אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשימת מכולת: היום שאחרי הוזלת הקוטג' בחנויות ברחבי הארץ צילום: אוראל כהן

רשימת מכולת: היום שאחרי הוזלת הקוטג' בחנויות ברחבי הארץ

מקיבוץ גדות בצפון ועד ניר בנים בדרום, כתבי "כלכליסט" ביקרו במכולות ובסופרים שליד ביתם ביום שאחרי הוזלת הקוטג', כדי לשמוע האם הציבור באמת חוזר להסתער על מדפי המקררים

03.07.2011, 09:50 | כתבי כלכליסט

30.6

יום חמישי

מקום: רחוב ירמיהו, תל אביב

חנות: סופר באבא

שעה: 18:00

מחיר הקוטג': 5.90 תנובה וטרה

חמודי, מנהל החנות, מספר כי בשבוע האחרון היתה ירידה של מוצרי חלב בעקבות מחאת הקוטג'. "אנשים קנו פחות מאז שהחל החרם על הקוטג'. מכרתי 20 גביעים ביום מכל הסוגים: טרה, תנובה ושטראוס", מספר חמודי.

לדבריו, היתה ירידה של כ־5% מסך הפדיון השבועי. "אני תומך בחרם, זה עוזר לכולם. יש הרבה מוצרים שאנשים מתלוננים לגביהם ואני מקווה שהם יורידו את המחיר, בעיקר מוצרי חלב וקפה. בחודש האחרון המחירים עלו בשקל בממוצע לכל מוצר ואנשים מתלוננים על כך", ציין חמודי.

(רון גרנות)

מקום: ניר בנים

חנות: הצרכנייה במושב

שעה: 17:00

מחיר הקוטג': 7.80 שטראוס וטרה, 5.90 תנובה

יום חמישי בערב, והצרכנייה במושב ניר בנים הומה אדם.

על פי שמעון אדרי, הבעלים של הצרכנייה, גם לתושבי המושב הקטן שבדרום יש מודעות צרכנית. "מכירות הקוטג' בשבועיים האחרונים ירדו ב־20%. אם בשבוע רגיל אני מוכר 70 יחידות, אז בשבוע האחרון מכרתי קצת יותר מ־50", הוא מספר.

בצרכנייה של אדרי לא ניתן למצוא מבצעים על הקוטג'. "אני לא יכול לעמוד בזה", מלין אדרי. אז כמה עולה קוטג' בצרכנייה? נכון ליום חמישי מחיר גביע קוטג' עלה 7.80 שקלים. לדברי אדרי, "הן (היצרניות) עוד לא העבירו לי מחירונים חדשים". את הקוטג' של תנובה ניתן כבר למצוא לפי המחיר החדש. "סיפקו לי היום סחורה עם המחירון חדש", הסביר אדרי את פערי המחירים.

 (שלומי דונר)

מקום: קניון אור יהודה

חנות: מגה בול

שעה: 17:10

מחיר הקוטג':5.49 כל החברות

 

עוד לפני הכניסה לסניף קידם את פני הלקוחות שלט שהתנוסס על הדלת ובו הופיעו תמונות של מוצרי מזון יסודיים עם מחירי רשת מגה לעומת המחירים שבפיקוח. בשלט צוין כי הרשת נותנת הנחה של 10% נוספים על מחירי המוצרים שבפיקוח. באותיות הקטנות צוין כי המחירים יהיו בתוקף עד 10 באוגוסט.

מדפי הגבינות היו עמוסים לעייפה ולא נראו כמעט קונים בקרבתם. יש לציין שהמדף שבו היה קוטג' תנובה היה עמוס יותר משל המתחרות.

מחירי הקוטג' של שלוש החברות (שטראוס, טרה ותנובה) היו זהים ועמדו על 5.49 שקלים. בלט בנוכחותו המצומצמת קוטג' שטראוס, שבקושי היו גביעים ממנו.

