אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך זה שלכל אפרסק יש טעם קצת אחר? צילום: shutterstock

איך זה שלכל אפרסק יש טעם קצת אחר?

הייתכן שעל אותו עץ יגדלו שני אפרסקים בטעמים שונים? ולמה העלים ירוקים ולא, למשל, שחורים? בלדד משיב

30.06.2011, 10:35 | בלדד השוחי
איך זה שלכל אפרסק יש טעם קצת אחר?

צ'וצ'ו

צ'וצ'ו יקר,

ליצור שני אפרסקים זהים לחלוטין זה חתיכת מבצע מורכב. בתור התחלה, כי תנאי הסביבה אינם אחידים: יום אחד יש מים, יום אחר שוכחים להשקות. אפרסק אחד מתפתח בשמש, חברו מתפתח בצל. וכשהתנאים משתנים קשה להגיע לאחידות. אבל אנחנו לא מדברים כאן על מהנדס מזון סוג ג', אנחנו מדברים על הטבע. אם מישהו יכול לפתור בעיה כזו, זה הוא. העניין הוא שהטבע לא מחשיב את חוסר האחידות הזו לבעיה. בדיוק ההפך.

חוסר האחידות בין האפרסקים הוא הכלי שבעזרתו הטבע מתקדם. ככה אפרסקים מתפתחים. משתנים. מתאימים את עצמם לסביבה. למעשה, עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי – זה הקונץ הגדול של פירות ושל רבייה מינית בכלל. לערבב את החומר הגנטי של שני ההורים כדי ליצור צירופים חדשים ונועזים שטרם נראו.

זו אחת התכונות הבסיסיות ביותר של יצורים חיים: הם משכפלים את עצמם באופן לא מדויק. חלק מהשכפולים מוצלחים יותר וחלק מוצלחים פחות, והברירה הטבעית בוחרת את הכשירים ביותר להמשיך ולהשתכפל. כך נוצר האפרסק מלכתחילה. וכך נוצרת אתה. שונה מהוריך, שונה מאחיך. צירוף חדש ונועז. ניסיון להגיע יותר רחוק.

ככה הטבע עובד, ואכילת אפרסק מר פה ושם היא מחיר זעום עבור הקידמה.

עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי , צילום: shutterstock עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי | צילום: shutterstock עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי , צילום: shutterstock

 

למה כל העלים ירוקים?

מרים

מרים היקרה,

את צודקת. הגיוני יותר היה לצבוע אותם בשחור. העלה הוא הרי לוח סולארי. הוא נוטל דו־תחמוצת הפחמן מהאוויר ומים מהאדמה, ומטמיע בהם את אור השמש עד שהם הופכים לפחמימות, חלבונים וכל שאר מה שמרכיב את הצמח.

אם העלה היה מצליח לבלוע את כל האור שמגיע אליו הוא היה נראה שחור, כמו לוח סולארי תעשייתי. אבל זה לא המצב. החומר שקולט את קרני השמש פשוט לא בנוי לקלוט גוונים ירוקים. זו תופעת לוואי של הצורה שבה החלקיקים שמרכיבים אותו מסודרים. את רוב צבעי הקשת הוא בולע בלי למצמץ, אך את הירוק (וחלק קטן מהכחול) הוא יורק בבוז ישר אל תוך העין שלך. לכן הוא נראה ירוק, ולכן גם קוראים לו "כלורופיל", שזה, בתרגום חופשי מיוונית, "הירוק של העלה".

ולא שאי אפשר לעזור לכלורופיל עם צבעים אחרים או אפילו להחליף אותו לגמרי – יש צמחים שעושים את הדבר הראשון (עם עלים אדומים, לדוגמה) וחידקים קדומים שעושים את השני (ומשגשגים דווקא על אור ירוק) – אבל לרוב הצמחים לא אכפת שהירוק מתבזבז. השמש שופעת אור, והצמחים פשוט שמחים בחלקם. ולנו יש הרבה מה ללמוד מהם.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

שיתוף בטוויטר שיתוף בוואטסאפ שיתוף בפייסבוק שיתוף במייל

תגיות



10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
כלורופיל לא קולט אור ירוק מכיוון
שאהאנרגיה של פוטונים באורך גל ירוק לא מתאימים לצמח. כדי להפעיל את הפוטוסינתיזה צריך 2 סוגי מנות אנרגיה: כחולה (אנרגיה גבוה) ואדומה (אנרגיה נמוכה). לירוק אנרגיה בינונית שפשוט לא מתאימה להפרשי האנרגיה הדרושות בתהליך הפוטוסינתיזה של הצמח. למה זה ככה? כנראה כי הצמחים התאימו את עצמם לקבלה בעיקר של אור אדום וכחול כי יש הרבה אדום וכחול מכיל הרבה אנרגיה. יש לציין שלא מדובר בצבע יחיד. הצמח קולט מרחב אורכי גל יחסית גדול מסביב לכחול וגם מרחב אורכי גל יחסית גדול מסביב לאדום. הוא בולע אפילו גם קצת מהירוק. אבל מהירוק הוא קולט הכי פחות, ואנחנו רואים בעין פשוט את מה שנקלט הכי פחות בצמח.
בן , טכניון  |  02.12.11
7.
מידע שגוי
מר אשוחי היקר,אני לא יודע מי אתה ומה אתה,אבל ברור שבקשר לאפרסקים אתה טועה טעות מרה,מחדירים לפירות והירקות,לאו דווקא לאפרסקים כל מיני כימיקלים והורמונים וזרזי הבשלה,ואז הפרי מבשיל טרם עת,ולאוכלים והאוכלות צומחים כל מיני דברים מוקדם מהצפוי,וזאת הבעיה הבנת את זה אדון אשוחי,אם יש לך בעיה ואתה רוצה לדעת משהוא,תשאל את יעקב,יום טוב
יעקב , צפון  |  09.07.11
לכל התגובות