אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הפדיונות נוגסים בהכנסות של הראל ופסגות צילום: בלומברג

בלעדי ל"כלכליסט": הפדיונות נוגסים בהכנסות של הראל ופסגות

הכנסות בתי ההשקעות מקרנות נאמנות ירדו בשיעור של עד 20% בעקבות הפדיונות בקרנות המסורתיות שהסתכמו ב־4.9 מיליארד שקל מתחילת יוני. בשבוע החולף נפדו מהקרנות המסורתיות כ־2 מיליארד שקל, חלק ניכר מהכסף עבר לפקדונות

27.06.2011, 07:02 | רחלי בינדמן ולירוי פרי

תעשיית קרנות הנאמנות צפויה לרשום ביוני את החודש הגרוע ביותר, שחוותה מאז המשבר הפיננסי העולמי ב־2008. אלא שמעבר למשמעות של הפדיונות כתמונת ראי למצב בשווקים ולהלך הרוח של הציבור, התוצאות שלהן מחלחלות כמובן לדו"חות הרווח והפסד של בתי ההשקעות, שבחצי השנה החולפת איבדו נתח משמעותי מהכנסותיהם.

לידי "כלכליסט" הגיעו הנתונים הכספיים של גופי הקרנות הבולטים בתעשייה ואלו מציגים תמונה קשה במיוחד. הגוף שצפוי להיפגע בצורה הכי דרמטית ממשיכת כספי הציבור מהקרנות הוא הראל פיא, השני בגודלו בתעשייה אחרי פסגות.

מהנתונים עולה שקצב ההכנסות השנתי של הראל פיא (בנטרול עמלות ההפצה המשולמות לבנקים) עמד בנובמבר האחרון על 124 מיליון שקל ואילו ביוני ירד קצב ההכנסות השנתי ל־99 מיליון שקל, המשקף ירידה של 20% בהכנסות בפרק זמן של שישה חודשים בלבד. יש לציין שהראל פיא הוא בין הגופים הבודדים שלא העלו דמי ניהול בעת האחרונה על מנת לפצות על אובדן ההכנסות מהקרנות הפודות.

הפתרון: העלאת דמי הניהול

הראל פיא סבל מפדיונות גם ברבעון הראשון של השנה, שהיה חיובי לתעשיית הקרנות. זאת מכיוון שתמהיל הקרנות שלו מתאפיין במרכיב גבוה של קרנות אג"ח מדינה סולידיות בעוד שברבעון הראשון הציבור חיפש אחר אפיקי השקעה מוטי סיכון והעדיף להזרים כספים לקרנות אג"ח קונצרניות של המתחרים. ברבעון השני הצטרף הראל פיא למגמה הכללית בתעשייה - כאשר הציבור החל להסיט כספים לאפיקים הסולידיים ביותר - הקרנות הכספיות, שאינן מייצרות הכנסות לבתי ההשקעות, והפיקדונות בבנקים.

אחרי פיא ניצב פסגות שקצב ההכנסות שלו עמד על 195 מיליון שקל נטו בנובמבר האחרון, חודש אחרי שאייפקס רכשה את השליטה בבית ההשקעות. מאז ירד קצב ההכנסות השנתי של בית ההשקעות לרמה של 162 מיליון שקל, המגלם ירידה של 17%.

המטרה של אייפקס העולמית "פסגות יהפוך לחלוץ בהפיכת שוק ניהול ההשקעות המקומי" בדו"חות קרן אייפקס לשנת 2010 חושפת הקרן את כוונותיה הגדולות לגבי בית ההשקעות, אך בינתיים פסגות ממשיך לאבד נתח שוק תומר זלצר ורחלי בינדמן, 2 תגובותלכתבה המלאה

פסגות כזכור העלה בסוף 2010 את דמי הניהול בקרנות הכספיות, תוך שבעלת השליטה קרן אייפקס מצהירה כי היא מונעת על בסיס רווחיות ולא על בסיס נתח שוק, מהלך שגרר פדיונות כבדים. אלא שמאז ביצע פסגות שינוי אסטרטגי, שבמסגרתו החל לשווק קרנות מק"מ בדמי ניהול הפסדיים ואלו גם הקרנות שבהן הציג גיוסים גדולים במאי וביוני, מה שהחריף את הפגיעה בהכנסותיו.

