אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשוק הנדל"ן מגיבים להתפטרותו של מנהל המינהל: "נתנו לו 100% אחריות ו-0% סמכות" צילום: ששון תירם

בשוק הנדל"ן מגיבים להתפטרותו של מנהל המינהל: "נתנו לו 100% אחריות ו-0% סמכות"

עו"ד דוד בסון, שותך במשרד הרטבי בורשטיין בסון העוסק בנדל"ן: "מה יעשה ירון ביבי שנתנו לו משאית ענקית, שעליה העמיסו את כל קרקעות המדינה, ולמשאית הזאת מנוע של מכונת גילוח?"

07.07.2011, 13:19 | שירלי ששון-עזר

על רקע הרפורמות השונות בתחום הנדל"ן, התקבלה התפטרותו של מנהל מינהל מקרקעי ישראל ירון ביבי בהפתעה גדולה. בכירי השוק הבינו מהר מאוד כי לעזיבתו של ביבי תהיינה השלכות רבות על קצב שיווק קרקעות בשנים הקרובות. חלק מהם מאמינים כי חילופי התפקידים יתקעו מקל בגלגלי הרפורמות, בעוד אחרים מאמינים כי מדובר בשינוי מבורך.

עו"ד דוד בסון, שותף במשרד עו"ד הרטבי בורשטיין בסון העוסק בנדל"ן, אמר כי ירון ביבי פעל במסגרת בלתי אפשרית. בסון, שעובד במשך שנים רבות מול המינהל, מעיד שהתנהלותו של הגוף האחראי על קרקעות המדינה איננה אפשרית בעיקר בשל הביורוקרטיה האדירה והעובדה שאין לעובדים כושר הכרעה. "ירון ביבי נהג לומר, כשהיה מנהל מחוז, שעל כל סגירת מרפסת הוא צריך אישור הנהלת המינהל הראשית, ובלשונו - יש לי מאה אחוז אחריות ואפס אחוז סמכויות", מסביר בסון.

לדבריו, המינהל מתנהל לפי מאות החלטות מינהל פרטניות שמשתנות חדשות לבקרים. אין חוק מסודר אלא אוסף אדיר של החלטות, וכך לא ניתן לפעול. יתרה מכך, במיגזר החקלאי קבעו את עיקרון הקשת המזרחית, כלומר הלאימו קרקעות והחזירו אותן למינהל בזמן שלא הקצו כח אדם שיטפל בקרקעות הללו.

בסון מוסיף כי גם בתחומים אחרים החלטות שנעשו ברמה הלאומית לא תואמות את יכולתו הביצוע של המינהל: "במגזר העירוני אמרו שיעשו רפורמה, אבל העובדים מתנגדים לה כי המשמעות של הרפורמה היא כי לא צריך אותם יותר", אמר והוסיף כי גם בתחום קרקעות המלכ"רים הייתה החלטת מינהל שהלאימה את הקרקעות כמו במקרה של החקלאים, והיא נמצאת עתה בדיון בבית המשפט העליון בהרכב של שבעה שופטים וגם תחומים אחרים תקועים, כמו הטיפול בקרקעות בני מיעוטים ותחום התכנון שאמור בכלל לצאת מחוץ לגבולות המינהל לאחר שתיושם הרפורמה, אבל נכון לעכשיו גורם עיכובים משמעותיים בתכנון עירוני.

"מה יעשה ירון ביבי שנתנו לו משאית ענקית, שעליה העמיסו את כל קרקעות המדינה, ולמשאית הזאת מנוע של מכונת גילוח?", שאל בסון וסיכם: "כל ראש מינהל אחר היה מתפטר בדיוק כמו ירון ביבי, בשעה שהוא למעשה לא יכול לספק את הסחורה שהשר שלו מבקש לספק והיא אספקת קרקעות לבנייה במסה כזאת שתציף את השוק וביטול הביורוקרטיה במינהל. ירון ביבי הוא מקצוען אמיתי וחבל שלא יצליח ליישם את הרפורמה, אבל אולי רצוי שיבוא למינהל מישהו חדש , שלא צמח בתוכו, וינהיג חוקי משחק חדשים, כמו בשוק הפרטי".

"סילוקו של מנכ"ל המינהל עתה שקול לבעיטת הפרה בדלי החלב", אמר עו"ד עפר טויסטר, בעל משרד המתמחה בתחום התכנון. לדבריו, כבר חודשים רבים שאין מינוי לראש מינהל התכנון וכעת עזיבתו של ביבי את המינהל מסמנת בעיה חמורה יותר לשוק הנדל"ן. "הסופרטאנקרים ושינויי החקיקה יספקו, אולי, עבודת ניירת - אבל ספק רב אם יספקו דירות", סיכם.

