אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי יצילו את כבוד המדענים?

מי יצילו את כבוד המדענים?

ספר חדש מציץ למעבדות שבהן ממציאים את העתיד

23.06.2011, 10:41 | שיזף רפאלי

העבודה באוניברסיטה ומקצוע המחקר האקדמי אינם סקסיים כמקצועות אחרים. הם לא מצטלמים טוב. יש הרבה יותר סרטים וספרים על חיילים ושוטרים, מוזיקאים ופוליטיקאים, מאשר על פרופסורים וחוקרים. וכשכבר מייצגים אותנו בתרבות, זה לרוב באופן סנסציוני או לועג, כד"ר סטריינג'לאב המטורף או כפרופסור מפוזר, וכמעט לעולם לא כגיבור שאפשר להזדהות איתו.

והנה, בקיץ הזה האקדמיה זוכה לעדנה כפולה: בקולנוע הישראלי נזכרו בנו, בסרטו הנפלא של יוסי סידר "הערת שוליים" שעוסק באב ובן חוקרי תלמוד. הסרט מצולם במרתפים הלא כל כך פוטוגניים של הספרייה הלאומית, מאיר את מקצועות מחקר מדעי הרוח באור מופלא ויוצר גיבורים, דרמה וקונפליקטים היכן שאיננו רגילים למצוא אותם. ועל מדפי הספרים יצא לאור בארצות הברית ספר חדש, ממש מהשבוע שעבר, שגם הוא מציג את החוקרים כגיבורים. זהו ספרו של פרנק מוס, המנהל היוצא של מעבדות המדיה של אוניברסיטת MIT היוקרתית. הספר, "The Sorcerers and Their Apprentices" (בתרגום חופשי: "הקוסמים ושוליותיהם"), מספר על מרכז המחקר האגדי, על החוקרים והסטודנטים שפועלים בו, ועל הניסוי המרתק של המצאת העתיד שמתרחש בו זה שלושה עשורים.

מעבדות המדיה של MIT מפגישות זה יותר משני עשורים את טובי המוחות ההנדסיים והמדעיים עם מימון נדיב מענקי תעשיית ההייטק, ועם משימות שנשמעות כמעט בלתי אפשריות. המפגש הזה מוליד פיתוחים שגובלים בקסם: רכיבים רובוטיים, המיני־לפטופים, הספר האלקטרוני, גיטר הירו, Google Street View, תוכנות בינה מלאכותית פורצות דרך, טכנולוגיות שמשמשות כיום בכל דפדפן ומכשיר טלפון - וגם מחקרים פורצי דרך רבים בתחום הכלכלה ההתנהגותית - יצאו מהמעבדות האלה. שם גם עובדים על רעיונות עתידניים שישפיעו על תכנון ערים ועל הדורות הבאים של המכוניות והארכיטקטורה, על תכנון תחבורה ומערכות בטיחות. אבל מרגש במיוחד לראות את היישומים הרפואיים שיוצאים מהמעבדות האלה, ובהם שתלי גוף רובוטיים וקסדות שיאפשרו למשותקים להפעיל את החפצים שנמצאים סביבם בעזרת המחשבה בלבד, וכן טכנולוגיות שיוכלו להעניק ערך חברתי רב.

מוס עורך לקוראיו סיור מודרך בארץ הפלאות של מפעל הפנטזיה הזה, שמטרתו המוצהרת היא "להמציא את העתיד", ושהצלחתו המתמשכת והמרשימה כל כך, שכל מי שחי בתקופתנו נהנה ממנה, היא פלא בפני עצמו. מעבר לרעיונות החדשניים - באחרונה יצרו במעבדות הולוגרמה תלת־ממדית, כמו אלה שמופיעות בסרטי מדע בדיוני - גם גישת הניהול של המרכז ושל קבוצות המחקר שבו מעניינת בזכות עצמה. מנהלים מ־Media Lab מפגינים הבנה של חשיבות האינטרדיסציפלינריות, החיבור בין תחומים שונים של מדע והנדסה מכאן ופסיכולוגיה ותרבות מכאן, והתפקיד הגדול של המשחק, הניסוי והטעייה. הגישה של מעבדות המדיה היא קודם לעשות ואז לראות מה יצא, פו"מ - פיתוח ואז מחקר, במקום מו"פ, המחקר והפיתוח המוכרים והמסורתיים. הספר, התובנה שהוא מעלה וההישגים האדירים שהוא מציג יכולים בקלות להחזיר הרבה מכבודה הנשכח של האקדמיה.

