אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: וויקיליקס מאיים לתבוע את ויזה ומאסטרקארד צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: וויקיליקס מאיים לתבוע את ויזה ומאסטרקארד

אתר ההדלפות מייצר כותרות מסוג אחר: לטענתו, חברות האשראי גרמו לו נזק של 15 מיליון דולר כשהפסיקו לספק לו שירותי סליקה. וגם: עשרות עובדים מלכלכים על RIM ברשת ופרשת סטריט-ויו לא עוזבת את גוגל

03.07.2011, 13:20 | יוסי גורביץ

המדליפים נגד חברות האשראי

וויקיליקס, אתר ההדלפות הסנסציוני, לא הדליף שום דבר בולט בשבועות האחרונים, מה שלא מפריע לו להשאר בכותרות. המנהיג הבעייתי של הארגון, ג'וליאן אסאנג' - ואני משתמש כאן ב"בעייתי" באותו מובן שבו תואר מועמר קדאפי במשך שנים כ"אישיות צבעונית" - דווקא הצליח לייצר כותרות, בעיקר באמצעות מאבקו הנחוש בהסגרתו לשוודיה, שם הוא צפוי לעמוד לדין באשמת אונס. היחצ"נים של וויקיליקס ייבבו שהוא בילה את יום הולדתו במעצר בית. באנגלית זה נשמע יותר טוב, ובכל זאת - בכו לי נהר.

וכידוע, בבכיינות לא בונים מדינה, אז בוויקיליקס החליטו לצאת למאבק אחר: הפעם הם נלחמים על קיומם הפיננסי. עוכרי הדין שלהם, אלה שטרם ערקו, הודיעו כי אם ויזה, מאסטרקארד ושאר חברות סליקה אירופאיות לא יחדשו עד ליום חמישי הקרוב את השירותים שהן העניקו בעבר לאתר ההדלפות, הרי שלא תהיה ברירה אלא לתבוע אותן. ספציפית, טוענים בוויקיליקס, חברות האשראי עברו על סעיפים 101 ו-102 לאמנת האיחוד האירופי, העוסקים בהתנהגות קרטליסטית וביצירת שותפות לשם פגיעה בלקוחות.

בחברות האשראי מכחישים בתוקף את הטענה הזו, ולדבריהן וויקיליקס עוברת על תנאי השימוש שלהן. מאסטרקארד אף אמרה שהתקנות שלה קובעות כי עליה למנוע מלקוחותיה להשתתף בפעולות בלתי חוקיות. רק שלא ברור מה בדיוק הפעולות הבלתי חוקיות שביצעה וויקיליקס, שלטענתה נגרם לה נזק של 15 מיליון דולר כתוצאה מהתנהלותן של חברות האשראי.

יכול להיות שזה עוד סימן לגבולות השיח: אתה יכול לחשוף את סודותיו של עולם הדיפלומטיה האמריקאי והעולמי, וגם להציג את המסמכים הפנימיים מאחורי המלחמות המלוכלכות באפגינסטן ובעיראק. אבל אם אתה מאיים להציג בנק גדול במערומיו - הלך עליך.

ג ג'וליאן אסאנג'. ויקיליקס טוענת שחברות האשראי גרמו לה נזק של 15 מיליון דולר | צילום: אי פי אי ג

על סף התקוממות עובדים

חברת RIM, שמייצרת את מכשירי הבלקברי, ממשיכה להסתחרר בדרכה אל מה שנראה כמו התרסקות בלהבות. הבלוג BGR פרסם שני מכתבים מעובדים ממורמרים של החברה, שתיארו את המתרחש בה – אחד מהם מתאר חוויות אישיות קשות, השני שורה של פגמי התנהלות מהותיים.

החברה פרסמה תגובה שבחרה בדרך הקלה: כיוון שהמכתבים פורסמו בעילום שם, אומרים ב-RIM, היא אינה יכולה להתייחס אליהם ברצינות. התגובה הזאת נמסרה תוך התעלמות מהעובדה שהמכתב השני תיאר שורה של פגמים בניהול החברה, לא תלונות כלפי מנהלים ספציפיים. היצרנית הקנדית ניסתה לומר שהמצב אמנם קשה, אבל הוא לא כל כך גרוע כמו שהוא נראה, אנחנו בתקופת מעבר, וכן הלאה. רק חסר היה שהם יאמרו שכולנו כאן משפחה.