לא פלא, אם כן, שמתחילת השנה ביצע פסגות שורה של העלאות דמי ניהול בקרנות הפודות, בעיקר בקרנות אג"ח חברות ובקרנות מנייתיות בכדי לפצות על הירידה בהכנסות. מנהל הקרנות השלישי בגודלו בענף, בית ההשקעות אקסלנס, רשם בחצי השנה האחרונה ירידה של 11.4% בהיקף הכנסותיו.

לעומת בתי ההשקעות שנפגעו בחצי השנה האחרונה בולטות קרנות הנאמנות של דש, הגוף השביעי בגודלו בענף, שמצליחות להציג צמיחה קלה של 4% בשיעור ההכנסות, חרף הפדיונות.

אחד המהלכים שנקטו חברות הקרנות כדי להתמודד עם הפדיונות הוא, כאמור, העלאת דמי ניהול בקרנות הפודות שגובות דמי ניהול גבוהים יחסית, על חשבונם של הלקוחות שבחרו להמתין עם פקודות המכירה בתקווה שהשווקים יחזרו לעלות. אם קצב הפדיונות ימשך, לא מן הנמנע שבתעשיית הקרנות יצטרכו להתחיל בהליכי התייעלות, שעלולים לכלול אף קיצוצים במצבת כוח האדם.

 

מהחודשים הקשים בתעשייה

הקרנות המסורתיות המשיכו להתרוקן בשבוע החולף ורשמו פדיונות עתק בהיקף של כ־2 מיליארד שקל, מה שמביא את סך הפדיון מתחילת החודש ל־4.9 מיליארד שקלים. לצורך השוואה, בספטמבר 2008, החודש בו קרס בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, נרשם פדיון של 5.7 מיליארד שקל בענף הקרנות. בסיכומו של דבר, אם גם השבוע יימשיך קצב הפדיונות שנרשם מתחילת החודש, הרי שיוני 2011 יירשם כאחד הקשים ביותר בהיסטוריית הקרנות המקומיות.

אם לא די בכך, הרי שנתח גדול מהפדיונות יצא לגמרי מהתעשייה ולא זרם, כפי שהורגלנו לאחרונה, לקרנות הכספיות. בעוד שבשבועיים הראשונים של יוני כ־80% מהכספים שנפדו היגרו לקרנות הכספיות, הרי שבשבוע החולף רק כ־55% מהפדיונות עברו אליהן. המשמעות היא שהכסף שיצא מהשוק יושב כעת בפיקדונות בבנקים וחלק קטן ממנו מושקע באופן ישיר באג"ח או מק"מ.

במספרים, הקרנות הכספיות גייסו בשבוע החולף כ־1.1 מיליארד שקל, ובסך הכל 3.4 מיליארד שקל מתחילת החודש. הקרנות השקליות, הפופולריות בחודשים האחרונים, סיימו את השבוע בפדיון של כ־60 מיליון שקל – פדיון ראשון לאחר שמונה שבועות רצופים של גיוסים.

את החבטה החזקה ביותר ספג כצפוי האפיק הקונצרני שפדה בשבוע החולף כ־1.35 מיליארד שקל. מתחילת יוני סבלו קרנות אלו מפדיונות של כ־3.7 מיליארד שקל, וייתכן כי עד סוף החודש "יצליחו" לשבור את השיא השלילי של ינואר 2008, (כ־4.4 מיליארד שקל).

באפיק המנייתי נרשם פדיון כולל של כ־150 מיליון שקל. מניות ישראל פדו כ־100 מיליון שקל, מניות חו"ל פדו כ־35 מיליון שקל ומהקרנות הגמישות יצאו כ־15 מיליון שקל. מתחילת יוני, משכו המשקיעים מהקרנות המנייתיות כ־530 מיליון שקל, בהמשך ל־570 מיליון שקל שנפדו מהן במאי.

בסך הכל, מתחילת החודש ירדו נכסי תעשיית הקרנות בכ־2.9 מיליארד שקל, המיוחסים לגיוסים של כ־3.4 מיליארד שקל בכספיות, פדיונות של כ־4.9 מיליארד שקל במסורתיות ולירידת ערך בכ־1.4 מיליארד שקל. נכון להיום, מנהלת התעשייה כ־154.6 מיליארד שקל – סך הנכסים הנמוך ביותר מאז אוקטובר 2010.

תגיות