אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - "הסיפור של פישמן, ג'ו אלמליח ויובל רן הדליק אותי" צילום: תומי הרפז

ראיון "כלכליסט" - "הסיפור של פישמן, ג'ו אלמליח ויובל רן הדליק אותי"

רונן מטמון, מנהל ההשקעות של קופות הגמל באקסלנס, תכנן להיות מהנדס אלקטרוניקה, אלא ש"משחק השקעות" ששיחק בגיל 17 וספר שקרא שינו את הכיוון. "זו תקופה שמאוד קשה להשקיע בה כי השוק לא מונע מכלכלה טהורה"

07.07.2011, 07:28 | רחלי בינדמן

רונן מטמון, מנהל ההשקעות הראשי של קופות הגמל באקסלנס, היה משוכנע עד גיל 17 שיהיה מהנדס אלקטרוניקה בדומה לדודיו. אלא שאז הגיעו נציגי בנק הפועלים לכיתתו של מטמון והציעו לתלמידים לשחק במשחק השקעות במטרה לנסות ולפתות אותם לפתוח חשבון בנק.

מאותו רגע הכיוון הברור של מטמון תפס מפנה. "הבנתי שמה שאני רוצה לעשות זה השקעות. הייתי רק בן 17 וכשכל חבריי עוד קראו 'מעריב לנוער', אני קראתי את עיתון 'טלגרף'", הוא מספר. "קראתי בשקיקה את הספר של יואב יצחק שסיפר כיצד אנשי עסקים הגיעו לאן שהגיעו, וזה עניין אותי מאוד. הסיפורים של אליעזר פישמן, אלפרד אקירוב, ג'ו אלמליח, יובל רן. זה הדליק אותי".

רונן מטמון, צילום: תומי הרפז רונן מטמון | צילום: תומי הרפז רונן מטמון, צילום: תומי הרפז

"התחרות פוגעת בלקוחות"

המסלול הטכני במגמת האלקטרוניקה בבית הספר אורט חולון הוביל את מטמון ליחידת המודיעין 8200, אבל חמישה חודשים לאחר השחרור הוא כבר החל את לימודיו לתואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת בן־גוריון.

בשנה השלישית ללימודים מטמון התקבל לעבודה כסוחר בחברת המט"ח פריקו. אחרי שסיים את לימודיו הוא קיווה להתחיל לעבוד כמבצע בבורסה, אלא שהיתה זו בדיוק התקופה שבה הבורסה עברה למסחר אינטרנטי ומטמון הסתפק בלעבוד כסוחר מול המחשב בבנק מזרחי. "רציתי ללמוד להיות ברוקר. זו הדרך הכי טובה ללמוד השקעות. אם היו מציעים לי להיות אנליסט, הייתי מסרב. משעמם אותי לנתח חברות".

מבנק מזרחי עבר מטמון לעבוד כברוקר בחדר העסקאות של הבנק הבינלאומי. אחרי שנתיים מונה לנהל קרנות נאמנות בחברת "דקלה" שהיתה אז בבעלות הבנק.

זו פעם ראשונה שניהלת כסף של אחרים. חששת לטעות?

"לא. אני מאמין בעצמי. עולם קרנות הנאמנות הוא עולם של ניהול תחרותי. התחרות הזו פוגעת בסופו של דבר בלקוח, ובקרנות זה קלאסי. אתה כל יום בודק מי עשה תשואה יותר טובה ממך. בעבודה שם למדתי איך להתנהל תחת לחץ. הבנתי שהתגובה המיידית היא טעות. כשקורה משהו בחברה מסוימת, קודם כל צריך להמתין ולנסות להבין אם מדובר באירוע זמני או כזה עם השפעות ארוכות טווח. בגמל, אגב, זה פחות רלבנטי כי בניהול כסף לטווח ארוך מה שחשוב זה האלוקציה של הנכסים שתורמת 90% לתשואה".

