אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": VBL ממששת את הדופק לקראת הנפקה ראשונית בנאסד"ק צילום: תומי הרפז

בלעדי ל"כלכליסט": VBL ממששת את הדופק לקראת הנפקה ראשונית בנאסד"ק

חברת הביוטק שמבצעת ניסויים קליניים מתקדמים בטיפולים בסרטן ובמחלות דלקתיות, מנהלת מגעים ראשוניים לבחינת גיוס של עד 100 מיליון דולר בנאסד"ק. מאז תחילת השנה, עלה קצב הגשת התשקיפים של חברות הבוחנות הנפקה בארה"ב

29.06.2011, 07:59 | ניר צליק

כשבוחנים את ביצועי המדדים המובילים בוול סטריט, 2011 מסתמנת עד כה כשנה פושרת. מדד נאסד"ק איבד כ־0.5% מאז תחילת השנה, מדד S&P 500 הוסיף 0.7% בלבד, ומדד דאו ג'ונס עלה ב־3.2%. אולם, בחינת קצב הגשת התשקיפים מעלה תמונה אופטימית יותר: מספר החברות המתכננות הנפקה, והגישו תשקיפי מדף ל־SEC (רשות ני"ע האמריקאית), הוא הגדול ביותר מאז שנת 2007.

על פי נתוני אתר IPOHome, לא פחות מ־143 חברות הגישו תשקיפים להנפקות ראשוניות במחצית הראשונה של 2011. לשם השוואה, בתקופה המקבילה ב־2010 הוגשו 132 תשקיפים, ואילו ב־2009 רק 15 חברות הגישו תשקיפים באותה תקופה.

החברות הישראליות עדיין לא מצטרפות באופן גורף לגל האופטימי בוול סטריט, והיחידה שהגישה תשקיף מדף השנה לצורך הנפקתה היא אימפרבה - חברת אבטחת המחשוב של שלמה קרמר, ממייסדי צ'ק פוינט. אימפרבה מבקשת לגייס כ־75 מיליון דולר לפי שווי מוערך של כ־300 מיליון דולר בבורסת ניו יורק.

ייתכן שבקרוב יצטרפו לאימפרבה חברות ישראליות, או בעלות שורשים ישראליים, נוספות. אחת מהן היא חברת הביוטק הפרטית VBL. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מנהלת מגעים ראשוניים ובלתי רשמיים עם בנקאים לצורך הנפקה אפשרית בנאסד"ק. היקף הגיוס של VBL טרם נקבע, וכך גם השווי שעל פיו יתבצע, אך ההערכות בשוק הן כי החברה שואפת לגייס 50 עד 100 מיליון דולר.

VBL מעסיקה 37 עובדים בתל אביב, ומייסדה הוא דרור חרץ, פרופסור לרפואה פנימית בבית החולים שיבא בתל השומר. מאז הקמתה גייסה כ־116 מיליון דולר, ואת סבב הגיוס האחרון ערכה לפני כשמונה חודשים. המשקיעים הבולטים בחברה הם קרן פיטנגו, קרן גלנרוק וקרן אאורום של מוריס קאהן, וחברות התרופות טבע ומרק. בתחילת 2008 התעניינה VBL באפשרות להנפיק מניות בלונדון, אולם משכה את התשקיף שהגישה בעקבות המשבר הכלכלי. החברה אינה מייצרת עדיין הכנסות משמעותיות - קושי שעשוי לעמוד בדרכה לגיוס גם כעת.

לחברה שני מוצרים עיקריים בפיתוח, בשלבי ניסוי מתקדמים. הראשון הוא תרופה אנטי־דלקתית ייחודית אשר אינה דורשת זריקה, אלא ניתנת לבליעה בקפסולה. המולקולה שפיתחה VBL יכולה לטפל בדלקות מסוגים שונים, כגון טרשת העורקים, דלקת המפרקים, דלקת המעיים ופסוריאזיס (מחלת עור).

דלקת היא תגובה טבעית של תאי הדם הלבנים לתאים שחדרו אל הגוף מבחוץ, אך כאשר היא יוצאת מכלל שליטה, היא באה לידי ביטוי בשורה של מחלות. המולקולה של VBL מתחברת לתאים הלבנים ומורידה בהם את הפעילות הדלקתית העודפת. עד כה הוכחה יעילותה בניסויים בבעלי חיים, והחברה נמצאת לקראת סיום ניסוי שלב 2 בחולי פסוריאזיס. שוק הטיפולים בפסוריאזיס מוערך ב־3 מיליארד דולר. במקור פותחה המולקולה לצורך טיפול בדלקות עורקים, אולם VBL מצאה כי עלויות הניסויים גבוהות מדי עבורה, ושינתה את מיקוד התרופה.

המוצר השני של החברה שבפיתוח הוא מולקולה שמזהה גרורות סרטניות, ומונעת היווצרות כלי דם כדי לגרום בהן נמק. יתרונה של התרופה הוא ביכולתה לזהות באופן ממוקד כלי דם חדשים בגרורות, מבלי לפגוע ברקמות אחרות. ניסוי מתקדם בשלב 2 נערך בטיפול המיועד לחולי סרטן בלוטת התריס וסרטן המוח. תוצאותיו עשויות להתקבל בקרוב, ואם יהיו חיוביות, הן יסייעו לחברה לבצע הנפקה מוצלחת.

במקרה כזה, VBL תהיה שחקנית ייחודית המציעה טיפול סלקטיבי לגרורות סרטניות, ותתחרה בטיפולי הכימותרפיה שרושמים שיעורי הצלחה נמוכים ופוגעים גם ברקמות בריאות. סרטן נחשב כגורם המוות הטבעי הראשון בעולם, והיקף השוק של הטיפולים השונים עשוי להגיע ל־51 מיליארד דולר בשנת 2015, לפי חברת המחקר Decision Resources.

תגיות