אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אודליה פרידמן - המנכ"לית הקבועה של הבימה צילום: ג'ראר אלון

אודליה פרידמן - המנכ"לית הקבועה של הבימה

לקראת הכניסה לבניין החדש בספטמבר הוחלט למנות את פרידמן למנכ"לית קבועה ויחידה. בחשיפת הרפרטואר אתמול יצא המנהל האמנותי, אילן רונן, נגד הקולגות בתיאטרונים הרפרטואריים שלא מפרגנים לתיאטרון הלאומי

05.07.2011, 10:14 | מאיה נחום שחל

אודליה פרידמן תהיה המנכ"לית הקבועה והיחידה של הבימה, כך נמסר ל"כלכליסט" מפי דוד בועז, יו"ר ועד הנאמנים של התיאטרון הלאומי. פרידמן מכהנת שש שנים כמנכ"לית זמנית לצד בני צרפתי (עתידו של צרפתי בתיאטרון אינו ברור). לתפקיד הקבע, שלדברי בועז הוא לתקופת מוגדרת שטרם נקבעה, היא תיכנס כנראה בספטמבר, מועד המעבר לבניין החדש. ממשרדה של פרידמן לא נמסרה תגובה. ועד הנאמנים יישאר בתפקידו עד למינוי דירקטוריון קבוע לתיאטרון.

במפגש עיתונאים שנערך אתמול (ב') להצגת הרפרטואר החדש של התיאטרון הלאומי, במשרדים הזמניים של התיאטרון, ובנוכחות פרידמן, צרפתי והמנהל האמנותי אילן רונן, הפגינו ראשי הבימה רוח אופטימית. אחרי חודשים שבהם ספגו ביקורת קשה על התנהלותם, ענתה פרידמן למבקרים. לדבריה, "הגירעונות של הבימה לא נוצרו מהתנהלות לא נכונה, ואין לתיאטרון גירעונות בשוטף. הוא מאוזן, ואפילו רווחי, על אף מצבו הכמעט בלתי אפשרי כתיאטרון המתנהל ללא בית כבר כמעט ארבע שנים וחצי. התיאטרון סוחב גירעון כתוצאה מריבית על שתי הלוואות ממשלה, מ־1994 (12 מיליון) ו־1995 (16 מיליון). עד היום הצטברה ריבית במשך 15 שנה ובגובה 20 מיליון שקל, למרות שהתיאטרון החזיר כבר 16 מיליון שקל. אם יימחק החוב, התפעול השוטף של התיאטרון יימצא רווחי".

לגבי הטענות על אי־תשלום החובות לספקים אמרה פרידמן: "הממשלה לקחה את כל הכסף להחזר ההלוואה, אז לא נשאר לנו לשלם לספקים. אם הממשלה היתה נותנת את הסכום כמענק, זה לא היה קורה". פרידמן הפגינה אופטימיות ביחס למחיקת החוב: "יש לנו עוד חודשיים של דיונים עם הגורמים הרלבנטיים בממשלה, וכשניכנס לבניין דברים ייפתרו, ואנו מאמינים שייחתם הסכם. יש נכונות ותמיכה ממשרדי האוצר והתרבות".

חוסר סולדריות

פרידמן וצרפתי הגיבו לראשונה על פניית התיאטרונים הרפרטוארים לבג"צ, בעקבות כוונת הממשלה להירתם לעזרת התיאטרון הלאומי. רונן, שברוב המקרים מתעסק רק בפן האמנותי, נשמע מאוכזב: "פנינו לתיאטרונים ואמרנו להם: 'במקום לפנות לבג"צ, בואו ניאבק יחד במשותף, אחד בשביל השני'. המציאות מוכיחה שמאבקים משותפים מניבים תוצאות טובות. הליכה לבתי משפט במקום תהליך משותף - מעבר לכך שזה לא יאה ומצביע על חוסר סולידריות - עלולה בסופו של דבר להזיק לתיאטרון הישראלי".

לדבריהם, כל נושא שיתופי הפעולה עם תיאטרונים אחרים נבחן בימים אלה מחדש, על רקע תחושת המתקפה על הבימה. לעת עתה, בהבימה מקפיאים את הדיונים בנושא "קזבלן" וממתינים לראות כיצד ייפתרו הדברים.

פרידמן הוסיפה ואמרה, כי כשלתיאטרונים העירוניים נוצרים גירעונות העיריות מכסות אותם, ולא פותרים את הבעיה בהלוואות עם ריביות מטורפות. "היחיד שקיבל הלוואות הוא הבימה, כי אין לו אבא שקוראים לו רון חולדאי או יונה יהב. ובחיים הבימה לא יצא נגד אף מוסד שעזרו לו, להפך!".

במפגש נחשף הרפרטואר החדש, הכולל גרסה חדשה למחזהו של אברהם רז "לא ביום ולא בלילה", בכיכובה של ליא קניג; שי גולדשטיין ("שי ודרור") במחזה ביכורים "שרי מלחמה" בכיכובו של אלי יצפאן; המחזמר "נתתי לה חיי" משירי דני סנדרסון; "ביקור הגברת הזקנה" מאת דירנמאט עם גילה אלמגור ויוסי פולק; "ריצ'רד השלישי" לשייקספיר בכיכובו של רמי הויברגר.

חנן שניר יביים את "כמעט נורמלי", מחזמר רוק פסיכולוגי לשישה משתתפים ותזמורת, זוכה שלושה פרסי טוני, ובניהולו המוזיקלי של יוסי בן נון. בגזרת הקומדיות יעלו "קוויאר ועדשים" עם מוני מושונוב ובבימויו ולצדו ייבגניה דודינה, סנדרה שדה, אבי קושניר ועידית טפרסון; "כשהארי פגש את סאלי", בבימוי אלון אופיר עם יובל סגל ואסנת פישמן. אופיר יביים גם את "לחנך את ריטה" עם הויברגר. בחנוכה 2012 יעלה מחזמר למשפחה, המבוסס על שירי עוזי חיטמן, מאת אפרים סידון ומשה קפטן ובבימוי של קפטן.

רונן חשף לראשונה כי הבימה הוזמנה לייצג את ישראל במסגרת אירועי אולימפיאדת לונדון, בפסטיבל תיאטרון מיוחד בהשתתפות 38 מדינות. לרגל האירוע הוא יביים את "הסוחר מוונציה" מאת שייקספיר, שתעלה בהמשך כחלק מהרפרטואר השוטף.

תגיות