אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק היום: 4 המלצות קנייה ושורט אחד על ענף האנרגיה הגלובלי צילום: בלומברג

רק היום: 4 המלצות קנייה ושורט אחד על ענף האנרגיה הגלובלי

ארבע מניות שיכניסו אנרגיה לתיק ועוד אחת שתכתים אותו

04.07.2011, 08:09 | רימונה פרקש ברוך

גזפרום (OGZPY)

ממליץ: רונן זכריה

גזפרום היא חברת הגז והנפט הגדולה ביותר ברוסיה ומפיקת הגז הטבעי הגדולה בעולם. החברה נמצאת בשליטת ממשלת רוסיה (50.01%) ומהווה מונופול בענף הגז במדינה. גזפרום מספקת כמעט את כל תצרוכת הגז של אירופה המזרחית ומדינות ברית המועצות לשעבר וכרבע מאספקת הגז של האיחוד האירופי.

הסיכוי: לגזפרום עתודות ענק של גז ונפט ותשתיות נרחבות של צנרת הולכה. הכנסות גזפרום הסתכמו בשנת 2010 בכ־119 מיליארד דולר והרווח הנקי בכ־31.9 מיליארד דולר. החברה נסחרת כיום בשווי שוק של כ־176 מיליארד דולר, במכפיל הון נמוך של 0.7, ובמכפילי רווח צפויים של 4.5 לשנת 2011 ו־4 לשנת 2012.

רעידת האדמה ביפן והנזק בכורים הגרעיניים הובילו מדינות רבות לחשיבה מחודשת בנושא האנרגיה הגרעינית. יפן ומדינות אחרות עתידות להשתמש בגז כחלופה אפשרית לאנרגיה גרעינית, וגזפרום צפויה ליהנות מכך.

הסיכון: התנודתיות במחירי הגז והנפט וסיכון של העלאת המס על הגז ליצוא.

הכותב הוא סמנכ"ל במיטב ומנהל השקעות חו"ל בבית ההשקעות

אקסון־מוביל (EXM)

ממליץ: איתי סינדליס

חברת אקסון־מוביל האמריקאית פועלת בתחומי הדלק והפטרו־כימיקלים. פעילות החברה כוללת חיפוש, הפקה, ייצור, זיקוק ושיווק נפט וגז, וכן הפקה ומכירת מוצרי לוואי לנפט. אקסון־מוביל, שנסחרת כיום בשווי של כ־390 מיליארד דולר, היא החברה הגדולה בעולם, ומפיקה כ־4% מתפוקת הנפט העולמית.

הסיכוי: אקסון־מוביל דיווחה השנה על רווחי עתק של 11 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2011, ומחזור מכירות של 114 מיליארד דולר - עלייה של 26% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. תשואת המניה בחמש השנים האחרונות עמדה על כ־40%. הסיכוי לאפסייד נעוץ בהמשך עליית מחיר הנפט, השקעת החברה בפיתוח סוללות ליתיום עבור מכוניות היברידיות וחשמליות, מינוף נמוך ותזרים מזומנים חזק.

הסיכון: רווחי הענק בתחום האנרגיה גוררים אחריהם מחאה ציבורית. הדמוקרטים בארה"ב קוראים לבטל את הטבות המס שלהן זוכות חברות האנרגיה, מה שעלול להקטין את רווחיהן. בנוסף, החברה חשופה לירידה במחיר הנפט ולהשפעות של מיתון כלכלי.

הכותב הוא סמנכ"ל השקעות ביובנק

מרפי אויל (MUR) 

ממליץ: סרגיי וסצ'ונוק

חברת האנרגיה האמריקאית מרפי אויל מציגה פרופיל צמיחה מהגבוהים בענף: בעשור האחרון הגדילה החברה את היקף התפוקה בשיעור שנתי ממוצע של כ־14% לעומת ממוצע ענפי של 3%–5% בלבד. מרבית הכנסותיה של מרפי מגיעות מחוץ לארה"ב: כ־55% מהתפוקה מקורם בדרום־מזרח אסיה, בנוסף לפעילות בקנדה (כ־20% מהתפוקה).

