אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ טיבי: "העובדים הערבים ברשות שדות התעופה לא מקבלים קביעות" צילום: עטא עוויסאת

ח"כ טיבי: "העובדים הערבים ברשות שדות התעופה לא מקבלים קביעות"

הדברים נאמרו במהלך דיון בוועדת הכלכלה בנושא מעמדם של ארבעה עובדים שמועסקים כאנשי קשר עם בני המיעוטים בנתב"ג, אשר לטענת טיבי, לא מקבלים קביעות בגלל מוצאם. סמנכ"ל מינהל וארגון ברש"ת: "אין אפליה"

27.06.2011, 11:14 | יסמין גיל

"יש להגדיל את שיעור העובדים הערבים ברשות שדות התעופה (רש"ת) ולפעול למתן קביעות לעובדים הקיימים", כך אמר הבוקר (ב') ח"כ אחמד טיבי בדיון שנערך לבקשתו בוועדת הכלכלה בנושא מעמדם ותנאי שכרם של האחראים על הקשר עם בני המיעוטים בנתב"ג. מדובר בארבעה עובדים שלטענת טיבי לא זוכים למעמד של קביעות מכיוון שהם ערבים: "עשר שנים הם ארעיים, לא קיבלו קביעות, ותנאי העבודה שלהם לא הושוו לתנאי העבודה של הקולגות שלהם", אמר.

"זה לא סוד שיש חיכוך מתמיד של נוסעים ערבים שמגיעים לשדה התעופה בלוד, וגם בשדות תעופה פנים ארציים ובנקודות גבול שונות", אמר ח"כ טיבי, "התלונות הן בעיקר על יחס ובידוק ביטחוני סלקטיבי ומשפיל. אין כמעט ערבי שלא עבר את החוויה הזאת ולאחרונה התווספו אליהם גם זרים בעלי רקע ערבי או פרו ערבי".

לדבריו, בניסיון להקטין את החיכוך, הציבה רש"ת בנמל, לפני כעשור, אנשי קשר ערבים שמטרתם "לקצר הליכים, להקל ולצמצם אפשרויות של חיכוך בין הנוסעים ובין הבידוק הביטחוני", אמר ח"כ טיבי. "מניסיוני ומניסיון רבים, הם עושים כמיטב יכולתם כדי למלא אחר המשימה הזאת, שהיא משימה קשה, כי לא הם מקבלים את ההחלטות לגבי כיצד ייערך הבידוק הביטחוני, לדעתי גם רש"ת לא מקבלת את ההחלטות. אלא שיש מקרים בוטים וקשים של אפליה והשפלה תוך כדי בדיקה".

נמל התעופה בן גוריון, צילום: יסמין גיל נמל התעופה בן גוריון | צילום: יסמין גיל נמל התעופה בן גוריון, צילום: יסמין גיל

"הצבת העובדים הערבים לא ביטלה את הבידוק הביטחוני, לא שינתה את הבידוק וגם לא את המדגם", המשיך ח"כ טיבי, "כל ערבי שמגיע - נבדק, ואילו הבדיקה של היהודים שונה לחלוטין. אני כחבר כנסת לפעמים מודיע מראש על הגעה, ויש כאלה שלמרות שאתה ח"כ מבקשים ממך לעמוד בצד. גם במחסומים של צה"ל, אבל לפעמים גם ברש"ת. לכן ארבעת האנשים האלה עושים את המקסימום וזה צעד בכיוון הנכון, אבל בבדיקת של הוועדה לקליטת עובדים ערביים, שאני עומד בראשה, מתברר שהעובדים נותרו ארעיים".

סמנכ"ל מינהל וארגון ברש"ת, שלמה אורן, השיב לו: "הנושא על סדר היום שלנו, אנחנו עושים פעילות בעניין הזה ובחלק מהמקומות גם מצליחים. בתחומי הביטחון, הכיבוי, התפעול יש בני מיעוטים". כשנשאל כמה עובדים קבועים בני מיעוטים יש ברשות, ענה: "אין לי את הנתון הזה".

לדברי אורן, ארבעת העובדים שבהם מדובר "מועסקים ביחידת הקשר לבני מיעוטים במסגרת חוזי ביטחון ומשתכרים ונהנים מתנאים זהים לחלוטין למאות אנשים אחרים שעובדים יחד איתם. העובדים בתחום זה מועסקים עד 12 שנה לפני קבלת הקביעות. היחידה הזאת הוקמה כדי לפשט תהליכים, לפתור בעיות, להסביר דברים שקשורים בתרבות של אנשים. האם אנחנו מפלים לרעה עובדים מסוימים בגלל המוצא שלהם? התשובה החד משמעית שלי היא לא. אנחנו נותנים את אותו שכר, אותם תנאים סוציאליים, אותן הטבות, אותם החזרים ותהליך הכניסה לקביעות זהה לאחרים".

"כולם רשאים להתקדם", המשיך אורן, "בוודאי שיש יהודים שנכנסו לקביעות, כמו שיש בני מיעוטים. כדי להיות עובד קבוע ברש"ת צריך להתמודד במכרז לתפקידים שנפתחים. אני אישית עסקתי בכך מול המגזר הבדואי והדרוזי, האנשים האלה בהחלט ראויים ואנחנו עושים הרבה פעולות יזומות ומעוניינים לקלוט בני מיעוטים. המדיניות של רש"ת היא אותה מדיניות של הממשלה, לקדם בני מיעוטים ובמקומות שהתנאים שווים אנחנו בהחלט נקדם בני מיעוטים. זה לא ראוי שאדון פה באופן ספציפי לגבי עובדים מסוימים".

"מי שעבר בנמלי התעופה בארה"ב, יודע ששם הבידוק יותר קשה", אמר מ"מ יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יצחק וקנין. "כן, אבל שם בודקים את כולנו. כאן בשדה זה שונה בין יהודים וערבים", ענה לו ח"כ טיבי. "אנחנו נכנסים פה לסוגיה ביטחונית וזה מצריך דיון ביום אחר, במעמד אחר, עם אנשי ביטחון, אנשי שב"כ ולכן אני לא חושב שזה נושא הדיון".

בסופו של דבר סיכם ח"כ וקנין את הדיון בכך שתשובתו של אורן לפיה אין אפליה במתן הקביעות ברש"ת, היא מספקת.

תגיות