אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד התקשורת דרש ובזק תוריד מחירים לספקיות האינטרנט צילום: בלומברג

משרד התקשורת דרש ובזק תוריד מחירים לספקיות האינטרנט

החברה הודיעה היום על הוזלת חבילות האינטרנט שלה, וכעת הן זהות לחבילות המקבילות שמוכרות ספקיות הרשת. משרד התקשורת שוקל לבחון את מחיר "ה-ADSL הערום"

06.07.2011, 13:58 | גילעד נס

בזק הודיעה היום (ד') כי היא מוזילה את חבילות האינטרנט שלה, הכוללת תשתית וספק, בהיקפים של עד 21% למהירויות של עד 15 מגה ביט לשניה, ובהיקפים של עד 47% במהירויות של 20-30 מגה ביט לשניה. כך, לדוגמא, חבילה הכוללת תשתית אינטרנט במהירות של 10 מגה ביט לשניה וספק אינטרנט במהירות זהה תוצע במחיר מינימלי של 98 שקל, לעומת מחיר מינימלי של 107 שקל (המחיר הסופי תלוי במחיר ספקית האינטרנט).

למרות שהחברה ניסתה להציג את המהלך כהמשך האסטרטגיה שלה להורדת תעריפי השימוש באינטרנט, הוא נגזר בעיקר מהלחץ שהפעילו ספקיות האינטרנט בשבועות האחרונים על משרד התקשורת להתערב בתמחור החבילות של בזק הכוללות את רכיב תשתית האינטרנט.

לצד הצגת עמדותיהן בוועדת חייק, האמורה להכריע באשר לקביעת תעריפיה של בזק ופתיחת תשתיותיה (כמו גם של HOT) למכירה בתעריפים של שוק סיטונאי, ספקיות האינטרנט ממשיכות לנהל מול בזק מערכת יחסים סבוכה, במסגרתה הן רוכשות ממנה את רכיב תשתית האינטרנט ומציעות לצרכן הסופי חבילה הכוללת תשתית וספק, אך במקביל מוכרות לבזק את רכיב הספק על מנת שבזק תוכל להציע לצרכן הסופי חבילה זהה מטעמה.

מנכ"ל משרד התקשורת: בזק עוברת על הוראות רשיונה

ביום ראשון שלח מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, מכתב לבזק בו הוא מתריע בפניה כי במעשיה היא עוברת על הוראות רשיונה. לבזק הותר למכור חבילות של מספר שירותי תקשורת, אך היא נדרשת להציע אותן במחיר המורכב מסכום המחירים של השירותים המרכיבים את החבילה, כלומר לאפשר ללקוחות לרכוש למשל את תשתית האינטרנט באופן נפרד באותו מחיר שבו משולבת תשתית האינטרנט בחבילה. דרישה זו למעשה מונעת מבזק מלהציע חבילות שמחיריהן זולים יותר מרכישת השירותים בנפרד, דרישה שאינה קיימת לגבי חבילות של HOT.

מכתבו של בר טל לבזק נשלח לאחר שבתקופה האחרונה התלוננו ספקיות האינטרנט סמייל, נטויז'ן ואקספון בפני משרד התקשורת כי בזק הפחיתה את המחיר היחסי שאותו היא גובה על תשתית האינטרנט כשהיא משלבת רכיב זה בחבילה (הכוללת גם קו טלפון ושיחות), אך הותירה את מחירו של מוצר זה כשהוא נמכר בנפרד על מחיר גבוה משמעותית, ובכך עברה על הוראות רשיונה. בנוסף טענו ספקיות האינטרנט כי בזק מוכרת לצרכן הסופי את תשתית האינטרנט במחיר זול יותר מהמחיר שהיא גובה מהן, וזאת על מנת לשדל את הצרכן הסופי לרכוש ממנה את חבילת השירותים הכוללת גם ספק אינטרנט, במקום שהצרכן ירכוש חבילה זו מספק האינטרנט. לאחר מכן החלה גם HOT למכור חבילות משולבות שכאלה במחירים זולים יותר מהמחירים שהציעו ספקיות האינטרנט, אולם מחיריה של HOT אינם מפוקחים, ולפיכך הביקורת העיקרית שהופנתה בנושאים אלו היתה למשרד התקשורת, שאישר מלכתחילה את החבילות של בזק במחירן הנוכחי.

