אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם חברות תעופה יעברו שקליזציה, זה יכניס אותן לסחרור" צילום: סיוון פרג'

"אם חברות תעופה יעברו שקליזציה, זה יכניס אותן לסחרור"

כך אמר נסים מלכי, סמנכ"ל כספים באל על בכנס בנושא השפעת שחיקת הדולר על ענף התיירות. יוסי פתאל: "אפשר לאמץ את היורו"

05.07.2011, 12:36 | יסמין גיל

"דין בתי המלון ודין חברות התעופה שונה לחלוטין, שכן מרבית ההוצאות של חברות התעופה הן במט"ח", אמר היום (ג')סמנכ"ל כספים באל על, נסים מלכי, בכנס בנושא השפעת שחיקת הדולר על תעשיית התיירות, שארגן איגוד מנהלי בתי המלון יחד מועדון סקול ישראל, שהינו ארגון של אנשי תיירות.

לדבריו, "היה וחברות תעופה יעברו לשקליזציה, זה יכניס אותן לסחרור של מטבע עד סכנה לקיומן. נכון, אפשר לגדר, אבל גידור הוא לא פתרון. מרבית ההוצאות של בתי המלון הן שקליות ולכן אני מבין את עמדתם, אולם מבחינת ענף התעופה - באותו יום שהשקליזציה תחל, אני אמליץ לבעלים לשים את הכסף בלאס וגאס, כי זה אותו הימור".

"הידרדרות שער הדולר והריבית שעולה במשק, לצד עליות בשכר, בארנונה, במים ובחשמל בענף המלונאות, יובילו לכך שתהיה פגיעה עמוקה בכל ענף התיירות", אמרה  יו"ר איגוד מנהלי בתי המלון ומנכ"ל רשת מלונות פרימה, אתי לוי, בפתיחת הכנס.

עמי פדרמן, צילום: אריאל בשור עמי פדרמן | צילום: אריאל בשור עמי פדרמן, צילום: אריאל בשור
טענת המלונאים היא שמרבית העלויות שלהם הן בשקלים, כאמור, למשל ארנונה, מזון, שכר עבודה וחשמל, ולעומת זאת ההכנסות שלהם מתיירים שמהווים כ-50% מסך הלינות בבתי המלון בארץ - הן במטבע זר. חוזי המכירה לתיירות הנכנסת שמגיעה למלונות ישראל נקבעים כשנה מראש, כך ששחיקת הדולר בחודשים האחרונים הובילה לשחיקה בהכנסות. המלונאים מבקשים לשנות את מודל התשלום, כך שיהיה במטבע מקומי, קרי שקליזציה, אולם עד כה אף רשת מלונות לא הובילה את המהלך.

"רק בשנה האחרונה הייתה שחיקה של 9%, ומ-2006 מדובר בשחיקה בסדר גודל של 24%", אמר נשיא התאחדות המלונות, עמי פדרמן, "ירידת שער הדולר מביאה לירידה של 6% בפדיון המלונות והמשמעות היותר גדולה היא ירידה של 30% ברווח. כמובן שעבודה בתנאים שהיו פעם עם שער קבוע ואינפלציה קבועה, זו הסביבה הנוחה ביותר, אבל העולם השתנה. פתרונות לשחיקת הדולר? אין לי תשובה לכך. אם לסטנלי פישר אין פתרונות, לי בטח אין".

הוא הוסיף כי "בתוך התאחדות המלונות אסור לנו לדבר על הנושא מפאת הגבלים עסקיים, אך אני חושב שזה אך טבעי שמלונות ינקבו מחיר בשקלים. לכל מדינה שאנחנו נוסעים אליה, אנחנו משלמים בשער מקומי ולא במטבע זר. אבל כאמור, כל מלון יצטרך להחליט בעצמו. יחד עם זאת, אפשר ליצור סביבה עסקית יותר אוהדת ויותר רווחית. ייתכן שהדולר הוא רק סימפטום, כפי שהקוטג' הוא רק סימפטום. ייתכן ומשהו בארץ לקוי עם כל המוצרים וזה לא רק הקוטג' וזה לא בגלל שהיצרנים הם 'גרידיים'. אולי יש משהו במשק שגורם לכך שהכל יקר פה".

"בעיית הדולר קיימת במדינת ישראל מאז שאני זוכר את עצמי כמלונאי וזה הרבה שנים", אמר מנכ"ל רשת מלונות פתאל, רפי שדה, "אנחנו חיים במדינת ישראל, ההוצאות שלנו שקליות ולכן חשוב שההכנסות שלנו יהיו שקליות. אנחנו לא יכולים לשאת על שכמינו את הסיכונים של עליית וירידת שער הדולר. 90% מההוצאות שלנו הן שקליות: השכר, הארנונה ואפילו הקוטג'ים. השקליזציה היא לא הפתרון לענף המלונאות, אבל זה עוד נדבך".

"זה שאנחנו יושבים פה בחדר ומצפים שיבוא מישהו מבחוץ ויגיד לנו איך להתנהג, מעיד על התינוקיות שלנו", אמר מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות, יוסי פתאל, "לצערי משרד התיירות נוקט בעמדה של פרשנות ומזמין אותנו להפעיל לחצים ולדבר עם האוצר. משרד התיירות, שאמור להיות הבית שלנו, אמור לייצג את העמדה בממשלה ולייצג אותנו. שער הדולר ומה שקורה בתעשייה שלנו מתקרב להגדרה של איום קיומי על איתנות פיננסית של חלקים בתעשייה. יחד עם זאת, אם כבר לאמץ מטבע אחר, זה לא את השקל. אפשר לאמץ את היורו. ההשלכה של מהלך שקליזציה על רמת המחירים תהיה זניחה, אם בכלל, וצריך להודות על האמת - זה לא יפתור לנו את בעיית הרווחיות. אבל דיון על הנושא יניב פתרונות אחרים והשתכללות של השוק".

תגיות