אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפלגה הקומוניסטית מציגה: נוחות ופינוקים ב־32 מיליארד ד' צילום: איי פי

המפלגה הקומוניסטית מציגה: נוחות ופינוקים ב־32 מיליארד ד'

שנה לפני המועד המתוכנן, חנכה סין בסוף השבוע את קו הרכבת המהירה הארוך בעולם המחבר בין בייג'ינג למרכז הכלכלי החשוב במדינה, שנגחאי. למרות התלונות על יוקר הכרטיסים, שחיתות ועבירות בטיחות, הרכבת היוקרתית נתפסת כהישג - פוליטי בעיקר

03.07.2011, 09:50 | רחל בית־אריה, בייג'ינג

קו הרכבת המהירה בין בייג'ינג לשנגחאי נפתח לתנועה נוסעים בסוף השבוע, ביום הולדתה ה־90 של המפלגה הקומוניסטית הסינית - 1 ביולי.

מתנה טובה מזו שליטי סין כנראה לא היו יכולים לארגן לעצמם: הוכחה לעמידות הכלכלית של סין, להתקדמות הטכנולוגית המרשימה שלה ולכך ש"המפלגה צדקה באופן מוחלט", כפי שזועקות כרזות התעמולה ברחבי סין. הקו מחבר בין בירת סין למרכז הכלכלי החשוב ביותר שלה. הרכבת נתפסת כהישג פוליטי, ולא רק טכנולוגי.

כמה ימים לפני ההשקה הרשמית של הקו יצאה הרכבת מבייג'ינג לנסיעת המבחן האחרונה שלה, שאליה הצטרפו אנשי משרד הרכבות הסיני, פקידים ממשרד הפרופגנדה, מהנדסים ומנהלים מהחברה שהניחה את המסילות ומזו שמייצרת את הקטרים והקרונות, וגם מאות עיתונאים מקומיים וזרים, כולל כתבת "כלכליסט".

 

בטיחות לפני מהירות

הפרויקט, הקו המהיר הארוך בעולם שהושלם ברצף אחד, נבנה בזמן שיא של מעט יותר משלוש שנים למסילה באורך 1,318 ק"מ עם יותר מ־200 גשרים. אולם על ההישג מעיבים חובות כבדים של משרד הרכבות כמו גם ההסתבכות של השר הממונה שפוטר מתפקידו בתחילת השנה בגלל אישומי שוחד. השר, לי ג'יג'ון, היה אמנם הכוח העיקרי שדחף את פרויקט הרכבות המהירות, אבל אנשי המשרד אומרים שהפרויקט יימשך כסדרו בלעדיו. עד 2015 ייבנו בסין 25 אלף ק"מ של מסילות רכבת מהירה.

אחרי צילומים וראיונות על הרציף, הרכבת - חלק מ"קו ההרמוניה" - יוצאת לנסיעה. הרכבת גומאת את הדרך בקצת פחות מחמש שעות, כמחצית מזמן הנסיעה בין הערים בקווי הרכבת המהירים ביותר הקיימים כיום. הנסיעה תוכננה במקור להיות מהירה עוד יותר: הרכבות הסיניות מסוגלות להגיע למהירות מקסימלית של 380 קמ"ש - המהירות בעולם. עם זאת, בשלב זה הוחלט להסיע את הרכבות במהירות של 300 קמ"ש בלבד מטעמי בטיחות.

"הרכבת בטוחה לחלוטין, מהירה ונוחה", אמר ל"כלכליסט" המהנדס הראשי של משרד הרכבות, חה חואה־וו, והוסיף כי טענות שנשמעו בסין בדבר התעלמות מסוגיות של בטיחות כדי להשיג מהירות גבוהה יותר לחלוטין אינן נכונות. "מדינות אחרות שבונות מסילות רכבת מהירה יכולות ללמוד מהניסיון שלנו", התגאה חה.

סין כבר נמצאת במגעים עם חברות בארצות הברית ובברזיל לאספקת קטרים וקרונות רכבת, סיפר ניו דטיאן, המהנדס הראשי של חברת CNR שבונה את הקטרים. החברה כבר מייצאת למדינות רבות, ובהן אוסטרליה, טורקיה ואיראן. למרות הביצוע המרשים, הטכנולוגיה הבסיסית המשמשת את הרכבות המהירות פותחה ברובה לא בסין אלא נרכשה ממדינות אחרות, בעיקר מגרמניה.

הכל ברכבת צריך להיות מושלם: אפילו הדיילות נבחרו בעיקר בשל המראה שלהן, ואומנו לחייך אל הנוסעים חיוך מדויק, מזמין, אבל בלי לחשוף יותר מדי שיניים. נשיא סין, חו ג'ינטאו, מקדם "פיתוח על פי עקרונות המדע", ובפרויקט הדגל שלו מתברר שאפילו חיוכים יכולים להיות מוכתבים באופן מדעי.

