אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זיתא עתרה לבג"ץ: הממשלה מפקיעה מחיר שמן הזית צילום: בלומברג

זיתא עתרה לבג"ץ: הממשלה מפקיעה מחיר שמן הזית

טוענת כי משרדי החקלאות, התמ"ת והאוצר יוצרים במתכוון עלייה במחיר שמני הזית, והצרכן הישראלי משלם פי 2 מצרכן במדינות מפותחות אחרות

03.07.2011, 13:04 | גיל קליאן

חברת זיתא עתרה היום (א') לבג"ץ, כנגד משרדי החקלאות, התמ"ת והאוצר, בגין התנהלותם הגורמת להפקעת מחירי שמן הזית לצרכנים. בבסיס העתירה, לטענתם, התנהלות פסולה של משרדי הממשלה, היוצרת במתכוון עלייה במחיר לצרכן של שמני הזית בישראל, המביאה לכך שצרכן ישראלי נאלץ לשלם על שמן זית פי 2 מהמחיר שמשלם צרכן במדינות מפותחות אחרות.

בעתירה נטען כי "בתחילת כל שנת מסיק נוהג משרד החקלאות לקיים דיון בהשתתפות נציגי מגדלי זיתי השמן, תוך התעלמות מוחלטת מהצרכנים, ובסופו לפרסם 'מחיר מומלץ', בו הם מתכוונים למכור את תוצרתם לבתי הבד ולתעשיינים, תוך תיאום גס של כמויות ומחירים. עם פרסומו של המחיר המומלץ, הוא הופך למחיר 'רצפה' משותף עבור כל המגדלים, כך שלא ניתן לרכוש חומר גלם מקומי במחיר הנמוך ממנו.

"יתרה מכך, ב-3 השנים האחרונות, מחיר זה של חומר הגלם, הינו כפול מהמחיר של שמן זית איכותי בעולם. לפיכך", טוענת זיתא, כי "בפרסום המחיר המומלץ מעודד משרד החקלאות, באופן שיטתי וביודעין, תיאום מחירים וכמויות של חומר גלם מקומי לייצור שמן זית - התנהגות האסורה בתכלית על-פי חוק ההגבלים העסקיים".

בעתירה, שהוגשה באמצעות עוה"ד אלדד כורש, איה רייך-מינא, ושני צפרי ממשרד עמית, פולק, מטלון ושות' נטען עוד כי "בישראל קיים מחסור חמור בשטחי גידול של זיתים, ועל-כן, גם לאחר מיצוי כלל שמן הזית מהגידולים המקומיים, נותר השוק במחסור חמור של למעלה ממחצית מהביקוש. לפיכך, נוצר צורך הכרחי לגשר על הפער האמור באמצעות יבוא, בין של חומר גלם לתעשייה המקומית ובין של שמן זית תוצרת חוץ בבקבוקים".

"שיקולים זרים"

"המכס שמטיל שר האוצר על ייבוא, הן של חומר גלם והן של המוצר המוגמר, הינו גבוה במיוחד והוא נועד, לכאורה, להגן על התוצרת המקומית. זאת, למרות שקיים מחסור חמור בחומר גלם מקומי ועל-כן החקלאים ממילא מוכרים לתעשייה את כל תוצרתם במחירים גבוהים במיוחד, אשר, כשלעצמם, גורמים לעליית מחירו של המוצר הסופי לצרכן", נטען בעתירה. 

אמיר גור לביא, ממייסדי זיתא אמיר גור לביא, ממייסדי זיתא אמיר גור לביא, ממייסדי זיתא

"לצורך איזון האינטרסים של התעשיינים והצרכנים אל מול אלה של החקלאים, נתונה לשר התמ"ת סמכות בחוק לקבוע מכסות של יבוא חומר גלם לייצור שמן זית במכס מופחת. למרות זאת", נטען בעתירה, כי "שר התמ"ת אינו מפעיל את סמכותו זו ומוסר אותה - הלכה למעשה - למועצת הצמחים במשרד החקלאות ונציגי המכס במשרד האוצר, והם אלה שקובעים את המכסות האמורות. מלבד העובדה שמשרד החקלאות ומשרד האוצר כלל אינם מוסמכים להתערב במכסות הייבוא, על פי חוק ובוודאי שלא לקבוע אותן, הרי שמשרד החקלאות אף עושה זאת, תוך הפעלת שיקולים זרים ומנוגדים למטרות קביעתן, תוך הנצחת המצב הקיים ואף החרפתו".

"כך, נוצר מצב בו מכסות הייבוא נקבעות באופן שרירותי, על-פי גחמות משרד החקלאות, תוך מתן הגנה מופלגת - שכלל איננה נדרשת לחקלאים ותוך פגיעה קשה בצרכנים וביצרני שמן הזית. למעשה", טוענת העתירה, "ההגנה המופלגת שמעניקים משרד החקלאות והאוצר למספר מצומצם של חקלאים בעלי מטעים גדולים, מובילה למצב בו כ-5 מיליון צרכני שמן זית נאלצים לשלם עבור שמן הזית פי 2 מצרכנים במדינות מפותחות אחרות, וכן לחיסול הדרגתי של ענף שמן הזית בישראל".

זיתים. בעתירה נטען כי מתבצע תיאום גס של כמויות ומחירים זיתים. בעתירה נטען כי מתבצע תיאום גס של כמויות ומחירים זיתים. בעתירה נטען כי מתבצע תיאום גס של כמויות ומחירים

אמיר גור-לביא, ממייסדי זיתא ובעליה: "אנו סבורים כי שמן זית איכותי ובריא צריך להיות שווה לכל כיס והסרת המכסים והמגבלות תוזיל מיידית את מחיר שמן הזית בכ-30% לפחות. 'זיתא', פועלת זה זמן רב מול משרדי הממשלה השונים במטרה להוזיל את מחירי שמן הזית. לאחר שהבנו כי אנו נתקלים בחומה בצורה של משרדי הממשלה, אשר בהתנהלותם ממשיכים לשמר את העיוותים בענף, וגורמים לפגיעה בצרכנים ובתעשייה, החלטנו, לצאת ביוזמה משלנו ולהגיש את העתירה לבג"ץ".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
שמן הזית
למה אתם מופתעים? כל דבר שיכול להיות טוב עבור הצרכן או אחד מן הישוב ימחק במהירות בין על ידי הממשלה והגורמים הרלוונטיים ובין באמצעות האינטרסנטים איתם היא משתפת פעולה. אנו אוכלוסיה מסכנה ללא מרכאות כי כל שנעשה ונקבע במדינה מוכרע מאינטרסים ראייה מוגבלת ביודעין זלזול ואי התחשבות באזרחים ורעש גדול מידי פעם כשבמקרה דבר מגיע לצדיק אחד בתקשורת שיוצא חוצץ נגד החבורה המובילה קרי ממשלה על כל חלקיה, קבוצות איטרסנטיות,בעלי תאגידים ותתפלאו גם התקשורת לא טומנת ידה והרבה,הרבה מידי פעמים היא לא מבצעת את תפקידה כיאות כי גם לשליחיה יש מגע יומיומי עם חבורת המחליטים ואט אט רבים שוכחים את תפקידם ואפילו מגיעים לכדי להיות דווקא שופרם של השולטים
שון , שרון  |  04.07.11
לכל התגובות