אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - עתירה נגד נוקד על מכסות החלב:  "יותר קל לפגוע ברפתן חדש מאשר בשפיים וגעש" צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - עתירה נגד נוקד על מכסות החלב: "יותר קל לפגוע ברפתן חדש מאשר בשפיים וגעש"

שרת החקלאות תצטרך להשיב עד אמצע יולי לעתירה שהגיש לבג"ץ בעל רפת ממושב ברכיה, שטוען כי לא מקצים לו מכסת חלב לייצור. "שומרים את המונופול של הרפתות הקיימות"

22.06.2011, 19:12 | מארק שון

שרת החקלאות אורית נוקד תצטרך להשיב בתוך חודש לעתירה שהוגשה לבג"ץ שתוקפת את אמות המידה החדשות הקובעות את מכסות החלב, קריטריונים שייכנסו לתוקף באוקטובר הקרוב.

העותר, עמוס סגרון ממושב ברכיה ליד אשקלון, השקיע בהקמת רפת למעלה מ-600 אלף שקל על סמך הבטחה שלטונית שנתן לו שר החקלאות לשעבר, יעקב צור, בשנת 1993. למרות ההבטחה סגרון עדיין לא קיבל את הקצאת החלב שלו, וכעת הוא פונה לבג"ץ כדי ש"לא יצטרך עוד לראות כל בוקר את ה'פיל הלבן' הניצב מול עיניו בחצר".

בעתירה שהוגשה על ידי עו"ד גיל להב והגיעה לידי "כלכליסט" נטען, כי בעשור האחרון כמעט ולא התאפשרה כניסה ליצרנים חדשים לענף חלב בקר. מהעתירה עולה כי במסגרת הגדלת המכסה הארצית הכוללת כ-80 מיליון ליטר חלב, רק כ-5.5 מיליון הוקצו במסגרת אמות המידה, וכל היתר אמורה להתווסף למכסות של יצרנים קיימים.

על פי נתוני מועצת החלב הרפתות המובילות בישראל בהקצאת מכסות החלב הן רפת העמק בקיבוץ יפעת עם 12.6 מיליון ליטר בשנה, הרפת של שפיים, יקום וגעש עם 10.5 מיליון ליטר, קיבוץ רגבה עם 10 מיליון, רפת נעמן בעין המפרץ ורגבים – שתיהן עם 9.7 מיליון ליטר בשנה.

העותר עוקץ בעקיפין את השרה אישית, שהיא חברת קיבוץ שפיים. "למשרד החקלאות קל הרבה יותר 'לפגוע' בציבור של המבקשים להיכנס בשערי הענף על פני ציבור היצרנים הקיימים, על כל משקלם הפוליטי והסקטוריאלי", נכתב בעתירה, "מדוע להגדיל לשפיים את מכסת החלב הקיימת שלו?".

כניסה לעיסוק בייצור חלב מחייבת הקצאת "מכסת חלב" על ידי שר החקלאות. החוק החדש לתכנון משק החלב שייכנס לתוקף באוקטובר מסדיר את סוגיית אמות המידה לחלוקת המכסות. הסעיפים העיקריים שהעותר תוקף קובעים כי מי שיהיה זכאי להגיש בקשה למכסת ייצור חדשה צריך להיות ברשימת היישובים שנקבעה בהחלטה, שמתבססת על החלטת ממשלה מדצמבר 2009 בעניין יישובי אזור עדיפות לאומית. לדוגמה, באזור צפון מופיעים עפולה ונצרת, אזור יהודה ושומרון – יישובים בעלי רמת איום בטחונית גבוהה, ובדרום מדובר באזור באר שבע. אשקלון, מקום מושבו של העותר, לא נמצאת ברשימה.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "התשובה המפורטת של משרד החקלאות תינתן במסגרת בית המשפט. עם זאת, כבר בשלב זה ניתן לומר כי טענות העותר תמוהות לאחר שהשתהה במשך 18 שנים. טענותיו של העותר להבטחה שלטונית נבדקו בעבר ונדחו, לאחר שנמצא כי הן חסרות כל בסיס משפטי. אמות המידה להקצאת מכסות חלב ליצרנים חדשים לשנת 2011 גובשו בהליך שקוף לחלוטין ושוויוני ומפורסמות להערות הציבור באתר משרד החקלאות".

תגיות

35 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
ושוב מישהו פה משתמש בחלשים
רפתן מקבל על החלב מחיר מטרה כיצד נקבע מחיר מטרה? המחיר נקבע כך ממוצע הרוחיות בין הרפתן הכי יעיל לבין הרפתן הכי פחות יעיל משמע הרפתות הקיבוציות הן היעילות ביותר והרפתות המושביות הקטנות הן הכי פחות יעילות. מכך יוצא שאם הרפתות הקטנות המושביות היו נסגרת מחיר המטרה היה יורד בלפחות חצי שקל. הקיבוצים נוח להם כך שהרפת המושבית מפרפרת.... מחיר המטרה שנקבע הוא הממוצע בין הרפת החלשה לרפת הכי חזקה מכסות החלב מחולקות באחוזים לפי גודל המכסה יצרן בעל מכסה קטנה מקבל תוספת מכסה קטנה יצרן בעל מכסה גדולה מקבל תוספת מכסה גדולה והנה לנו מעגל קסמים שידאג למצב שהקטנים ישארו קטנים והגדולים ישארו גדולים.... כל קובעי המדיניות הם קיבוצניקים ויודעים לדאוג לחבריהם הקיבוצניקים כך גם שרת החקלאות המהוללת מקיבוץ שפיים תדאג בוודאות ללחריה הקיבוצניקים ולא תפתור מצוקות כי בסוף היום היא חוזרת הביתה לקיבוץ והנה לנו מאבק שנוח להשתמש ברפתן הקטן המסכן ממושב בפריפריה מקווה שהצלחתי במעט להסביר איך נעשה עוול במסגרת החוק
יניב , רפתן לשעבר  |  23.06.11
32.
מתי כבר תבינו ששוק חופשי וכלכלת שוק זה לא קפיטליזם???
קפיטליזם בנוי על עיוותים בשוק החופשי באופן שבעלי ההון עושים קופה על חשבון האחרים. אלמלא אותם עיוותים הם היו נאלצים להתחרות באופן גלוי עם כל האחרים וזה כבר לא היה כיף כי הם היו צריכים לעבוד קשה פתאום.
אדם סמית , לונדון  |  23.06.11
31.
ביום נימכרים כ-150,000 גביעי קוטג' ולכן העלה של 1 ש"ח במחיר מתרגם לעלית רווח
של כ-46,000,000 ש"ח (זה 46 מליון ש"ח שנתי) למשווקות (תנובה, שטראוס וטרה). עליה של 2 ש"ח זה עלית רווח של 92,000,000 ש"ח שנתי וכן הלאה. עכשיו אתם מבינים למה מחיר הקוטג' עלה מ-4.5 ש,ח לפני מספר שנים ל-7.5 ש"ח כאשר עלות חומרי הגלם בעולם ירדה !!!
שלום  |  23.06.11
לכל התגובות