אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממחר: משקיעים זרים יאולצו להזדהות בפני בנק ישראל צילום: נועם מוסקוביץ'

ממחר: משקיעים זרים יאולצו להזדהות בפני בנק ישראל

ידווחו לבנק על עסקאות יומיות של מט"ח ומק"מ ב־10 מיליון דולר ומעלה

30.06.2011, 10:46 | אמנון אטד

החל ממחר (ו') ייאלצו המשקיעים הזרים המבצעים עסקאות בהיקף של 10 מיליון דולר ומעלה במטבע חוץ ובמק"מ ביום אחד לחשוף את זהותם בפני בנק ישראל. זאת עם כניסתו לתוקף של צו חובת הדיווח בנושא שפרסם בנק ישראל לפני חמישה חודשים.

הבנק לא הודה בכך, אולם אחת המטרות העיקריות של הטלת חובת הדיווח היא להציק למשקיעים הזרים שמבצעים בארץ פעולות ספקולטיביות, במטרה לנצל את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והיורו. הם הביאו לארץ כמויות גדולות של מטבע חוץ, ובשקלים שקיבלו תמורתו רכשו מלווה קצר מועד שמנפיק בנק ישראל. כתוצאה מכך מחזיקים המשקיעים הזרים כשליש מהיקף אגרות המק"מ שהנפיק הבנק. משקיעים אלה רגילים לפעול בחשאיות רבה, ולכן יהיה מעניין לראות עד כמה השיג המהלך של בנק ישראל את מטרתו.

טיוטת הצו שפרסם בנק ישראל ב־18 בינואר הפתיעה את כל הפעילים בשוק מטבע החוץ. היא הטילה חובת דיווח על תושבי ישראל ועל תושבי חוץ שביצעו עסקות החלף (SWAP) שקל־מט"ח ועסקאות עתידיות במט"ח בסכומים של 10 מיליון דולר ומעלה ביום, ובכללה פרטי העסקאות שביצעו החייבים והחזקותיהם בנכסים אלה. בנוסף נקבעה חובת דיווח על תושבי חוץ שביצעו עסקאות במק"מ ובאג"ח ממשלתיות קצרות בסכומים של 10 מיליון שקל ומעלה ביום.

לפני כחודשיים החמיר בנק ישראל את הצו, ודרש דיווחים גם על ביצוע עסקאות באופציות שקל־מט"ח, עסקאות לקנייה ולמכירה עתידית בשער קבוע (עסקאות "ריפו") של מק"מ ואג"ח ממשלתיות קצרות, ועסקאות החלף מסוג "סוואפ סינטטי". בנוסף מרחיב הצו את ההגדרה של מתווך פיננסי, שתחול על "כל גוף שקשור לתאגיד שיש לו חשבון בבנק או אצל חבר בורסה בישראל".

תגיות