אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דורשים חלק בעוגה: 11 ראשי ערים הקימו את 'פורום ראשי ערים לצדק חלוקתי' צילום: אוראל כהן

דורשים חלק בעוגה: 11 ראשי ערים הקימו את 'פורום ראשי ערים לצדק חלוקתי'

מטרת הפורום החדש להילחם במועצות האזוריות על שטחים ואזורי תעשייה ולהעבירם לעיירות וערי פיתוח; נציגים של המועצה האזורית מטה יהודה: "מדוע העיר בית שמש צריכה לקבל אזורי תעשיה שעמלנו במשך 50 שנה כדי לבנות אותם"

28.06.2011, 17:46 | דותן לוי

11 ראשי ערים מהפריפריה התאחדו לפורום 'צדק חלוקתי' אשר הוקם לצורך מאבק מול המועצות האזוריות בשליטה על הקרקעות המניבות, בעיקר אלה המיועדות לתעשייה ומסחר.

את הפורום יזם משה אבוטבול, ראש עיריית בית שמש ויו"ר הפורום אשר נמצא בימים אלה בעיצומו של מאבק עם המועצה האזורית מטה יהודה על שטחי תעשייה שהוא מבקש להעביר לשטח השיפוט של עירו.

ראשי הערים שהצטרפו ליוזמה הם: מרים פיירברג (נתניה), מאיר ניצן (ממונה על לוד), נסים מלכה (קרית-שמונה), טלי פלוסקוב (ערד), מאיר כהן (דימונה), סלים ג'אבר (אבו גוש – אשר טוען כי שמו שורבב בטעות וכלל לא הסכים להצטרף לפורום), משה אבוטבול (בית-שמש), מוטי מלכה (קרית-מלאכי), גבריאל נעמן (שלומי), אריק חדד (קרית-עקרון), עידן יצחק שלום (אלעד) וצביקה גרינוולד (אופקים).

חברי הפורום טוענים כי בכוונתם לתקן את העוול שנוצר לדבריהם לפיו אוחזות המועצות האזוריות בעתודות קרקע עצומות המניבות להן הכנסות רבות בעוד ערים רבות הסמוכות להן כורעות תחת גירעונות מחמת מצוקת קרקעות לתעשייה, המהווה מקור הכנסות עיקרי עבורן. הפורום קיבל את הסכמתו של ח"כ אמנון כהן יו"ר ועדת הפנים בכנסת לסייע בקידום חקיקה או תקנות בנושא.ובכוונתו לגייס גם את חבר הכנסת מאיר שטרית.

"המדינה מחויבת לכלל תושביה"

את הפורום פתח אבוטבול אשר הסביר כי מקור הבעיה בכך ש-90% מאוכלוסיית ישראל מתגוררת בערים בעוד ש-80% מקרקעות המדינה נמצאות בידי המועצות האזוריות. "זו בעיה קשה ואקוטית בהקצאת שטחים בין המועצות האזוריות לעיריות. המדינה מחויבת לכלל תושביה ולא רק למיוחסים שקיבלו את הקרקעות לפני עשרות שנים לחקלאות. היום חלק גדול מהקרקעות לא מיועדות לחקלאות והפכו לשטחי מסחר תעשיה ומחסנים שמניבים להם הכנסות רבות. לדוגמה אזור התעשיה וההיי-טק הסמוך לבאר שבע שמשויך למועצת עומר. חוסר הצדק זועק לשמים גם בתחום הקרקע למגורים, היו מקרים שהמועצה האזורית גבתה מהקבלנים היטלים ומסי פיתוח ולאחר מכן העבירה את השטחים לערים הסמוכות כי מגורים פחות משתלם להחזיק. ביקשנו להקים את הפורום כדי שלא כל עיר תתמודד לבד אלא כדי שכל הערים יתמודדו יחד אל מול תרגילי הסחבת של המועצות האזוריות", סיכם אבוטבול.

תושבי המועצה האזורית מטה יהודה שנכחו במקום הבהירו כי הבעיה מורכבת מכך ובמציאות הדברים לא נראים בדיוק כפי שהוצגו על ידי חברי הפורום בהתייחסות לדברי אבוטבול אמר אחד בני דוד מחברי המאבק, "במשך 50 שנה פיתחנו את אזורי התעשייה ובאה בית שמש ולוקחת אותם ביום אחד למה? אלה מפעלים שבחלקם הם חקלאיים אני מנהל של מפעל תערובות איזו סיבה מוצדקת צריכה להוביל לכך שאני אשלם ארנונה לבית שמש?".

"אסור לתת לעיקרון 'כל ישראל ערבים זה לזה' להתפרק"

דבריו של מאיר כהן ראש עיריית דימונה המחישו עוד יותר את מורכבות הבעיה. כהן סיפר כי עירו המונה כ-40 אלף תושבים לא נהנתה מתשלומי הארנונה של הכור הגרעיני הסמוך או של המפעלים שבאזור והכסף כולו עובר למועצה האזורית תמר המונה 1,200 תושבים בלבד. "בארון התרופות של תושבי דימונה יש כדור שאמור לעכב את המוות שלנו במידה ויש תקלה בכור אבל את הארנונה של קמ"ג שילמו למועצה האזורית תמר. 4 ק"מ מדימונה הוקמו המפעלים שבהם כל העובדים הם מדימונה. בתמר לא פיתחו את האזור הזה אלה מרבצי טבע של המדינה שמניבים ארנונה בהיקף של 74 מיליון שקל לשנה. אסור לתת לעיקרון של 'כל ישראל ערבים זה לזה' להתפרק". דימונה מנוהלת מצוין יחד עם קרית שמונה וערים כמו אופקים. אנחנו פושטי יד כי המדינה לא חילקה את תשלומי הארנונה בצורה הוגנת אם זה היה קורה אף אחד מאיתנו לא היה פושט יד.