(ליאת שטיין־קוטלר)

מקום: פרדס חנה

חנות: רמי לוי

שעה: 20:00

מחיר הקוטג': 4.90 (מבצע)

 

אף אחד לא נשאר אדיש לקוטג' בסניף של רמי לוי בפרדס חנה. לכל קונה שרק עבר באזור מוצרי החלב היה מה לומר. לפני המשבר המחיר המלא של הקוטג' היה 6.49 שקלים, אלא שעל פי אחראית התמחור בסניף, המבצעים לקוטג' ניתנו באופן קבוע במחיר של 4.90 שקל לגביע.

היא גם ציינה כי אתמול הוחזר בטעות מחירו האמיתי של הקוטג' ל־10 דקות בלבד, ומיד החלה מהומת צרכנים. אחת הקופאיות טוענת כי למשך ימים בודדים חלה האטה במכירת הקוטג', אלא שכעת כשהמודעות עלתה שמים לב למחיר.

(דותן לוי)

המקום: ראשון לציון

חנות: שופרסל שלי ברח' ברנשטיין

שעה: 13:30

מחיר הקוטג': 5.90 כל החברות

"נו, ירד הקוטג'", שאל אותי אחד הלקוחות בזמן שבחנתי את המבצעים השונים. "2 בעשר", ענה מנהל הסניף בזמן שסידר מוצרים בסמוך לדוכן הגבינות.

"ואם אני רוצה רק קוטג' אחד?", שאל הלקוח. "נראה לי שאפשר ב־5.90 שקלים", ענה מנהל הסניף וחזר לעיסוקיו. לשיח הקוטג' הצטרפה כעת לקוחה אחרת שזכתה לעדכון מקיף בדבר התמורות במחירי הקוטג'.

גם בקופה מחיר הקוטג' יצר עניין. "סוף סוף אפשר לקנות קוטג' במחיר סביר", הטחתי בקופאית. "חבל שאתם רק מדברים ולא מפסיקים לקנות. הלוואי והלקוחות לא היו קונים", היא ענתה. "למה כולכם מתלוננים רק על המחיר של הקוטג'? הכל יקר. זה שיש מבצע על הקוטג' זה נחמד, אבל אנשים קנו פה קוטג' כרגיל - עם המבצע או בלעדיו", ציינה הקופאית.

(שניר הנדלר)

 

המקום: פלורנטין, תל אביב

חנות: סופרמרקט "הברכה"

שעה: 10:00

מחיר הקוטג': 7.30 שטראוס, 6.97 תנובה, 5 טרה

 

שכונת פלורנטין בתל אביב עדיין מתנהגת כמו בועה. כאן עדיין אפשר למצוא מכולות שכונתיות שחוויית הקנייה בהן כוללת סיפורים על השכנה שהתחילה בדיאטה והשכן העצבני שהפסיק לעשן. הפרנסונליות הזו מורגשת היטב גם בגישה לצרכן.

בשעה שברחבי הארץ מתרעמים על מחיר של כ־8 שקלים לגביע, בסופרמרקט "הברכה" מוכרים שני גביעי קוטג' של טרה ב־9.99 שקלים.

בת־אל ברכה מסבירה את פילוסופיית הגבינה. “כשהתחילו מחירי הקוטג' לעלות פניתי למשווקים וביקשתי הנחות כדי שאוכל למכור ללקוחות שלי בזול. בתנובה אין למי לגשת, בשטראוס לא הקשיבו, אבל בטרה מנהלי המכירות זרמו והצלחתי לקבל הנחה. מאז המחירות של טרה עלו אצלי ב־200%”.

אלפרד ממכולת הברכה בפלורנטין, צילום: אוראל כהן אלפרד ממכולת הברכה בפלורנטין | צילום: אוראל כהן אלפרד ממכולת הברכה בפלורנטין, צילום: אוראל כהן

אלפרד ברכה, אביה של בת־אל, מוסיף: “הקהל דיבר ברגליים. היו לי 90% החזרות בקוטג' תנובה, כשלפני חודש זה היה הקוטג' הכי נמכר. עכשיו בגלל המבצע טרה הכי נמכר.

"אנשים שמגיעים לקופה עם קוטג' יקר, אני בעצמי מפנה אותם למחיר הזול. בגלל ש'טרה' באו לקראתי עכשיו אני רץ איתם לפחות עוד חודש. ובאמת תודה לתנובה שנזכרו פתאום להוריד במחיר".

