אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": חברת הקידוחים ATP מגיעה מארה"ב לתל אביב צילום: אי פי אי

בלעדי ל"כלכליסט": חברת הקידוחים ATP מגיעה מארה"ב לתל אביב

החברה הנסחרת בנאסד"ק בשווי של כ־800 מיליון דולר מתכננת להירשם למסחר בתל אביב. ATP שותפה לרישיונות חיפוש עם ישראמקו וקבוצת דלק. המנכ"ל והיו"ר פול בולמן: "המו"מ עם הישראלים תמיד קשה, אבל אנחנו כאן כדי להישאר"

22.06.2011, 07:06 | גולן חזני

אחרי לייבפרסון מגיעה חברה אמריקאית נוספת לבורסה בתל אביב: ל"כלכליסט" נודע כי מפעילת הקידוחים בתחום הגז והנפט, ATP, החלה בהליכים לרישום מניותיה למסחר בבורסה באחד העם. החברה כבר נסחרת בבורסת נאסד"ק לפי שווי של כ־800 מיליון דולר.

פול בולמן, המייסד של ATP ומי שמשמש כיו"ר וכמנכ"ל החברה, אישר בשיחה עם "כלכליסט" כי "ATP בודקת אפשרויות שונות בסוגיה, ובכלל זה מסחר דואלי".

עם רישומה למסחר בתל אביב צפויה ATP להיכנס למדד ת"א־100, ואם תצליח לשחזר את שווי השיא שלה, היא אף עשויה לאיים על המניות הכלולות במדד ת"א־25.

ATP הנחשבת לאחת החברות הטובות בעולם בטכנולוגיית קידוח במים עמוקים. היא מתמחה בקידוחים במפרץ מקסיקו - שם יש לה 29 קידוחים במדף היבשתי (המדרון שבשולי היבשת, מתחת לפני הים). החברה היתה בעיצומה של קפיצת מדרגה משמעותית בעסקיה ועמדה להכפיל את תפוקת החביות ל־50 אלף ביום - אבל אז אירעה דליפת הענק של בריטיש פטרוליום במפרץ מקסיקו.

הדבר היה בקיץ שעבר ובעקבות זאת עצר הממשל האמריקאי את הקידוחים במפרץ לחצי שנה. בניסיון להתמודד עם המשבר חוללה ATP תפנית אסטרטגית וחיפשה אחר שווקים ואתרי קידוחי חדשים.

כך הגיעה החברה לחופי ישראל באוקטובר האחרון. היא נכנסה כשותפה לשלושה רישיונות חיפוש: שמשון ושני רישיונות דניאל עם ישראמקו. מלבד זאת, היא ממתינה לאישורים לשני קידוחים נוספים - קרן ואביה - שבהם היא שותפה עם קבוצת דלק.

לבולמן קורות חיים מעניינים. "עבדתי כשופט במדינת טקסס, בתחום שמרכז את הרגולציה בענף האנרגיה", הוא מספר. "בשלב מסוים החלטתי לעבור לצד השני. קיבלתי תפקיד בחברת האנרגיה טניקו, שבה עבדתי עד 1984. אז עברתי לבירה וושינגטון, ושימשתי כאיש הרגולציה של החברה. אחר כך החלטתי לעבור לפעילות עצמאית והקמתי את ATP. הניסיון שצברתי בתפקידיי הקודמים סייע לי".

"את ATP ייסדתי ב־1991", הוא משחזר. "כך שהשנה אנחנו חוגגים 20 שנות פעילות ומציינים עשור להיותנו חברה ציבורית: ב־2001 יצאנו להנפקה ראשונית בבורסת נאסד"ק".

בשבועות הקרובים עתידה ATP לפתוח משרד בתל אביב. לדברי בולמן, המהנדסים שיעבדו במקום יהיו אמריקאים, אולם בהמשך ייתכן גיוס של מהנדסים ישראלים.

מה אתם מחפשים בישראל?

"אופי השדות כאן מתאים לטכנולוגיה שלנו (מדובר באסדות קידוח שמזרימות את הגז ישירות למערכת ההולכה, ובטכנולוגיה המבוססת על הנזלה של הגז על מצוף ימי נייד בלא צורך במתקן יבשתי - ג"ח). מלבד זאת, אני מוצא קווים מקבילים בין ישראל ל־ATP: ישראל היא מדינה צעירה ומתפתחת וכך גם החברה שלנו".

לצד נובל אנרג'י, אתם החברה הזרה היחידה שהגיעה לכאן. אתה לא חושש שהפעילות בישראל תיצור לכם בעיות אם תרצו לקדוח בעתיד בתחומי המדינות השכנות?

"אנחנו לא חושבים על השלכות כאלו".

איך היחסים שלכם עם השותפים הישראלים?

"בישראמקו אנחנו מדברים עם חיים צוף (אחד מבעלי השליטה המשמש כדירקטור - ג"ח), וההתנהלות מולו נעימה. כך גם עם קבוצת דלק אף שהמשא ומתן איתם הוא תמיד קשה".

אין לכם קשר עם נובל אנרג'י, שפועלת בישראל כבר 12 שנה ושעד היום היתה חברת הקידוחים האמריקאית היחידה שפעלה כאן?

"אנחנו קודחים עם נובל אנרג'י במפרץ מקסיקו. אנחנו נשמח לעבוד ולסייע להם. אנחנו מציעים להם עזרה, ומאמינים שאיתנו הם יוכלו לפעול מהר יותר ובעלות נמוכה יותר".

מה היתרון בעצם ההגעה שלכם לישראל?

"הגעתנו תביא יתרון לישראל, ואנחנו נרגשים לקראת הפעילות שלנו כאן. אני מאמין שפיתוח של שדות אנרגיה ייצור יתרונות הן עבורנו והן עבור מדינת ישראל. נוכל להיות שותפים טובים של ישראל. אנחנו מתחייבים להישאר כאן ונשמח לפתח כל הזדמנות שתהיה לנו. אנחנו כאן כדי להישאר".

תגיות