בתגובה, עשרות מעובדי RIM שלחו מכתבי עידוד ל-BGR, אמרו שהם חוו חוויות דומות, ובאופן כללי פרקו תסכול. ב-RIM חשו שהעניין יצא משליטה, וההנהלה מצאה את עצמה בבעיה חמורה באמת: המשקיעים התחילו להתקומם. כתוצאה מכך, ההנהלה מיהרה להודיע שהיא תקים ועדה עצמאית, שתורכב מאנשי חבר המנהלים ותבדוק מה לא בסדר במבנה של החברה. הדו"ח שלהם צפוי להגיע, הממ, ב-2034.

המהלך ש-RIM נוקטת בו יכול היה, אולי, לעבוד לפני שנה. אבל כשהצלחת תוך זמן קצר לאבד את אמונם של המשקיעים שלך ושל העובדים שלך, ואתה מציע לערוך בדיקה מערכתית עמוקה בזמן שהכנפיים מתנתקות מהמטוס הצולל, זה נראה כמו סימן סופני. הח"מ דווקא היה בעד RIM, שייצרה מכשירים טובים וסולידיים, אבל הסתגרות בבונקר עוד לא הצילה אף אחד.

נשיא RIM, מייק לזרידיס. מעט מדי, מאוחר מדי, צילום: בלומברג נשיא RIM, מייק לזרידיס. מעט מדי, מאוחר מדי | צילום: בלומברג נשיא RIM, מייק לזרידיס. מעט מדי, מאוחר מדי, צילום: בלומברג

 

מכוניות הריגול ממשיכות לרדוף את גוגל

הסיפור שלא נגמר של פרשת סטריט-ויו – שבמסגרתו, כזכור, העתיקה גוגל תוכן מרשתות WiFi בלתי מאובטחות באמצעות כלי הרכב שלה שכביכול רק צילמו את הרחוב - ממשיך לרדוף את התמנון. בית משפט פדרלי בעמק הסיליקון קבע בסוף השבוע ששורה של תובעים נגד גוגל, שטוענים שהחברה הפרה את חוקי האזנת הסתר הפדרליים כשפרצה למחשבים שלהם, יכולים להמשיך בתביעה.

השופט מצא שיש בסיס לטענת התובעים שלפיה גוגל "יצרה במכוון, אישרה והתקינה תוכנה וטכנולוגיה יעודיים במכוניות סטריט-ויו שלה, והשתמשה בטכנולוגיה הזו כדי ליירט את חבילות המידע, שניתן לטעון שהן שידורים אלקטרוניים, מרשתות ה-WiFi הפרטיות של התובעים".

השופט מצא עוד שהמידע הזה הגיע מרשתות שהוגדרו כך שניתן לקרוא את התוכן שלהן רק באמצעות שימוש בכלי מיוחד. זו, בעצם, ההגדרה של כל רשת WiFi בלתי מאובטחת. גוגל יצרה כאן, כך נראה, את המקבילה של כלי פריצה. מנגד טוענים בחברה ש-WiFi הוא מקבילה של שידורי רדיו, שכל מי שיש לו מקלט יכול לקלוט. השופט דחה את הטענה הזו.

רכב גוגל סטריט-ויו. הפרשה שלא נגמרת, צילום: אי פי אי רכב גוגל סטריט-ויו. הפרשה שלא נגמרת | צילום: אי פי אי רכב גוגל סטריט-ויו. הפרשה שלא נגמרת, צילום: אי פי אי

בקיצור, עכשיו גוגל תצטרך להתגונן מפני הטענה שהיא ביצעה האזנות סתר לאלוהים יודע כמה בני אדם. חתיכת בלאגן אם מדובר ביוזמה פרטית של מהנדס שלא שאל אף אחד לפני שהתחיל בריגול הזה, אבל גוגל - שזה התירוץ הרשמי שלה - מתעקשת שלא לחשוף את זהותו של המהנדס או לפטר אותו. אם יש ממש בצ'יזבט הזה, גוגל מפגינה נאמנות חריגה מאוד למועסק שסטה מהדרך.  

הוא משתלט על המחשבים שלכם!