שמוליק ריפמן, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת רמת הנגב אמר בתגובה להקמת הפורום החדש, "ההכרזה על הקמת הפורום לצדק חלוקתי היא ניסיון נואל להחזיר את ישראל לתקופות חשוכות של חמדנות וקיפוח עדתי. המועצות האזוריות מופקדות על שמירת נכס השטחים הפתוחים השייך לציבור בישראל, ולא ניתן יד להחלפת כל הירוק הנפלא שלנו במלט ובטון. אני מצר על כך שמעבר לפעילותם שנולדה בחטא, לא טרחו חברי הפורום האזוטרי ללמוד את העובדות לאשורן ולהבין כי ממילא מרבית השטחים הפתוחים שהם רוצים לחמוד לעצמם - מתוך אינטרס כלכלי גרידא - אינם ברי בנייה ושימוש לתעשייה כרצונם. אני ממליץ בחום לחברי הפורום התמוה שנולד להשקיע את מרצם בפיתוח הערים שלהם ובחשיבה על מה שהם יכולים לעשות למען תושביהם ומוטב כי יימנעו מהדרך הנלוזה בה בחרו לפעול".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
אין צודק יותר מכך, וחבל שהתעוררנו רק עכשיו, חוסר שיוויון משווע, נקודת ציון היסטורית
זו מהמלחמות הצודקות ביותר במלחמות ישראל " בני עירות הפיתוח נלחמים ושופכים בדיוק את אותו הדם שבמועצות האזוריות, אך חלוקת המשאבים מבדילה בין דם לדם אין צודק יותר ממאבק זה, ואם וכאשר ההשפעה תחלחל והדבר יצא לפועל, אך נדרשת נחישות תקיפות וללא גישות, נמצא את האירוע הזה כציון דרך בהיסטוריה של מדינת ישראל, מלבד היותו צדק אבסולוטי.
פרי שלומי , קריית שמונה  |  16.07.11
11.
פנייה אישית לגברת מרים פייברג
אל כבוד ראש העיר נתניה הגברת מרים פייברג שלום רב אני לא רוצה לפרט מה אני יודע על תוכניותיך בכדי שלא לשבשם ראשית כול הכבוד תמשיכי כך שנית אם יהיה לך זמן גם לפינוי בינוי בעירנו לדוגמה ברחוב יהושע טהון 20 או 22 יש שטח גדול מאוד וריק ובניין ישן קטן אנו נשמח מאוד דרך אגב ניתן להרחיב את הכביש בסוף רחוב אלברט איינשטיין ולחברו לכביש החוף כך שיהיה רצף בתנועה משדרות ניצה במערב למחלף חדש שיחובר לאיינשטטין תודה מראש ויקטור מנתניה
victor , נתניה  |  01.07.11
10.
צריך לאחד את המועצות האזוריות עם הערים הסמוכים להן
אפשר להקים מחלקה לניהול כפרי בכל רשות עירונית שתטפל בצרכים מיוחדים אם כאלה בכלל למי שמתגורר במרחב הכפרי. בשביל זה לא צריך מעצה אזורית נפרדת. אין הגיון שמועצה אזורית תמר או איילות או רמת נגב למשל יתקיימו מיותרות לחלוטין. לא רק שמיותרות אלא גורמות באופן ישיר לכך שהערים סביבן מוגבלות במשאבים ולא מצליחים להתרומם. מועצות אזוריות זו דרל למצא גובים לאלו ש"כאילו" חקלאים אבל לא עוסק'ים בחקלאות. שילכו לעבוד במפעלי ים המלח, במלונות, במכרות הפוספטים ובחבות כח האדם למיהן כמות תושבי דימונה, ירוחם או ערד. אבל הם לא חייבים, המדינה נתנה להם מכתסת חלב, מכסת תאיילנדים, מכסת מים, מכסת קרקע, וכן. מועצה אזורית שמקבלת ארנונה נותנת משכורות ושירותים. אז איך זה עובד ? "חקלאי" משכיר את מכסת החלב, מים, קרקע למישהו אחר. בד"כ יש 2 או 3 חקלאיים אמיתיים בכל ישוב. מה עודים השאר ? הולכים לעבוד במועצה יש מורה ויש גננת ויש גנן ויש מנהל מחלקת משהו, וסגן מנהל מחלקת משהו וכו וכו וכו. אבל מאיפה מגיע כסף לשלם - מארנונה של כל המפעלים שבשטח שיפוט מוניציפאלי של מועצה אזורית. וכך יוצר ש-80% מראשי משפחות במועצה אזורית מסויימת ( נאמר בנגב) מועסקים באופן ישיר ועקף במועצה האזורית. זוכרים כאשר פונה חבל עזה ( בלי קשר לויכוח ימים שמאל) היה ויכוח קשה ודרישה להקים מחדש מועצה אזורית למפונים - תשאלו מדוע ? תקראו מעלה.
אהרון  |  01.07.11
לכל התגובות