הסיכוי: החברה מתכננת לצאת מפעילות הזיקוק ולהגביר את פעילות הפקת האנרגיה. בניגוד למרבית חברות האנרגיה האמריקאיות, החשופות במידה ניכרת לשוק הגז הטבעי הסובל מירידת מחירים, מקורם של 70% מתפוקת האנרגיה של מרפי בהפקת נפט. מניית מרפי נסחרת במכפילי רווח של 9.8 ל־2011 ו־7.7 ל־2012, ובמכפיל תזרים מזומנים של 4.4 ל־2011 - תמחור חסר בהשוואה לממוצע הענפי, למרות שיעורי צמיחה גבוהים ואיתנות פיננסית. בנוסף, מימוש נכסי הזיקוק צפוי להגדיל את כמות מזומניה.

הסיכון: תנודתיות מחירי הנפט וסיכונים גיאו־פוליטיים במדינות שבהן פועלת החברה, כמו גם דרישות להשקעות הון גבוהות לשם הפקת האנרגיה, מהווים גורמי סיכון להשקעה.

הכותב הוא אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל

שברון (CVXׂ) 

ממליץ: יותם עירוני

שברון האמריקאית היא אחת מחמש מפיקות האנרגיה הגדולות בעולם. החברה פועלת, בין היתר, בקידוחי מים עמוקים - תחום המאופיין בהשקעות עתירות הון, אך גם בהבטחה לפעילות ארוכת שנים.

הסיכוי: למרות הירידה שנרשמה לאחרונה במחיר הנפט, מומלץ עדיין להשקיע בחברות אנרגיה שפועלות בהפקה קונבנציונלית של נפט. לשברון עתודות נפט וגז מוכחות שצפויות להספיק לה לתפוקה של 12 שנה.

הרווחיות בעשור הקרוב צפויה להיות גבוהה ולאפשר את הדיבידנד המשולם מדי שנה לבעלי המניות, המשקף, נכון להיום, תשואה של 3.5% על מחיר המניה. לחברה פיזור מצוין של נכסי אנרגיה גם במונחים גיאוגרפיים וגם מבחינת סוגי המאגרים וגודלם. שברון פועלת גם בתחום הזיקוק וההפצה, ואף שפעילות זו אינה רווחית כמו פעילות ההפקה, היא מאפשרת לחברה גמישות בתקופות של מיתון.

הסיכון: עלייה בעלויות החיפוש וההפקה והתנודתיות במחיר הנפט. סיכון נוסף טמון בכך שכ־60% מפעילות ההפקה של החברה מתבצעים במדינות שאינן שייכות ל־OECD, כאשר חלקן עלולות לסבול מאי־יציבות פוליטית.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר הגלובי של אלטשולר שחם

 

בי.פי (BP)

ממליץ: אבי מועלם

BP היא התאגיד השלישי בגודלו בעולם בתחום הנפט, הגז הטבעי והפטרו־כימיה. מניות החברה נסחרות בלונדון, ניו יורק וטוקיו.

הסיכון: פיצוץ באסדת הקידוח של BP במפרץ מקסיקו באפריל 2010 גרם לכתם נפט ולנזק חמור לסביבה, ופגע קשות בתדמית החברה. BP נטלה אחריות על הנזקים והודיעה כי תכבד כל תביעה לפיצויים שתוגש נגדה. לצורך כך הקציבה החברה כ־20 מיליארד דולר לקרן ייעודית והבטיחה להשהות חלוקת דיבידנדים בשנים הקרובות, אך מומחים טוענים כי לאור תביעות משפטיות פוטנציאליות עתידיות, היקף הקרן צפוי לגדול. בנוסף, היקף עלויות הניקיון של מפרץ מקסיקו בעקבות הפיצוץ נאמדות ביותר מ־100 מיליארד דולר.

BP נסחרת כיום לפי שווי של 132 מיליארד דולר, והיא הציגה השנה הפסד תפעולי של 2.7 מיליארד דולר. במקביל נרשמת ירידה משמעותית במכירות הנפט ועולים סימני שאלה לגבי עמידת החברה בהתחייבויותיה. עם זאת, BP נמצאת כעת בעיצומו של תהליך התייעלות הכולל פיטורי עובדים, במטרה להפחית את הוצאות החברה ולשפר את ביצועיה העסקיים.

הכותב הוא מנהל השקעות באלומות ספרינט

תגיות