הספר הקודם על מעבדות המדיה נכתב בשנות השמונים, זמן קצר אחרי היווסדן. הכוכב הראשי שלו היה ניקולס נגרפונטה, גיבור תרבות של עידן מייסדי האינטרנט ואבי פרויקט "מחשב לכל ילד". חצי יובל מאוחר יותר מונה למעבדה מנהל חדש - היזם האוטודידקט ג'וי איטו. כעת נעים להשתעשע ברעיון מה ייצא קודם: סרט שמציג את המרכז ואנשיו לפחות באותה דרמטיות שבה סידר הציג את חוקרי התלמוד, או ספר שלישי, שיתאר את תרומת המעבדות לאנושות בתקופתו של איטו. כך או אחרת, אפשר להתעודד מעלייתם התרבותית הקרבה של גיבורים חדשים־ישנים - האנשים שבוראים רעיונות.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אין לי בעיה עם המדע אלא עם המדענים.
האמת היא שאתם צודקים בכל מה שהגבתם, רק שיש לי בעיה אחת. האם אתם באמת חושבים שהשיטה נכונה ? , גם סטאלין שרצח עשרות מיליוני "מתנגדי" משטר נאחז במניפסט הקומוניסטי, אבל האם זו באמת הייתה הכוונה של מארקס. אותו דבר באוניברסיטאות בייחוד בארה"ב. רק שאתם מסרבים להכיר בכך פשוט בגלל שהאוניברסיטאות בארה"ב זה האלילים שלכם. ובארץ יש קבוצה גדולה של כאלה שקוראים לעצמם מדענים והם שולטים על התקציבים בשיא הנבזות מבלי להוביל מדע אמיתי. ותאמינו לי ששיזף רפאלי יודע בדיוק על מה אני מדבר, שהרי אני החבר הכי טוב שלו. ודעו שביקורת היא דבר חיובי גם אם היא שלילית. זו לא חוכמה גדולה לעצום את העיניים ולתת רק קומפלימנטים. ופרופסור אתה צריך אומץ אמיתי בשביל לכבד אותי, שהרי אני נוהג באצילות כלפיכם, שאם הייתי נוהג כפי שאתם מלמדים, הרי שהייתי מכה בכם ללא רחמים. ועוד לא נתת לי משוב אמיתי, ואני עדיין לא בטוח שהבנת מה רשמתי. ותחשוב על 'פקטור לורנץ' כשאתה קורא מה שרשמתי לכם, שהרי המשפט הראשון שלך בסמסטר היה לגבי פיזיקה מודרנית. והנה נתתי לך עניין מודרני. ובנוסף לזה יש עוד הרבה דקויות שאומרות הרבה ולא יכולתי לרשום באופן ישיר, לדוגמא: מה משמעות הביטוי "עצמות" ? אתה מוזמן לקרוא את המאמר של הרבי מילובביץ' "באתי לגני" לגבי תורת הצמצום. ותראה איך העניין מתחבר לפיזיקה המודרנית. ואין חדש תחת השמש. ואני לא דתי ואתה יודע את זה. אבל לא פחדתי לקרוא בשורש המשותף שלנו, שהרי לאורך כל התואר נתקלתי בהסתה פרועה שכנגד. וארורים המסיתים מחרחרי השנאה וזה דווקא הגיע מהפלורליזם השמאלני המזויף שמסתובב אצלכם ושמכיר רק בעצמו, אבל טוען לריבוי דעות. זה עולם השקר שלכם. ואני מוכן לעמוד מולכם מקצועית ראש בראש בכל עניין שאנו דנים בו. ויותר הוגן מזה אין. ודע שמתרחשים עוד כמה וכמה תהליכים שאתה לא מודע להם. ואנחנו עוד ניפגש אני מושכנע בכך. והכל ברוח טובה. ומותר לפרסם אותי, שהרי אתה יודע שבכל מקרה האמת תצא גם תצא.
הדוד סאם  |  26.06.11
5.
ללא המדענים, האנושות הייתה דורכת ומדשדשת במקום .
למדענים תרומה גדולה בהתפתחות האדם המצעידה את האנושות, לעבר אופקים חדשים. בקרב הציבור הרחב, קיימת הצפייה מהמדען, למצוא מזור לכל תחלואיו של האדם, מהיום למחר. זה לא הוגן, מאחר וסודות הטבע, מחייבים לצעוד בתחום המחקר שלב, שלב, על מנת להגיע להישג קטנטן אחד.
25.06.11
לכל התגובות