(הדר קנה)

המקום: רח' לואי מרשל, תל אביב

חנות: גיא מרקט

שעה: 12:10

מחיר הקוטג': 5.90 תנובה

 

פחות מיממה אחרי שיצרניות החלב הגדולות הודיעו על הוזלת מחירי הקוטג', המחיר של קוטג' תנובה על המדף של גיא מרקט כבר עודכן ל־5.90 שקלים.

גיל, הבעלים של הצרכנייה, מרוצה מתוצאות החרם אבל אומר שההוזלה פוגעת בו: "לקחו לנו, הקמעונאים, את הרווח. היו מוכרים לנו את הקוטג' ב־5.20 שקלים והיום מוכרים לנו ב־4.60 שקלים.

"במקום להוזיל לנו בשקל ומשהו מהעלות, הוזילו לנו רק ב־60 אגורות. אבל מה אני יכול לעשות, להילחם בתנובה? הם ממליצים לצרכן עכשיו על 5.90 וכל המדינה יודעת שזה המחיר. מה, אני אמכור אותו, ב־6.30? שיהיו בריאים. אני ארוויח קצת פחות".

את המוצרים של טרה גיל לא מחזיק. "בדרך כלל טרה ושטראוס יקרות יותר לקמעונאים. בגלל זה הקוטג' שלהם קצת יותר יקר, ב־30 אגורות בערך".

"בזמן החרם אנשים צרכו פחות קוטג', אבל לא הרגשתי שינוי משמעותי של עשרות אחוזים. הלקוחות כן התחילו קצת לקנות יותר גבינות לבנות. אגב, הרגשתי את החרם דווקא בירידה במכירות של הקוטג' של שטראוס, אפילו שתנובה חטפו יותר. לא יודע להסביר למה".

(אלון רייס)

מקום: קיבוץ גדות

חנות: הצרכנייה בקיבוץ

שעה: 16:00

מחיר הקוטג': 6.90 תנובה, 6.70 שטראוס וטרה

עודד זיו, מפעיל הצרכנייה בקיבוץ, מספר כי מה־1 ביוני היתה עלייה במחיר של הקוטג', אצל כולם אותו דבר.

"החרם השפיע, קנו פחות אבל לא עושים פה את הקניות הגדולות, רק השלמות. מיום שישי המחירים יורדים ויהיו אחידים".

(לירן לסקי־כץ)

המקום: כפר סירקין

חנות: צרכניית כפר סירקין

שעה: 16:30

מחיר הקוטג': 5.90 תנובה

 

בעל הצרכנייה בכפר סירקין, אהרון סימה, מספר כי מאז תחילת החרם היתה ירידה במכירות של כל מוצרי החלב, לא רק של הקוטג'. "למרות שאני מרוויח רק 8% מכל מוצרי החלב שאני מוכר - מה שהופך אותם מבחינתי למוצרי שירות עבור הקונים, אני תומך בהמשך החרם.

"זה משאיר לאנשים יותר כסף פנוי בכיס לדברים אחרים, וזה בא לידי ביטוי בקנייה של מוצרים שהרווח שלי עליהם יותר גבוה". לדבריו, תנובה אולי תוריד מחירים, אבל לשאר הספקים תהיה בעיה

(טל ליטמן)

המקום: שכונת עמישב, פתח תקווה

חנות: מכולת דוד דהן

שעה: 11:00

מחיר הקוטג': 6.90 שטראוס, 5.90 תנובה

 

דוד דהן, בעל המכולת בשכונת עמישב שבפתח תקווה, מספר כי "אנשים לא קנו קוטג' מאז תחילת החרם. במוצרי החלב לא היתה פגיעה. אנשים הרי צריכים לאכול משהו בסוף. רק אחרי ששמעו שיש הורדות מחירים התחילו שוב לקנות קצת קוטג'".

לדבריו, הרווח שלו על כל גביע הוא קטן מאוד - בערך 20 אגורות. קוטג' זה מוצר בסיסי מאוד. "אני לא עושה מבצעים כי אני לא יכול לספוג את זה. מבצעים עושים ברשתות שיש להם הרבה מוצרים. שם יכולים לספוג את ההוזלה".

