אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

פוטנציאל גז של 6.5 TCF ב"שרה" ו"מירה" - מראני: "זהו יום חג"

מנכ"ל הכשרה אנרגיה הציג את תוצאות הסקרים הסייסמים ברשיונות "שרה" ו"מירה". כמות הגז גבוהה מהערכות הקודמות וכוללת סיכוי של 18% ל-151 מיליון חביות נפט. "אין לי ספק שאנחנו הולכים להיות הדבר הבא הכי חזק בישראל"

30.06.2011, 09:31 | ליאור גוטמן ושהם לוי

שחקן חדש בשוק הגז - רישיונות חיפוש הגז הטבעי "שרה" ו"מירה" מכילים 6.5 TCF (טריליון רגל מעוקב) של גז טבעי - כך מודיע היום (ה') מנכ"ל הכשרה אנרגיה אוהד מראני במסיבת עיתונאים מיוחדת שעורכת החברה. מדובר בכ-184 BCM, (מיליארד מ"ק) שהם כ-75% מהיקף הגז שקיים במאגר "תמר". בהודעת החברה נאמר שההסתברות למציאת הגז ב"מירה" הם 63%, ואילו במאגר "שרה" יש הסתברות מציאה של 54%.

   

דו"ח הרזרבות של המאגרים, שחובר על ידי חברת NSAI שמספקת שירותים לנובל אנרג'י ולשברון, התקבל היום בשעות הבוקר המוקדמות. "זהו יום חג לנו ולשותפים", אמר מראני. "התוצאות הסייסמיות הן מקסימות ואין לי ספק שאנחנו הולכים להיות הדבר הבא הכי חזק בישראל. ההמתנה הייתה משתלמת ביותר וזאת במטרה להגיע לתוצאות אופטימליות שדורשות קצת סבלנות". לדבריו, השותפים התעקשו לנקות "רעשים" בדו"חות המקדמיים כדי להגיע לתוצאה מדוייקת ככל שניתן. מראני מזכיר שהחתימה על חוזה להבאת אסדת קידוח לא הייתה נעשית אם מישהו בשותפים היה חושב שתוצאות הסקרים של הגז אינם טובים.

לוחות הזמנים של החברה כוללים קידוח אימות בתחילת ינואר הקרוב. "שתי הרישיונות יקדחו אולם בשלב זה לא ברור היכן יערך הקידוח הראשוני", אומר מראני. לשם השוואה, מאגר "תמר" מכיל 247 BCM גז טבעי, שהם כ-8.7 TCF.

"ברור לכולנו שיש נפט, השאלה רק כמה" אומר מראני כאשר הערכות היו להסתברות של 23% ב"שרה" ו-16% ל"מירה" למציאת נפט (18% בממוצע) בהיקף של 150.7 מיליון חביות.

מראני מסביר שהם לא שוללים שיתוף פעולה עם שותפויות הגז בעתיד למטרת ייצוא גז. "גם אני הייתי רגולטור, ולא מהזוטרים (מראני היה מנכ"ל משרד האוצר - ל"ג וש"ל). המדינה תעודד תחרות וזה בריא למשק שיהיו כמה קבוצות שימכרו גז טבעי לא רק ללקוחות גדולים דוגמת חברת החשמל או מפעלי ים המלח (כיל). נובל אנרג'י וקבוצת דלק הם פרטנרים מצויינים. להערכתי יהיה בישראל מתקן גיזוז שייצא גז", אמר.

  

קידוח תמר (ארכיון), צילום: אלבטרוס קידוח תמר (ארכיון) | צילום: אלבטרוס קידוח תמר (ארכיון), צילום: אלבטרוס

 

מראני הסביר שהגז והנפט כלוא בשמונה פרוספקטים שונים, מהם שישה גז טבעי ושניים נפט. עומק הקידוח מגיע בחלק מהמקומות ל-4,000 מטר. לדבריו, מבנה "מירה" קל יחסית עבור קידוחי אקספלורציה שנועדו לאושש את ההערכות התלת ממדיות. מבנה "שרה" דומה במבנה גיאולוגי לזה של מאגר "תמר".  