ספקיות האינטרנט העלו מחירים לבזק

ספקיות האינטרנט לא הסתפקו בפניה למשרד התקשורת, ובימים האחרונים העלו את המחירים שהן עצמן גובות מבזק עבור רכיב ספק האינטרנט. בפעולה זו הן למעשה גרמו לבזק לייקר את החבילה שהיא מתכוונת למכור לצרכן הסופי, והפכו אותה לפחות אטרקטיבית. מאידך, גורמים בקרב הספקיות טוענים כי העלאת המחירים לבזק בוצעה לאחר שהמחירים הקודמים היו נמוכים מדי, והם עצמם פגעו ביכולת של ספקיות האינטרנט להציע חבילה משולבת אטרקטיבית יותר מהחבילה של בזק.

כך או כך, לאחר ששני הצדדים עדכנו את מחיריהם, כמעט שלא קיים כיום הבדל בין רכישה של חבילה הכוללת תשתית וספק מבזק ו-HOT לבין רכישה של חבילה זהה מספקיות האינטרנט. כעת נותר לראות אם לאחר המאבק של הספקיות בבזק להוזלת הוצאותיהן, הן יפחיתו את המחירים בחבילות שהן מוכרות על מנת להתחרות בה, או שישמרו את הססטוס קוו במחירים הדומים. מ-012 סמייל נמסר בתגובה: אנו מברכים על התערבותו של משרד התקשורת שהביא את בזק להוזיל את המחירים של תשתיות האינטרנט במונופול, על מנת לאפשר תחרות משוכללת בשוק ממנה ייהנו הצרכנים".

בזק הציעה, המשרד אישר, וכעת מתחרט

כמו כן התברר, כי בכוונת משרד התקשורת לבחון גם את המחיר שגובה כיום בזק על קו אינטרנט ללא קו טלפון ("ADSL ערום"), בסך 25 שקל. מוצר זה נכפה על בזק לפני מספר שנים, בין השאר במטרה לאפשר לספקיות טלפוניה קווית אלטרנטיביות, כדוגמת סמייל, נטויז'ן ובזק בינלאומי (מקבוצת בזק), להציע שירות טלפוניה קווית על גבי האינטרנט, מבלי שהצרכן מחוייב לרכוש מבזק קו טלפון. בזק הציעה בשעתו כי מחירו של מוצר שכזה יעמוד על 25 שקל, מחיר הזהה למחירו של "קו קל", המיועד ללקוחות שאינם נוהגים לקיים שיחות רבות מהטלפון הקווי שלהם. משרד התקשורת אישר את המחיר, אך בדיעבד, שנים לאחר מכן, מודה כי לא בדק האם המחיר אכן מבטא את העלות האמיתית של בזק בהיצע מוצר זה, ומבקש לבחון את הנושא כעת.

יצויין כי ועדת חייק אמורה לבחון את מבנה התעריפים של בזק, ובכלל זה גם את מחיר ה-ADSL הערום. באם ינקוט משרד התקשורת בפעולה לשינוי תעריף מוצר זה יעמוד לכאורה הדבר בסתירה לכתב המינוי של ועדת חייק, שבו נכתב כי עד לסיום פעילותה של הועדה לא ישנה משרד התקשורת את מדיניותו הקיימת. מאידך, על פי גורמים במשרד התקשורת, במקרים מסויימים, בהם המשרד לא קבע ישירות את המחיר אלא אישר מנגנון לפיו קובעת בזק את המחירים, יש בסמכותו להתערב גם כעת ולשנות את המחירים.

עמדה זו תקפה, לטענת אותם גורמים, גם בנושא המחירים שבהם מוכרת בזק את תשתית האינטרנט לספקיות האינטרנט לשילוב בחבילות שלהן, שכן בזק התחייבה לפעול על פי מחירון ספקים, אך לטענת ספקיות האינטרנט המשרד לא בדק האם מחירון זה התעדכן כלפי מעלה באופן לא מידתי, ולפיכך עליו להתערב כבר כעת ולא להמתין להחלטות ועדת חייק בנושא תעריפי בזק, הצפויים רק בעוד מספר חודשים.

תגיות