בזמן שניהל קרנות בדקלה קיבל מטמון הצעה מפתה. בעודו בן 26 בלבד, הוצע לו להפוך למנכ"ל קרנות הנאמנות של הראל פיננסים, שניהלה אז מאות מיליוני בודדים. "זה נורא קסם לי להיות מנכ"ל חברת קרנות. זו אמנם היתה אופרציה קטנה אבל נתנו לי לנהל עובדים, ולהתעסק גם בשיווק. כשהגעתי, אמרו לי, 'אתה צריך לבוא ולהביא תשואות'. כי גוף קטן חייב להציג תשואות גבוהות כדי לגייס לקוחות חדשים. עם זאת, חד־משמעית, כשאתה גוף קטן, גם קל לך יותר להביא תשואות".

רואה לטווח ארוך

לפני כשבוע עבר מטמון לניהול השקעות בגוף גדול. זאת, לאחר שמנהל ההשקעות הראשי של אקסלנס, גילי כהן, פרש מתפקידו.

למה ניהול גמל עדיף על קרנות?

"קרנות זה ניהול השקעות הכי פשוט מבחינתי. משקיעים רק בנכסים סחירים, ואתה כל היום מתעסק במה עשה המתחרה. רציתי להתעסק עם אסטרטגיה ואלוקציה".

ובגמל אתה מתנהל בלי אגו?

"מה זה אגו? ברור שאני רוצה להיות טוב, אבל הגדרת העבודה שלי זה לא להיות הכי טוב. כשבאתי לפני שנה וחצי וישבתי עם יורם (מנחם, מנכ"ל קופות הגמל של אקסלנס) ודוד (ברוך, מנכ"ל אקסלנס) המטרה שלנו היתה להיות בשליש העליון לאורך זמן".

המשבר של 2008 חידד לך את תפיסת הסיכון?

"המשבר חיזק את תפיסת ההשקעות שתמיד האמנתי בה: זה לא חוכמה גדולה להביא את התשואה הכי גבוהה ברכיבי סיכון גבוהים".

תפיסה זו לא מונעת ממטמון לצדד בכך שחוסכים צעירים צריכים להחזיק שיעור מניות גבוה של 60% לפחות. "צעירים צריכים להחזיק שיעור גבוה של מניות, אבל תרבות ההשקעות היא שברגע שהשוק קצת יורד, רצים להעביר את הכסף לאפיקים סולידיים ומאבדים את כל התיקון. בטווח של 30 שנות חיסכון, מבלי לגעת בתיק, צריך לשבת על חשיפה של 60% למניות".

מהי תפיסת ההשקעות שלך בחיסכון ארוך טווח?

"אחד הכלים הכי חשובים, לדעתי, הוא פיזור. לדוגמה, אם ארכוש מניה של חברת נפט ומניה של חברת מטוסים, אני מייצר קורלציה הפוכה, כי כשמחיר הנפט עולה, מניית חברת המטוסים יורדת ולהפך. השקעה כזו יוצרת איזון שמשטח את התנודתיות.

"מתחילת השנה מאוד קשה לעשות תשואה עודפת. הסיבה לכך היא התערבות של בנקים מרכזיים ומדינות בכלכלה. ברגע שיש התערבות, זו תקופה שמאוד קשה להשקיע בה כי אי אפשר לצפות מה יהיה המהלך הבא ומה שקורה לא מונע מכלכלה טהורה. לכן, לפי תפיסתי, בתקופה כזו צריך להיות בתיק מאוזן ולא לשחק איתו יותר מדי: לשלב את שני השווקים שעשו את התשואות הכי גבוהות ושני השווקים שעשו את התשואות הכי נמוכות מתחילת שנה, מאחר שהפער ביניהם נמוך מאוד יחסית לנתונים היסטוריים. גם קרנות גידור שעושות שורטים ולונגים לא יכולות לעשות תשואה בתקופה כזו בגלל זה. רק כשההתערבויות ייפסקו, אז יהיה מקום לקחת כיוון".

אתה פוחד מאירועי ספטמבר?

"אני יודע מה יהיה בספטמבר? מישהו יודע? אמרו לנו לפני 11 שנה להיזהר מבאג 2000. חיכינו, חיכינו, ולא קרה כלום. תיק מאוזן ומפוזר, זה מה שמנהל השקעות צריך בתקופה כזו".

תגיות