 

"לכולם יש אינטרס שהגז יגיע כמה שיותר מהר", אומר מראני, וסירב להתחייב שהגז יגיע לפני סוף 2013 הסיבה לבהילות היא רצון לנצל את התמריץ שניתן ליזמים בתחום במסגרת מסקנות ועדת ששינסקי: חברה שתצליח להפיק גז עד סוף 2013 תזכה לתשואה של 200% טרם תחילת חישובי המס שהמדינה תגבה מהם. קידוח שיחל לעבוד מינואר 2014 ואילך יזכה לתשואה של 150% בלבד טרם תחילת חישובי המס שיעברו למדינה. 

 

"המזל איתנו"

 

יו"ר הכשרת היישוב עופר נמרודי אמר במסיבת העיתונאים כי "עבודה גדולה עוד לפנינו עם השקעות של כ-150 מיליון דולר ונכון לרגע זה - המזל איתנו".

 

שדות החיפוש "מירה" ו"שרה" נמצאים כ־40 ק"מ מערבית לחדרה, בסמוך לשטח הרישיון שבו נמצאה תגלית הגז "דלית". רישיונות "מירה" ו"שרה" מוחזקים על ידי: קבוצת הכשרת היישוב (54.2%); מודיעין(21%); אי.די.בי פיתוח (5.6%); אי פי סי (13.6%); חברת GGR ההודית (5%). 5.85% הועברו מצד ג' והעברתם כפופה לאישור הממונה על הנפט במשרד התשתיות. מראני מספר שהחברה מעוניינת להרחיב את תיק ההשקעות שלה בישראל ובחו"ל, והיא במו"מ לכניסה לרישיונות חיפוש נוספים.

בספטמבר האחרון פרסמה חברת IPC, שמחזיקה בכ־13.6% מרישיונות הקידוח "מירה" ו"שרה", תוצאות חלקיות של סקר התלת־ממדי לרישיונות אלו, שמהן עלה שמאגר מירה הכיל בין 3 ל5.45 TCF (טריליון פיט מעוקב) של גז טבעי ואילו מאגר "שרית" מכיל בין 1.05 ל1.89 TCF, כך שסך המאגר עלול להכיל 5.71 TCF. הערכות לקראת הפירסום היום היו ל-7 TCF.

חיים גבריאלי, מנכ"ל אי.די.בי אחזקות ויו"ר דירקטוריון מודיעין אנרגיה, מסר היום כי "לקבוצת אי.די.בי אחזקות ישירות ועקיפות משמעותיות ברישיונות "שרה" ו"מירה", ואנו משוכנעים שבכוחות משולבים עם שותפינו ותוך שיתוף פעולה עם משרד התשתיות, נוביל את תהליך הפיתוח של הרישיונות".

רון מאור, סגן יו"ר דירקטוריון פעיל במודיעין אנרגיה ומנכ"ל משותף בשותפות, אמר היום כי "אנו מעודדים במיוחד מכך שחלק משמעותי מסך המשאבים הפרוספקטיביים עליהן מצביע דו"ח NSAI , מקורן - על פי הגיאולוגים המנוסים המלווים אותנו בפרויקט - בשכבות גיאולוגיות המוכרות היטב מקידוחים שבוצעו ברישיונות סמוכים לרישיונות שרה ומירה".

"בכוונתנו להמשיך ולהתקדם בפיתוח הפרויקט לקראת קידוח אקספלורציה ראשון, בהתאם לתוכנית העבודה שגובשה בתיאום עם הממונה לענייני הנפט במשרד התשתיות, ולפעול להמשך פיתוח מואץ של הרישיונות, כמו גם של רישיונות נוספים של שותפות מודיעין אנרגיה" הוסיף עוד.

תגיות