אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירה עוקפת מע"מ

מכירה עוקפת מע"מ

בית המכירות מצארט יקיים הערב מכירה בישראל ובצרפת בו־זמנית. הסיבה: תקנות מע"מ חדשות, שמקשות על הבאת יצירות למכירה בישראל

10.07.2011, 14:59 | דנה גילרמן

בית המכירות מצארט יערוך הערב לראשונה מכירה פומבית שתתקיים בו־זמנית במלון קינג דיוויד בירושלים ובבית המכירות Milon בצרפת. הכנסות המכירה המשוערות הן 8 מיליון יורו. שליש מבין 200 העבודות יוצעו למכירה בפריז והיתר בירושלים (כשבבית המכירות תוצג היצירה, במלון תוצג השקופית שלה, ולהפך). גם בית המכירות מונטיפיורי ערך לפני כחודשיים מכירה משותפת עם בית המכירות הלונדוני בונהאם (שהסתיימה בתוצאות לא טובות).

אחת הסיבות למכירה הדו־יבשתית קשורה לביטול ה"מע"מ המותנה" על ידי משרד האוצר בדצמבר האחרון. יצירות אמנות שמגיעות לארץ נדרשות למע"מ של 16%, כמו כל מוצר אחר שמגיע למכס. המע"מ המותנה אפשר למוזיאונים, כמו גם לבתי מכירות, לקבל יצירות בכפוף לערבות בנקאית בלבד. לאחר תיקון החוק נדרשים בתי המכירות לשלם את המע"מ, במזומן. הסכום הזה אמנם חוזר לבית המכירות כחודש לאחר המכירה - אם היא נמכרת הקונה משלם את המע"מ, ואם לא היא חוזרת לבעליה בחו"ל.

במקרה של מצארט מדובר בסכומים גבוהים, שכן חלק גדול מהיצע בית המכירות מגיע מחו"ל, וחלק מהיצירות מוערכות במאות אלפי דולרים, לעתים ביותר ממיליון דולר. המשמעות: בית המכירות נדרש שיהיו לו בזמן הזה סכומי עתק. דוגמאות ליצירות עם סכומים גבוהים במיוחד הן "מחצבת האבן מעל פונתאוז" של קמיל פיסארו מ־1882, שמוערכת בכמיליון יורו (בפריז) ו"ברכת יעקב" של מארק שאגאל, שמוערכת ב־750 אלף יורו (בירושלים).

שמואל בהגון, יועץ התקשורת של בית המכירות, מציין שבשל המע"מ הגבוה הוחלט להשאיר בפריז יצירות בערך כולל של כשלושה וחצי מיליון יורו. "סך הכל יימכרו בפריז כ־30% מהיצירות, אך אלו הם הפריטים היקרים ביותר", הוא אומר. בין האמנים שיצירותיהם לא יגיעו לארץ: פיסארו, מואיז קיסלינג, ברנרד בופה, אנדי וורהול, איבגני רוקהין, מאנה כץ, אלברט מרקט ומוריס אוטרילו.

מה כל כך נורא אם היצירות יישארו מעבר לים?

"יש פה מסר: ישראל לא מעודדת כניסה של יצירות אמנות, ולא מעודדת את פיתוחו של שוק האמנות ושוק האספנות", עונה בהגון. "צרפת, כמו גם מדינות אחרות, מעודדת הבאת אמנות על ידי כך שקבעה ששיעור המע"מ על יצירות אמנות הוא 5.5% בלבד. צרפת מעמידה 'פטור מותנה', כלומר: רק חלק קטן מהמס החייב יועמד כערבות, ולא כפי הנהוג בארץ".

במכתב שנשלח בסוף השבוע מבית המכירות לשר האוצר (תשובה טרם נתקבלה) מצוינות עוד השלכות שנוגעות לגובה המע"מ. בין השאר נכתב: "אנו קוראים לך להשתוות לעולם המערבי: לעודד הכנסות מיצירות אמנות בישראל; ראוי שהערך המוסף של התרבות יהיה מוכר גם במדינת ישראל".

תגובת משרד האוצר לא התקבלה עד פרסום הכתבה.

תגיות