חוקרי אבטחה גילו למגינת ליבם בוטנט שמתעקש לקחת את עצמו ברצינות, ועד כה מצליח להתגבר על המאמצים להעבירו לעולם שכולו רע, והם סבורים שבהחלט ייתכן שאי אפשר יהיה להשמיד את התועבה. המדובר בגרסה הרביעית של הבוטנט TDL.

בוטנטים הם מחשבים שמשתלטים על מספר גדול של מחשבים אחרים באמצעות הדבקתם בתוכנה זדונית ומגעילה כלשהי. מי שבנה את TDL, אומרים החוקרים, הפגין ידע ומחשבה ניכרים, ובעליל למד מגורלם העגום של בוטנטים קודמים.

TDL תוקע את עצמו בקובץ ה-Master Boot Record, שתוכנות אנטי וירוס כמעט ואינן בודקות. כשהוא כבר שם, הוא מפעיל תוכנת הצפנה שפותחה במיוחד, שמקשה מאוד על מעקב אחר הפקודות שהוא מקבל ממחשב האם. ואם כל זה לא מספיק, אז במקום לשלוח את הפקודות שלו ישירות ברשת, במקום שבו כל אחד יכול – במאמץ הנדרש – לראות אותן, הפקודות נשלחות באמצעות רשת P2P. החוקרים אומרים שמדובר בבוטנט הגרוע ביותר מסוגו עד כה.

החדשות הטובות, בערך, הן ש-TDL מחזיק ברשתו בינתיים רק ב-4.5 מיליון מחשבים שבויים, שמתוכם 28% נמצאים בארה"ב. יש לי תחושה רעה שהמשך יבוא.

קצרצרים

תושבי תאילנד הולכים היום לבחירות, ושם מתכוונים ברצינות לאכוף גזרה שנראה שהציבור איננו יכול לעמוד בה: במהלך היום נאסר על האזרחים לנסות ולהשפיע על התוצאות באמצעות אתרים חברתיים. לצורכי אכיפה, המדינה משתמשת בכ-100 שוטרים שינטרו את הרשתות החברתיות. בנוסף, אסור לשלוח הודעות SMS בנושא. מי שיפרו את ההוראה מסתכנים בקנס, ובעד שישה חודשי מאסר. גם בישראל, אגב, אסור לקיים תעמולה מפלגתית ביום הבחירות, אם כי כאן הגיעו למסקנה שאין טעם לאכוף את האיסור על המדיה המקוונת. ואם לעם התאילנדי לא הספיקו הגזרות האלה - ביום הבחירות אסור גם למכור אלכוהול.

משטרת המחשבות הסינית, פעילה כתמיד, מיהרה לחסום את הכניסה לטרשת החברתית החדשה גוגל+, כיממה לאחר שגוגל השיקה אותה. אף על פי שלא נמסרה על כך הודעה רשמית, אתרים העוקבים אחר הנעשה ברשת הסינית דיווחו על כך תוך זמן קצר. סין אוסרת רשמית גם על שימוש בפייסבוק וטוויטר, כך שזה לא צריך להפתיע יותר מדי.

האינטגרציה בין פייסבוק ובין הולו הוקפאה, לאחר שתקלה בהולו גרמה לכך שמשתמשים נחשפו זה למידע של זה אחרי נסיונות להיכנס לחשבונותיהם. פייסבוק צפויה לחדש בעתיד את החיבור עם הולו, ובדרך מוכיחה שוב שכל מה שקשור אליה נגוע איכשהו בחשיפה בלתי רצונית של מידע.

הולו. סליחה, תקלה הולו. סליחה, תקלה הולו. סליחה, תקלה

התנהלות משונה מצד גוגל במכירה הפומבית של הפטנטים של נורטל: התמנון העליז הציע שורה של הצעות מחיר שמבוססות על נוסחאות מתמטיות. היחידה מהן שיכולתי להבין היתה שכאשר המחיר הגיע לשלושה מיליארדים, גוגל הציעה את פאי – כלומר, 3.14159 מיליארדי דולרים. ההתנהלות ה, אה, צבעונית גרמה לפחות למשקיף אחד לחשוד שהנציגים של גוגל היו "או בטוחים בעצמם לחלוטין, או משועממים". גוגל, אגב, לא זכתה בפטנטים.  

תגיות