עו"ד ענת בירן, צילום: עמית גושר   עו"ד ענת בירן | צילום: עמית גושר עו"ד ענת בירן, צילום: עמית גושר
כמו טויסטר, גם עו"ד ענת בירן, המתמחה בדיני ממקרקעין ותכנון ובנייה וכיהנה בעבר כיו"ר ועדת ערר מחוז תל אביב, מציינת כי היא מודאגת מבריחתם של אנשים טובים מתפקידי מפתח במגזר הציבורי. לדבריה, התפטרותו הפתאומית של ירון ביבי תהווה חסם נוסף בענף הבנייה. "מנהל מינהל מקרקעי ישראל יהפוך עתה לעוד תפקיד מפתח בענף שאינו מאוייש, לצד יו"ר מנהל התכנון ולצד תפקידי מפתח בוועדות המקומיות. מה הטעם ברפורמות חקיקתיות כמו ה'סופר טנקר' כאשר תפקידי המפתח בענף לא מאוישים. מוטב היה שראש הממשלה והשרים הממונים היו משקיעים את מרצם באיוש התפקידים ובחיזוק המערכות הקיימות במקום להקים ועדות חדשות, כי כיום למרות ההכרזות על סופר טנקר המצב בשטח הוא שעשרות אלפי יח"ד תקועות בהליכים בירוקרטים בוועדות התכנון ובמינהל מקרקעי ישראל בגלל מחסור בכוח אדם ומחסור בהנהגה ויד מכוונת".

בקרב בכירים אחרים בשוק, התקבלה התפטרותו של ביבי באנחת רווחה. חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, אמר בתגובה: "אני מברך על התפטרותו של ראש המינהל. בתקופת כהונתו של ירון ביבי, התייקרו מחירי הקרקעות במאות עד אלפי אחוזים ותרמו את התרומה המכריעה להתייקרות מחירי הדירות בעשרות אחוזים". פייגלין הוסיף: "בשלוש השנים האחרונות ובמיוחד בשנת 2008 המינהל ביטל מכרזים רבים מכיוון שמחיר הקרקע שהוצע במכרז לא סיפק את תאוותם של אנשי המינהל. כתוצאה מכך, היה רעב עצום לקרקעות באזורים מסוימים והמחירים זינקו. יכול להיות שעם מנהל חדש אפשר יהיה לערוך רפורמה הרבה יותר נכונה שתביא בסופו של דבר להוזלת הקרקעות".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ראיתי את ההתנהלות שלהם ביום כיף והבנתי האיזה מצב אנחנו
אני לא רוצה לבצע הכללות אבל רוב העובדים שם הם טפשים וברברים שרק מחפשים לעשות לעצמם ופוגעים בבעלי התפקידים שכן רוצים לבצע הייתי אמון על עריכת ערב שנתי שלהם והכסף שהם שרפו לא מוציאים באחלה חברת היי-טק והם התנהלו שם כמו ברברים ( רובם) אז כדאי שמישהו יעשה שם סדר
חנן , צפון  |  11.07.11
4.
הפתרון היחידי, סגירת המינהל לאלתר ופתיחת גוף מקצועי חדש.
עובדי המינהל, באופן מסורתי, רואים בציבור החוכרים פרה חולבת. רוב עובדי המינהל חסרי כל ידע במקרקעין וסמכויות,והגיעו לעבוד במינהל במקרה. עובדים מקצועיים (עורכי דין, שמאי מקרקעין) שיאישו את הגוף החדש (1/4 מכח האדם הנוכחי יספיק) יפתרו את הבעיה ששמה מינהל מקרקעי ישראל.
מינהל  |  09.07.11
3.
המינהל זה המקום הכי עקום בארץ !!!
לא מאחל לכם להגיע לשם . אף אחד לא יודע מה קורה. התפקיד של עובדי המינהל הוא להדוף את הפונים ולא לעזור להם. המינהל יכול לקבל כסף על עיסקאות חדשות ובמקום זה מעדיף לדחות ולדחות. פעולו פשוטות שבמשרדים נורמליים לוקחים מספר שעות או ימים, במינהל בת"א יכולים להיתקע מספר רב של חודשים ואפילו שנים. בושה למדינה שיש בה כאלו פקידים
דניאל , בני ציון  |  08.07.11
לכל התגובות