אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחת שמי ים התיכון צילום: בלומברג

תחת שמי ים התיכון

הפסטיס הצרפתי הוא משקה קיצי שאיבד גובה במולדתו לטובת משקאות בינלאומיים יותר, אך אין כמוהו עם קרח ומיץ אשכוליות לערב מול הים

06.07.2011, 11:27 | עמית יריב

מה שותים יורדי ים? במשך שנים חשבנו שרום, כי כך קראנו בספרים, כך ראינו בסרטים. אבל האמת היא שתלוי באיזה ים מדובר. בים הקריבי הם שותים רום, פשוט כי הוא זמין יותר. אבל אצלנו, באגן הים התיכון, הם שותים משקאות אניס. בכל עיר נמל תוכלו למצוא ימאים, ימאים בדימוס וימאים בפוטנציה, יושבים בטברנה ושותים את האניס המקומי - אוזו ביוון, ראקי בטורקיה, ערק בלבנון ופסטיס בנמלי דרום צרפת.

אך הפסטיס הוא לא נחלתם הבלעדית של הימאים. כמעט בכל בית קפה בדרום צרפת, בייחוד באזורים הכפריים והמתוירים, יושבים חבורות של מקומיים ולוגמים מהמשקה החום־ורוד הזה. כמעט אפשר לשכוח שהאומה הגדולה הזאת מייצרת גם כמה מהיינות הטובים בעולם, שלא לדבר על שמפניה.

אבל הפסטיס נאבק על קהל היעד שלו. העיתונות האירופית מציינת זה כמה שנים את המשבר בצריכת הפסטיס בצרפת, שמצטרף למשברים שפוקדים משקאות צרפתיים אחרים, דוגמת הקוניאק. ב־2004 עשתה יצרנית הפסטיס הגדולה בצרפת, חברת פרנו ריקאר, צעד חסר תקדים. היא הציעה את הפסטיס במותג ריקאר בבקבוק מעוצב, חדשני וצהוב, כדי למשוך גם נשים למשקה שנחשב גברי ומבוגר. לאחרונה פרסם ה"גרדיאן" הבריטי כתבה ובה הציג את מצוקתו של המשקה הלאומי של צרפת, שעיקרה באובדן השוק המקומי לטובת משקאות בעלי גוון בינלאומי יותר, כמו וויסקי, לצד קושי אמיתי לייצא את הפסטיס לחו"ל - פתרון שסייע ליצרני הקוניאק להתאושש.

מבחר בקבוקי פסטיס. מקור הטעם בכוכבי האניס, צילום: בלומברג מבחר בקבוקי פסטיס. מקור הטעם בכוכבי האניס | צילום: בלומברג מבחר בקבוקי פסטיס. מקור הטעם בכוכבי האניס, צילום: בלומברג

הפסטיס הוא משקה קיצי מאוד, וארומות האניס שבו - שמקורן בכוכבי אניס, להבדיל מזרעי אניס שמשמשים לייצור ערק - עדינות ונעימות מאוד לחובבי הז'אנר. כמו את שאר משקאות האניס, מומלץ לשתות אותו בכוס גבוהה ובמיהול של שליש פסטיס, שליש קרח ושליש מים קרים או מיץ אשכוליות.

בישראל אפשר למצוא היום מגוון רחב ומרשים של פסטיס: לצד פסטיס 51, אולי המותג המוביל בתחום, ישנם גם הפסטיסים של מותגי פרנו וריקאר (שניהם בבעלות פרנו ריקאר, ומיובאים לישראל בידי טמפו) פסטיס קולין, פסטיס קזאניס ופסטיס סנטאניס, שני האחרונים חדשים יחסית בשוק הישראלי ומיובאים בידי בנימינה ספיריטס.

האם השוק הישראלי הוא התקווה החדשה של יצרני הפסטיס בצרפת? לא סביר, ובכל זאת - כוס פסטיס על המרפסת או בטברנה ליד הים מזכירה לנו שבין חיפה ומרסיי המרחק, בכל זאת, לא כל כך גדול.

תגיות