פה כמה שנים, יהיה מחסור של שנתיים והמחירים יקפצו, אחרי זה יגיעו הצפות ההיצע. המצב האמיתי הוא שזה שוק קטן".

שיין הקשה ושאל את פישמן מדוע הבנקים נתנו כסף לעסקת ענק כמו עסקת תנובה אם הסיכון בשוק המשרדים כה גדול. פישמן השיב: " כשיש תחושה טובה הבנקים בכל העולם נותנים כסף, וכשהם נבהלים באמצע הם יודעים איך סוגרים את הברזים".

תגיות

48 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

48.
כרגיל רמי לוי מציג את הבעיה בדיוק ישר ולענין
שיטת השמאות הגאונית של מנהל מקרקעי ישראל מנפחת מחירים סתם , וזה מתוך "תמימות קדושה" וחוקי העבודה היבשים של שמאי ... בלי קשר ליעדים לאומיים ומטרות עם ראיה לטווח ארוך. מה אנחנו יכולים לעשות ??? הם יתממו לכם ... אבל למעשה הם מחריבים את שוק הדיור ומנצלים חזירות ופאניקה כדי לגרוף רווחים כל הדרך לאבדון. בושה וחרפה.
יוחאי  |  23.06.11
45.
דמיהתר
מי שרוצה לבנות יחידת דיור שניה ליד ההורים במכז הארץ על קרקע מהוון חיב לשלם דמי התר 1500 שח למטר רבוע עוד סיבה לסחיטת כספים ובעלות על קרקע גם היא כרוכה בתשלום למה מה ההבדל בננו לבן הפריפריה אנחנו יותר עשירים מהם במסגרת ההכלות יבוטלו המיסים וככה יכלו על הצעירים
דורית , מרכז  |  22.06.11
44.
פיש שמן
הודעה מאת 3 הזוגות הצעירים: פישמן ורעייתו, ביבי ורעייתו, פישר ורעייתו(שלכל אחד מהם יש יותר מבית אחד בטוח) ציבור יקר נא לא לקנות דירות החרם החל ביבי הביתה פיש שמן לים ופישר לקרן המטבע העולמית מי צריך אתכם בכלל דירה אי אפשר לקנות מחירי המזון יקרים ואתם משתעממים איפה הלב?יאללה הביתה אתם תלמדו מהר מאוד שאתם לא קובעים כלום אף אחד לא יקנה דירה (אני קורא פה לחרם דירות על המוצרים יש כבר )כי אנחנו רוצים ולא אתם בבחירות לראשות הממשלה אנחנו קובעים ולא אתם כולם גרים עם ההורים מה גם הילדים שלכם?
פישמן  |  21.06.11
לכל התגובות