אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקרוב אפשר יהיה לאשר פטנט בתוך חודשיים צילום: shutterstock

בקרוב אפשר יהיה לאשר פטנט בתוך חודשיים

פיילוט שיחל בעוד שבוע ויימשך שנה צפוי לזרז את רישום הפטנטים בישראל. כמו כן, הוא יגדיל את שיעור קבלת הבקשות ויקטין את העלויות עבור המבקשים לרשום פטנט בשתי המדינות

27.06.2011, 12:37 | משה גורלי

שיתוף הפעולה בין ישראל לארצות הברית בתחום הפטנטים מתהדק והולך. ביום חמישי שעבר הודיעו משרד הפטנטים וסימני המסחר האמריקאי ורשות הפטנטים הישראלית על שיתוף פעולה לביצוע פיילוט במסגרת תוכנית ה־(HPP (Patent Prosecution Highway. התוכנית אמורה לזרז הליכי בחינה ורישום של פטנטים. מדובר בתוכנית גלובלית שמאפשרת לכל משרד פטנטים המשתתף בה להתבסס על עבודה שכבר בוצעה במדינה שותפה אחרת ובכך להקטין את העומס ולקצר את תור הבחינה והרישום.

יישום ניסיוני של התוכנית יחל ב־1 ביולי וצפוי להסתיים ב־30 ביוני 2012, אז ניתן יהיה להאריכו בשנה או לסיימו לפני המועד המתוכנן, בהתאם להיקף הפעילות.

סגן שר המסחר לקניין רוחני של ארצות הברית דיוויד קאפוס בירך את "משרד הפטנטים הראשון באזור המזרח התיכון" שנכנס לתוכנית וציין: "שיתוף הפעולה יתרום רבות לבעלי העניין בכך שיצומצמו עיכובים הנובעים מכפילות בעבודה בין המשרדים ובשיפור איכות הפטנטים". שיתוף הפעולה, למרות היותו דו־סטרי, יסייע בעיקר למבקשי רישום פטנטים בישראל שהגישו בקשתם גם בארצות הברית - שם תהליכי הבחינה קצרים יותר - ויקטין את העלויות הכרוכות במהלך. כך, תהליך הבחינה שאורך בישראל כשנתיים־שלוש יתקצר עתה לחודשיים־שלושה.

על פי התוכנית, בחינת הבקשה בארצות הברית תקצר את התור לאישור בישראל, שבה כ־80% ממגישי הבקשות הם זרים. גורם שבקי בנושא מעריך כי לא תהיה הצפה של בקשות. "כמה עשרות לכל היותר יבקשו את הליך המסלול המהיר", אמר. "ניסיון סטטיסטי שהצטבר בעולם במסגרת תוכנית זו הראה כי מספר הבקשות לא יגדל, בעיקר משום שאנשים לא תמיד רצים לרשום פטנט. כשיש לך מוצר ואתה מבקש לגביו פטנט, יש גם סיכון שלא תקבל, אז לא תמיד כדאי למהר". המודל כבר יושם בכמה מדינות, בהן אוסטרליה, קנדה, דנמרק, פינלנד, גרמניה, הונגריה, יפן, קוריאה, סינגפור, רוסיה ובריטניה.

"הקדמת הבחינה במסגרת ה־PPH תתרום לייעול בחינת הבקשות תוך שיפור איכות הפטנט וצמצום העומס בשני המשרדים, כמו גם הקלת העומס על המגישים שייהנו מהשירות החדש", אמר ראש רשות הפטנטים אסא קלינג.

ד"ר גל ארליך, מייסד ומנכ"ל משרד עורכי פטנטים ארליך ופנסטר, טוען כי "צעד זה חשוב במיוחד כיוון שאחוז גדול מהחברות והממציאים הישראלים מגישים את בקשותיהם בארצות הברית, ולכן זהו הישג משמעותי שישפיע על רוב החברות בשוק".

יו"ר ועדת קניין רוחני של לשכת עורכי הדין עו"ד ליעד וטנשטיין בירך את הרשות: "בשנים האחרונות היא מגלה סימני יעילות בכל הנוגע לקיצור זמני בחינת הפטנטים ואיכות הבחינה. הרשות זוכה להערכה בישראל ובעולם ויש לחזק את ידיה".

תגיות