(טל ליטמן)

המקום: חולון

חנות: מכולת "סופר־סופר"

שעה: 11:30

מחיר הקוטג': 5.90 תנובה ושטראוס

 

בעל המכולת שמואל מספר על ירידה של כ־40% במכירות הקוטג' במהלך מרד הצרכנים האחרון: "אנשים היו נחושים. קנו יותר גבינות או היו יותר מחושבים וקנו קוטג' פעם ביומיים במקום כל יום".

שמואל מסופר-סופר בחולון, צילום: תומי הרפז שמואל מסופר-סופר בחולון | צילום: תומי הרפז שמואל מסופר-סופר בחולון, צילום: תומי הרפז

שמואל לא מסתפק בניצחון בקרב על הקוטג': "זה רק הכסף הקטן, ואני מקווה שזו רק ההתחלה. יש בעיה ענקית: המדינה נעשית עשירה, והאזרחים עניים. אין שום סיבה לשלם 7 שקלים לליטר דלק. ששר האוצר לא ישחק משחקים. להסתפק בהורדת מחיר הקוטג' זה לעג לרש. בוא נראה אותו מתחלף איתנו ליום אחד, בלי נהג ועוזרים אישיים. רק אם הוא ונתניהו ירגישו שהכיסא שלהם רועד, הם יורידו מחירים".

(תומר זלצר)

המקום: הרצליה

חנות: מגה בעיר, נווה אמירים

שעה: 10:07

מחיר הקוטג': 5.49 כל החברות

 

"כן, המחירים של כל הקוטג' והגבינות הלבנות ירדו הבוקר ל־5.49 שקל", סיפרה קופאית צעירה וחביבה בסניף מגה בעיר. לדבריה, אף אחד לא בא אליה בתלונות ולא בלבל לה את המוח בגלל מאבק הצרכנים. "ולא, מה פתאום? אנשים לא קנו פחות קוטג' בזמן החרם", היא מעווה את פרצופה בביטול. כנראה שככה זה בשכונה אמידה כמו נווה אמירים.

(קרן צוריאל)

1.7

יום שישי

המקום: הרצליה

חנות: פרשמרקט ברח' הנדיב

שעה: 10:00

מחיר הקוטג': 5.90 כל החברות

 

בלבול בצורת קוטג'. זה מה שאפשר היה למצוא במדפים של פרשמרקט בהרצליה ביום שישי. מתחת לגביעי קוטג' טרה עם תווית של 7.29 שקלים, היה שלט קטן: "מבצע: 5.99 בקניית שלישייה". מה, המחיר לא ירד? שאלתי את המוכרת, שרצה לבדוק.

המנהל שלה בינתיים אמר שהוא חושב שרק שטראוס ותנובה הוזילו מחירים, אבל היא חזרה בהתלהבות: "ירד, ירד, זה לא מעודכן. כל הקוטג' עכשיו ב־5.90. סוף סוף יחזרו לקנות, כי המכירות ממש ירדו, מה זה 7.50 שקל לקוטג'?".

גם על המדפים של שטראוס ותנובה האנדרלמוסיה שלטה: חלק מהגביעים נשאו את המחיר המוזל החדש, באחרים דבקו במחיר הגבוה. "נראה לי שהורידו רק על ה־5%", ניסה לתרץ אחד המנהלים, "בעצם, אני לא באמת יודע".

(עמיר קורץ)

המקום: אשקלון

חנות: ויקטורי פלוס בצפון אפרידר

שעה: 13:20

מחיר הקוטג': 4.98 כל החברות

 

"נו, החרם נגמר?", שאל לקוח שעמד מול מדף מוצרי החלב בסופרמרקט ויקטורי פלוס שבאשקלון. "אנחנו כבר יכולים לקחת קוטג' בלי שיגידו לנו כלום?", הוא שואל בחיוך. על המדף קוטג'ים של תנובה בלבד. אלו של שטראוס ושל טרה אזלו, ייתכן בגלל ביקוש יתר, ייתכן בגלל היצע נמוך משל תנובה.

