אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להעדיף את אסם ובזק צילום: אריאל בשור

להעדיף את אסם ובזק

"אפקט ספטמבר" עשוי ליצור הזדמנויות, כל זמן שהנתונים המאקרו־כלכליים המקומיים חיוביים

23.06.2011, 07:49 | רונית מאירי הראל

השלכות "אפקט ספטמבר" על שוק המניות הישראלי תלויות בהתמשכותם של האירועים ובהשפעתם על הכלכלה. בזמן מלחמת לבנון השנייה, למשל, או מבצע עופרת יצוקה, רשמה הבורסה עליות שערים, למעט אפקט שלילי קצר טווח בתחילתם. גם מלחמת המפרץ השנייה ב־2003 כמעט ולא השפיעה על הכלכלה. בתקופת ההמתנה שלפניה נרשמו בבורסה, כמו עכשיו, ירידות שערים משמעותיות, עקב החשש מפגיעה משמעותית בעורף, אך עם פרוץ המלחמה המגמה השתנתה, והשוק עבר לרצף עליות.

מי שחושש משפל רחב יותר בנוסח זה שפקד את השוק בשנות האינתיפאדה השנייה, צריך להביא בחשבון שאינתיפאדה זו נמשכה כמה שנים, והיכתה בכל ערי ישראל, תוך פגיעה עמוקה ומתמשכת בכלכלה, לרבות ירידה בצריכה הפרטית בשל הדרת רגלי הציבור ממרכזים הומי אדם. ספק אם זה התרחיש שבו מדובר כעת.

עלייה בפרמיית הסיכון

השאלה המרכזית שעומדת על הפרק היא כיצד תיראה הזירה הביטחונית. בתרחיש הפסימי, קיים חשש מהסלמה מתמשכת במאפייני אוקטובר 2000, אך זהו כאמור תרחיש קיצון.

סביר יותר שיתפתחו אירועים מקומיים - בעיקר הפגנות אלימות, בעצימות זו או אחרת. כל עוד אירועים אלו יישמרו בקנה מידה מקומי, ולא יתפשטו לכדי אינתיפאדה, השפעתם על הבורסה תהיה מוגבלת, אם בכלל.

שאלה אחרת היא כיצד יתנהג השוק עד ספטמבר. אנו מעריכים כי תקופה זו תהיה דומה לאותן "תקופות המתנה" מוכרות מהעבר, כמו זו שקדמה למלחמת המפרץ. מגמה זו נמצאת למעשה כבר בעיצומה, אך הערכתנו היא כי עיקר ירידות השערים מאחורינו, ושבשבועות הקרובים צפויה בעיקר עצבנות גבוהה, כשאירועים שליליים עלולים לגרור תגובות חדות, אך קצרות טווח.

ומה יעשו המשקיעים הזרים? אלו מסתכלים לא רק על ישראל, אלא על המרחב המזרח תיכוני כולו. האירועים האחרונים כאן העלו את פרמיית הסיכון האזורית, ועלולים להביא לתזרים שלילי מצד משקיעים אלו גם בתל אביב. עם זאת, בשליש הראשון של 2011 נרשם תזרים חיובי נטו של כחצי מיליארד דולר מהשקעותיהם של זרים במניות המקומיות. בהנחה שלא צפויה הסלמה ביטחונית של ממש, מעמדו של שוק המניות בתל אביב לא ייפגע בעיני הזרים. הניסיון מלמד, כי כל זמן שלא מורגשת פגיעה בכלכלה, השפעות אירועים בזירה הגיאו־פוליטית מוגבלות באורכן ובהיקפן.

רכיב נזילות גבוה

בראייה ארוכת טווח, אנו סבורים כי "אפקט ספטמבר" עשוי ליצור הזדמנויות, כל זמן שהנתונים המאקרו־כלכליים המקומיים חיוביים. לא מעט מהמניות המובילות בתל אביב ירדו לאחרונה לרמות מחירים ראויות להשקעה, וללקוחות בעלי אורך נשימה אנו ממליצים לנצל מחירים אלה לצורך שיפור הפוזיציה המנייתית, תוך שימת לב לכך שבטווח הקצר קיימת סבירות גבוהה להמשך התנודתיות בשוק.

ללקוחות בעלי פרופיל סיכון סולידי אנו ממליצים להחזיק ברכיב מנייתי נמוך מהממוצע, ורכיב נזילות גבוה. מניות אסם ובזק מתאימות לשוק תנודתי, שכן הן מתאפיינות בתנודתיות מתונה יחסית ובמדיניות חלוקת דיבידנדים אגרסיבית. כך גם מניות שופרסל, טבע וכיל, הפונות לענפים בסיסיים.

בתרחיש הסביר, שבו לא צפויה פגיעה משמעותית בכלכלה, מגמות המאקרו שילוו אותנו בתקופה הקרובה הן התמתנות בציפיות האינפלציה, והעלאות ריבית בקצב מתון בעולם ובישראל. מגמות אלו יכתיבו את המסחר בשוק האג"ח.

האפיק הממשלתי הצמוד מעניין להשקעה בעיקר בטווחים הקצרים והבינוניים שלו, המגלמים ציפיות אינפלציה נמוכות יחסית, וגם התשואה השוטפת באג"ח השקליות במח"מ הבינוני תומכת בהשקעה.

לעומת זאת, תוספות התשואה הגלומות במדדי התל בונד עדיין אינן מפצות על הסיכון הכרוך בהשקעה בהם, בהתחשב במח"מ המשוקלל של האג"ח המרכיבות את המדד - כ־4.7 שנים.

השורה התחתונה: אפקט ספטמבר יצר הזדמנויות למשקיעים בעלי אורך נשימה. מניות אסם, בזק, שופרסל, טבע וכיל מתאימות בשוק תנודתי, בגלל עיסוקן בענפים בסיסיים.

הכותבת היא מנהלת האגף לני"ע ונכסים פיננסיים בבנק הפועלים

תגיות