נסיעת מבחן מבייג נסיעת מבחן מבייג'ינג לשנגחאי | צילום: איי פי נסיעת מבחן מבייג

בשונה מרכבת ממוצעת בסין, הרכבת החדשה מעוצבת בלבן ומשדרת יוקרה. בפנים הקרונות בוהקים מניקיון ומאוישים בדיילים אדיבים. הם מחולקים לשלוש מחלקות: הכיסאות במחלקה השנייה דומים לאלה של מחלקת תיירים במטוסים, מעט צפופים אך נוחים. במחלקה הראשונה כבר יש כורסאות נוחות, במחיר כמעט כפול, ויש גם "מחלקת עסקים מיוחדת" עם כורסאות מהודרות, מתכווננות, מסכי וידאו אישיים ושירות צמוד.

הבעיה היא המחיר: 1,750 יואן (269 דולר) לכרטיס במחלקת העסקים המיוחדת, הרבה יותר ממחירו המלא של כרטיס טיסה בין בייג'ינג לשנגחאי. כרטיס במחלקה הראשונה יעלה 935 יואן (144 דולר) ובמחלקה שנייה - 555 יואן (85 דולר). אפילו מחירים אלה מתקרבים למחירי הטיסות ולעתים עוברים אותם, כיוון שחברות התעופה, בניגוד לרכבת, מציעות הנחות שמגיעות לפעמים ל־60% ממחיר הכרטיס ויותר.

וזו השאלה הגדולה: האם הרכבת תוכל להתחרות בטיסות הרבות המוצעות היום? טיסה בין שתי הערים אורכת רק כשעה וחצי, אך נוחה פחות ולכך יש להוסיף את זמן ההגעה לשדה התעופה, ביקורת הדרכונים וכיו"ב. בכל זאת, לא ברור אם נוסעים אכן יעדיפו את הרכבת. בינתיים, הכרטיסים לנסיעה הראשונה אזלו בתוך שעות.

קרון המחלקה הראשונה, צילום: בלומברג קרון המחלקה הראשונה | צילום: בלומברג קרון המחלקה הראשונה, צילום: בלומברג

בעיקר לאנשי עסקים

בסין נשמעת ביקורת רבה על הפרויקט שעלה 32 מיליארד דולר, ורבים אומרים כי הוא בא על חשבון מערכת הרכבות הרגילה של המדינה, שזקוקה לשדרוג. הרכבות הסופר־מהירות מיועדות בעיקר לאנשי עסקים ולתיירים, אולם בעתיד הנראה לעין התנועה הערה של עובדים ושל סטודנטים ברחבי המדינה הענקית תמשיך להזדחל ברכבות אטיות וזולות הרבה יותר.

בתגובה לביקורת הודיע משרד הרכבות רק כמה שבועות לפני ההשקה כי בכוונתו לצמצם את מספר הקרונות המיוחדים והיוקרתיים, וכן החליט על מעין קו ביניים שבו הרכבות ייסעו במהירות פחותה מעט של 250 קמ"ש, יעצרו ביותר תחנות ומחיר הכרטיס יהיה נמוך מעט יותר.

עם כל הביקורת, חוויית הנסיעה ברכבת החדשה נעימה להפליא: הזדמנות לראות נתח מהנוף הכפרי של סין בדרך בין שתי ערי הענק שלה. חלק מהרכבות יעצרו בעוד כמה ערים, כולל טיאנג'ין ונאנג'ינג, ויחברו בכך בין שני מרכזים כלכליים חשובים בסין: אגן ים בו הכולל את בייג'ינג וטיאנג'ינג ואגן היאנגצה שבו מצויה שנגחאי, והוא האזור המתועש ביותר בסין.

הנסיעה החלקה בין שני המרכזים, עם המחלוקות, האישומים והחששות לעתיד שנמצאים ברקע שלה, יכולה אולי לשמש משל לכל הטוב והרע שמתרחשים בסין של היום: הכל בהיקף ובקצב חסרי תקדים.

תגיות

43 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

41.
ל-1
אני מאמין שיש יותר מ-3 רכבות ביום. אמרו שהרכבת אמורה לשרת 80 מליון איש בשנה, כך שלפי זה כל רבע שעה יוצאת רכבת לכל כיוון. חישוב פשוט מעלה שהכנסות הרכבת צפויות להיות כ-19 מליארד דולר בשנה, בלי להחשיב הכנסות נלוות כמו הקפיטריה ומכונות השתייה והממתקים וגם הכנסות פרסום. נניח ששולי הרווח הם כ-10%, תוך 30 שנה מכסים את ההוצאה ומגיעים לאיזון ואני לא מדבר על החשיבות האסטרטגית של חיבור 2 הערים הגדולות והמתועשות בסין
04.07.11
40.
הסינים תכננו ובנו רכבת כזאת משך 3 שנים..ובת"א מדברים על רכבת
תחתית/עילית מעל 50 שנה... איזה צורה יש לנו..? ציטוט: "הקו המהיר הארוך בעולם שהושלם ברצף אחד, נבנה בזמן שיא של מעט יותר משלוש שנים למסילה באורך 1,318 ק"מ עם יותר מ־200 גשרים"... אם זאת לא בושה לישראל..אז מה זה בושה?
רמי , ת"א  |  03.07.11
לכל התגובות