אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר הנפט: פסיק קטן במגמת ההתייקרות העולמית צילום: סיון פרג'

מחיר הנפט: פסיק קטן במגמת ההתייקרות העולמית

גם במקרה של מלחמה כוללת וגם אם תהיה רגיעה, מחירי הסחורות בכלל והנפט בפרט יושפעו מהצמיחה העולמית, וצפויים להמשיך לעלות

23.06.2011, 07:49 | אורי בירמן

בשנתיים שקדמו לספטמבר 2000, תקופת שיחות השלום ואירועי הכותל שבאו אחריהן, עלה מחיר הנפט בכ־220%, מ־11 דולר ל־37 דולר לחבית - שיא של יותר מעשר שנים. ארגון מדינות הנפט, אופ"ק, הגדיל מכסות כדי להימנע ממחיר גבוה יותר, שיפגע לבטח בכלכלה, לאחר שנמנע מלעשות זאת לפני כן. פרשנים פירשו בתקופת שיחות השלום את השתהות אופ"ק מהעלאת התפוקה כעונש לארצות הברית, בעקבות הלחץ שהפעילה על הפלסטינים במהלך השיחות.

אנו עומדים כיום בפתחה של הכרזה חד־צדדית על הקמתה של מדינה פלסטינית. התחושות, כפי שעולות מהתקשורת, הן של היסטריה - כולם חוששים מאי־הוודאות. הדמיון בין המצב כעת לזה שבשנת 2000 מעלה את השאלה - מה יקרה למחיר הנפט?

בתרחיש הראשון, האפוקליפטי, לאחר ספטמבר תתפתח סיטואציה קיצונית, שעשויה להוביל למלחמה אזורית כוללת. לאחר התבוסה שנחלו במלחמת יום הכיפורים, הכריזו מדינות ערב, שהיו מזועזעות מהתמיכה חסרת התקדים שלה זכתה ישראל, על הפסקת יצוא נפט לארה"ב, אירופה ויפן. גם אז עלה מחיר הנפט בחדות.

במידה שקרטל אופ"ק יפעל בצורה דומה, עשוי העולם לעמוד בפני מחסור נפט, שיביא לנסיקת מחיר הנפט לרמות אסטרונומיות. במקרה כזה התייקרות הנפט תחל בזמן הקרוב, תגיע לשיאה בעת האירועים ולאחר מכן תהיה ירידה, כשם שבמלחמת המפרץ הראשונה עלה מחיר הנפט עד התקיפה האמריקאית בעיראק, ונפל חזרה חודש לאחר מכן.

בתרחיש השני, הסביר יותר, האירוע הופך למעשה ל־Non Event, על תקן חדשות של אתמול, והרי ידוע לכל שהפלסטינים יכריזו על הקמת מדינה בספטמבר, מה שנותן לנו ודאות מלאה לגבי האירוע. לראיה, מחיר הנפט רק יורד מאז נודע על ההכרזה העתידית.

להערכתי, על השינויים הקיצוניים בעולם הערבי, שאותם לא צפה איש, להדאיג אותנו יותר. אירועים ודאיים כמו הכרזת המדינה הפלסטינית הולידו את המושג "קנה בשמועה, מכור בהודעה". במישור הפרקטי פעילות מול מדינה, אם תוקם, תהיה קלה ופרודוקטיבית הרבה יותר. תהליך של הידברות בין מדינות יכול אף להוריד את מפלס הדאגה הגיאו־פוליטית. בתרחיש הזה, מחיר הנפט יושפע מהתפתחויות כלכליות וצמיחה עולמית.

להערכתי, בסופו של יום יושפע מחיר הנפט מההתפתחויות הכלכליות הגלובליות, ואין לדעת כיצד ישפיעו אירועי חוסר ודאות, אם יהיו כאלו. עם זאת, יש לזכור כי שינוי במחיר הנפט כתוצאה ממתיחות גיאו־פוליטית הוא בדרך כלל זמני, ואל לנו לתת לזה להסיח את דעתנו מן העיקר.

הייתי מציע למשקיעים שזה מתאים עבורם להמשיך ולהיחשף למחיר הנפט דרך קרנות נאמנות וקרנות סל (ETF). צורכי האנרגיה הגלובליים, בהובלת סין והמדינות המתפתחות, ממשיכים לעלות, וההיצע בקושי מספיק להדביק את הביקוש. לכן כנראה שהכיוון של הסחורות בכלל והנפט בפרט יהיה חיובי.

השורה התחתונה

מה יהיה: במקרה של מלחמה כוללת עלול מחיר הנפט לזנק, אך לרדת לאחר מכן. במקרה הסביר יותר המחיר לא יושפע מההכרזה כי אם מהצמיחה העולמית.

מה לעשות: להמשיך ולהיחשף לנפט דרך קרנות נאמנות ו־ETF. הנפט צפוי להמשיך ולהתייקר, בין אם בשל תגובה של אופ"ק להתפתחויות באזור, ובין אם בגלל הביקוש העולמי הגואה.

 

הכותב הוא מנהל דסק גלובלי בכלל פיננסים

תגיות