אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יפן מציגה: מחשב העל המהיר בעולם צילום: בלומברג

יפן מציגה: מחשב העל המהיר בעולם

המחשב, המכונה K, תופס 672 מדפים, כולל 68 אלף מעבדים וצורך חשמל כמו עשרת אלפים בתים בישראל - כל זאת כדי לבצע הכי הרבה חישובים בשניה

21.06.2011, 19:11 | הראל עילם

קוראים לו K, והוא המחשב הכי מהיר בעולם: K, שיושב במכון Riken למדעי המחשב ביפן, הצליח לעקוף מחשב על סיני שהחזיק בתואר עד כה. מהדו"ח החצי-שנתי של Top500, המתעד את כל מחשבי העל המובילים בעולם, עולה כי המחשב היפני מהיר פי שלושה מהמתחרה הסיני.

המחשב היפני כולל 68 אלף מעבדים ו-550 אלף ליבות, וממלא לא פחות מ-672 מדפים. בזמן העבודה המחשב צורך 9.9 מגה-ואט לשעה - כמו צריכת החשמל של עשרת אלפים בתי אב בישראל. עלות צריכת האנרגיה השנתית שלו עומדת על למעלה מ-10 מיליון דולר. פוג'יטסו הכריזה על הפרויקט בספטמבר 2010, והחלה להפעיל את המכונה בחודשים האחרונים.

על מנת להבין את כוח החישוב האדיר של K, צריך להבין מהו פטה-פלופ: זוהי יחידת מדידה השמורה בעיקר למחשבי על, בעוד שמחשבים אישיים נמדדים בדרך כלל בהרץ - יחידת מדידה הסופרת את כמות המחזורים המתמטיים שמבצע כל מעבד בשנייה. במעבד "רגיל", כל מחזור מייצג חישוב פשוט. מחשבי על, מנגד, מבצעים חישוב מסובך בהרבה, של נקודה צפה - שיכול לקחת עשרות מחזורים למעבד המחשב האישי.

הכוח של K שקול לכמיליון מחשבים ביתיים מתקדמים, ועומד על 8.2 פטה-פלופ בשנייה. המחשב הסיני - טייהן 1A - הגיע "רק" ל-2.6 פטה פלופ. גם מאחוריו עומדות חברות ענק: טייהן 1A מכיל מעבדים של אינטל וחברת Nvidia, ונמצא במרכז החישוב הלאומי בטיינג'ין.

K. תופס לא פחות מ-672 מדפים, צילום: בלומברג K. תופס לא פחות מ-672 מדפים | צילום: בלומברג K. תופס לא פחות מ-672 מדפים, צילום: בלומברג

ווטסון וכל השאר

הפעם האחרונה שבה החזיקה יפן בתואר המכובד "מחשב העל המהיר ביותר" היתה ב-2004. במהלך 60 השנה האחרונות התואר היה בעיקר בידי ארצות הברית, שעדיין מחזיקה במחצית מכל מחשבי העל בעולם. אחריה נמצאת סין עם 12.5%, גרמניה עם 6%, ובריטניה, יפן וצרפת עם 5.5% כל אחת.

אוניברסיטת אילינוי עובדת בימים אלה בשיתוף פעולה עם IBM על פרויקט "Blue Waters", הצפוי לעקוף את K ולהגיע ל-12 פטה-פלופ. IBM, שבנתה 42% ממחשבי העל בעולם, גם עומדת מאחורי המפורסם שבהם - ווטסון, שהביס את יריביו האנושיים במשחק הטריוויה Jeopardy.

ישראל מחזיקה בשני נציגים ברשימת 500 מחשבי העל, הגבוה שבהם במקום 149. לאחרונה הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו על הקמת "מטה סייבר לאומי" בהשקעה של מאות מיליוני שקלים, שאחד מיעדיו יהיה בניית מחשב על באחת האוניברסיטאות בישראל.

15% ממחשבי העל בעולם משמשים עבור מחקר מדעי. 7% עוסקים בפיננסים, 6.5% מספקים שירותים, 4.5% מנהלים את תשתית האינטרנט ושרתי ה-DNS ו-4% קשורים לפרויקטים צבאיים. שאר המחשבים עוסקים במטרות אחרות, או כאלה שאינן ידועות.

תגיות