אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": הפיקוח מתהדק: המדינה תקבע מחיר מקסימלי להולכת גז

בלעדי ל"כלכליסט": הפיקוח מתהדק: המדינה תקבע מחיר מקסימלי להולכת גז

המטרה היא לאפשר לשחקנים חדשים להיכנס לתחום מבלי שיצטרכו להתמקח עם שותפויות הגז על עמלות שימוש בתשתית הקיימת

30.06.2011, 06:56 | ליאור גוטמן

המדינה מקשיחה את הפיקוח הרגולטורי על שותפויות הגז: ל"כלכליסט" נודע כי משרדי התשתיות והאוצר חיברו שורת תקנות לקביעת מסגרת תשלום עבור שימוש בתשתיות הולכה קיימות. המטרה היא לאפשר לשחקנים חדשים להיכנס לתחום מבלי שיצטרכו להתמקח על עמלות שימוש בתשתית הקיימת. ביום מחזיקה בתשתית כזו שותפות ים תטיס, ובשנה הבאה תחזיק בתשתית גם שותפות תמר.

לאחר בחינת חוק משק הגז התברר שניתן לפתוח את השוק לתחרות גם באמצעות שורת תקנות שיצורפו לחוק משק הגז בחתימת שר בלבד. אחת המרוויחות מהמהלך שמובילים משרדי התשתיות והאוצר היא חברת ישראמקו, שמחזיקה ב28.75% משותפות תמר. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ישארמקו וקבוצת דלק טרם הסכימו על עלות השימוש באסדת ים תטיס, נחשבת לחלק ממערכת ההולכה, כדי להעביר את הגז מתמר לישראל. התקנות החדשות עשויות לעזור לה להגיע למחיר נוח, ולזרז את הבאת הגז לישראל כבר עד תחילת 2013.

שחקנים נוספים שעשויים להשתמש בתשתית ההולכה התת־ימית הם בעלי רישיונות "שרה" ו"מירה", שצפויים למסור את תוצאות הסקרים הגיאולוגיים שלהם היום. ההערכה כי כמות הגז ב"שרה" וב"מירה" גדולה מספיק כדי להוות שחקן חדש בשוק.

התקנות החדשות מתמודדות גם עם חשש מ"שביתה איטלקית" של שותפויות הגז: סיטואציה שבה תתיר שותפות גז וותיקה להשתמש בתשתיות ההולכה שלה לשחקנים חדשים, אולם המו"מ על עמלת השימוש ייגרר, כך שלשחקן החדש לא ייוותרו לקוחות.

מהלך נוסף שנשקל הוא ביטול העדפת המדינה, במסגרת חוק משק הגז, שניתנה לרכש מחברות גז ישראליות. בחודשים האחרונים נכנסו כמה מפעילים זרים לתחום חיפושי הגז כגון ATP ו־GGR האמריקאיות, והמדינה שואפת לעודד תחום זה.

התקנות החדשות עשויות אף לקבוע מחירי תקרה עבור אחסון גז במאגרים תת־קרקעיים ריקים ("כיסים גיאולוגים"). האחסון נועד לשימוש בשעת חירום, בדומה לתקופה בה הגז ממצרים לא הגיע לישראל. מבדיקת "כלכליסט" עולה שמחירי התקרה יחושבו ביחס לגודל מאגר האחסון וצרכי המשק לעשור הקרוב, כפי שמשרד התשתיות חוזה אותן. פרמטרים נוספים שיבחנו הן תמחור עסקאות הגז הקיימות והעתידיות, זאת תוך הישענות על המודל הכלכלי של ועדת ששינסקי, שם נקבע רף מחיר של 4.5 דולר ל־MBTU (מיליון בריטיש תרמו יוניטס - אמת המדידה לגז טבעי).

התקנות יצורפו לחוק משק הגז הטבעי שאושר ב2001. לאחר ששר התשתיות יחתום על מתווה המחירים שותפות הגז תהיה מחויבת בפרסומו.

תגיות