"היתה ירידה בדרישה לקוטג' לאחרונה", אומרת אחראית המשמרת, מרסל דיין. "היו כל מיני מבצעים, למשל שניים ב־10 שקלים או קוטג' של תנובה או של שטראוס ב־4.50 שקל לאחד. יחד עם זאת, מי שהיה צריך לקנות קוטג' - קנה. גם אני קניתי".

לדבריה, לא הורגשה עלייה בדרישה למוצרים אחרים כתחליף. לגבי שינוי בהתנהגות הצרכנית בעקבות חרם הקוטג', היא אומרת: "עכשיו שואלים אותנו על מחירים של מוצרים אחרים".

(יסמין גיל)

המקום: אזור התעשייה ברעננה

חנות: רשת מגה

שעה: 10:00

מחיר הקוטג': 5.49 כל החברות

 

"זהו, כבר מותר לקנות קוטג'? כולם התנפלו עליו?", אני שואל את הסדרן של תנובה בסניף מגה באזור התעשייה של רעננה.  הוא מחייך בנימוס – יום שישי בבוקר והמדף של הקוטג' כמעט ריק, צריך למהר ולמלא אותו בסחורה חדשה. "לפני שבוע לא קנו והחזירו סחורה", הוא מודה ומסביר: "לקוטג' יש תוקף רק לכמה ימים".

שני לקוחות בודקים את המחיר שמודבק על הקוטג' – 5.49 שקלים, בדיוק כמו על הקוטג' של טרה ושטראוס, אבל המדפים שלהן מלאים. באף אחת מהחברות אין זכר למבצע כלשהו. "זה לא הממשלה, החברות הורידו את המחיר", מסביר לקוח אחד לשני. "הם עושים מה שהם רוצים – מעלים מחירים ומורידים. אנחנו פראיירים".

הקופאית לא מתרשמת מכל הרעש סביב הקוטג': "אצלנו המחיר ירד כבר לפני שבוע. אולי קנו קצת פחות, אבל מי שאוכל קוטג' המשיך לקנות".

(איתי שמושקוביץ)

המקום: רח' תחכמוני, ירושלים

חנות: "קטן וזול"

שעה: 12:30

מחיר הקוטג': 7.30 כל החברות

 

בשכונה החרדית "מקור ברוך" ליד שוק מחנה יהודה העסקים כרגיל. שעות לפני כניסת שבת נחפזים רבים למכולת "קטן וזול" ומעמיסים מכל הבא ליד. עם זאת, גביעי הקוטג' הרבים במקרר מעידים על הפופולריות הנמוכה שלו.

נתי הזבן אומר כי מכירות הקוטג' דעכו בעיקר בימים הראשונים של הכרזת החרם, אך החלו "לחזור לעצמן", לאחר חמישה ימים. "לא עשיתי שום מבצע", הוא מצביע על הגביע אותו הוא מוכר ב־7.30, "אך לאחר שהלקוחות הבינו שהוא יוזל, הם חידשו את הקניות". בשבוע הבא, הוא מבטיח, המחיר יירד בצורה ניכרת.

(תומר אביטל)

 

2.7

יום שבת

המקום: ירכא

חנות: "מרכז המזון"

שעה: 14:00

מחיר הקוטג': 5.89 תנובה ושטראוס

ב"מרכז המזון" בכפר ירכא חלה עם תחילת מחאת הקוטג' ירידה של 20% במכירות. "הלקוחות התחילו לשים לב למחירים פתאום, וקנו הרבה פחות", מספר סעיד חמוד, מבעלי החנות.

המבצע הנוכחי הוא שני גביעי קוטג' תנובה ב־7 שקלים, וקוטג' בודד של תנובה, טרה או שטראוס ב־5.89 שקל. "גם ככה זו יוזמה שלנו, לעזור ללקוחות שלא יצטרכו להתרוצץ לחפש מקומות יותר זולים בשביל מוצרי חלב", אומר חמוד.

לדבריו, ההפתעה הגדולה היא הקונים בני המגזר הערבי, הנוצרי והדרוזי. "קודם לא עניין אותם בכלל קוטג'. עכשיו, כשיש את המבצע, ובכלל מאז שהתחיל שיגעון הקוטג', פתאום התחילו לקנות".

(רוני קורן־דינר)

תגיות