אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אוריאל לין: "הממשלה מגינה על היצרנים במחיר של פגיעה קשה בצרכנים" צילום: אוראל כהן

אוריאל לין: "הממשלה מגינה על היצרנים במחיר של פגיעה קשה בצרכנים"

לטענת נשיא איגוד לשכת המסחר, יש להפחית באופן הדרגתי את מכסי המגן הדמיוניים על יבוא תוצרת חקלאית ומוצרי חלב

11.07.2011, 15:10 | טל ליטמן

"מדיניות כושלת של ממשלות ישראל היא שהביאה לעליית המחירים הניכרת במוצרי המזון" - כך אמר היום (ב') עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכת המסחר.

בישיבת חירום שקיים האיגוד בהשתתפות יבואני מזון, טען לין שיש להפחית באופן הדרגתי את מכסי המגן הדמיוניים על יבוא תוצרת חקלאית ובכלל זה מוצרי חלב (למעט חלב ניגר), פירות, ירקות ובשר: 190% מכס על יבוא בשר בקר טרי; עד 170% מכס על בשר עוף; מכס של 153% על יבוא חלב ושמנת; 140% מכס על יבוא חמאה".

הכדור אצל ביבי יכריע איך יוזלו מוצרי החלב הוועדה לבחינת משק החלב הגישה המלצותיה, אך שר התמ"ת שמחון הודיע שהן לא יפורסמו לפני הדיון השבוע אצל ראש הממשלה בהשתתפות שרי האוצר, החקלאות והתמ"ת טל ליטמן, 5 תגובותלכתבה המלאה

לדברי לין, הורדת המע"מ על מוצרים אלו אינה הדבר הנכון, היות והדבר יגרור פגיעה קשה בהכנסות המדינה ויפתח פתח לדרישות להורדת מע"מ על מוצרים נוספים. מצד אחד המגדלים דורשים מכסי מגן, ומצד שני הם יכולים ליצור ביקוש מלאכותי באמצעות יצוא הסחורה לחו"ל במקום למכור בארץ, טוען לין.

"כיום יש הגנה מופרזת על מגזר החקלאות וייצור המזון בישראל" אמר לין. "אם לא היינו נוקטים לפני 25 שנה בתהליך לחשיפת המשק לייבוא, כלכלת ישראל לא הייתה הופכת לכלכלה יעילה". לדבריו, בתחומים בהם ישנו יצוא ישראלי יש להפחית מיידית את מכסי המגן. "מדובר בחוסר איזון של צמצום ההיצע המקומי ללא פתיחת השוק לייבוא שיוריד את המחירים". אמר לין.

לעניין הפיקוח על המחירים, לין ציין כי איגוד לשכות המסחר לא שולל פיקוח לתקופה קצובה בלבד של שנה וזאת על מספר מצומצם של מוצרים ובו בזמן לפעול להפחתת המכסים.

לפתוח את השוק לייבוא חופשי

ראובן שליסל, יו"ר ענף יבואני המזון באיגוד לשכות המסחר ומבעלי ליימן שליסל אמר כי "בתחומים בהם אין מכסי מגן מופרזים, המחירים של מוצרים רבים בארץ הם ברמת מחיר של מותגים בינלאומיים בחו"ל. פתיחת השוק לייבוא חופשי תביא לכך שמחירי השוק יירדו למטה". לדבריו, ברגע שהייבוא ייפתח לכולם, מחירי התוצרת המקומית, והמיובאת, יירדו מבלי לפגוע ביצרנים והנהנה מכך יהיה הצרכן.

יוסי ויליגר, מנכ"ל משותף בחברת ויליפוד, אמר כי: "הצרכן הישראלי משלם מחירים גבוהים יותר מהצרכנים האחרים בעולם. כך לדוגמא אחד ממוצרי הצריכה הבסיסיים הגדולים בישראל - 'שימורי טונה/סרדינים' נמכרים בעולם ברמות מחיר של 40-30% פחות מישראל. מהשוואה פשוטה עולה שמחירה הממוצע של קופסת טונה בארץ עולה 5.5 שקל, כאשר קופסת טונה דומה תימכר באנגליה ב-1.1 דולר ובארה"ב בדולר אחד בלבד".

לדבריו, המחיר המופרז נובע מהמכס הגבוה המוטל על הטונה. הוא הסביר כי מדובר באבסורד שכן אין גידול טונה בארץ וה'יצור' המקומי הוא בעצם ייבוא הטונה ואריזתה מחדש בארץ. ויליגר אף הוסיף כי ההיסטוריה מלמדת שכאשר השוק נפתח לייבוא חופשי - המחירים לצרכנים יורדים: "מאז ששוק הפסטה נפתח לייבוא חופשי, התחרות הרבה יותר גדולה ומחירי הפסטה ירדו פלאים לשמחת הצרכנים".

מכס מגן הוא מכס המוטל על מוצרים מיובאים, הנמכרים במחירים נמוכים מאלה שבהם הם נמכרים בארץ הייצור, כדי להשוות את מחיריהם, ובכך למנוע היצף ותחרות לא הוגנת של יצואנים או ממשלות של ארצות אחרות, הנותנות סובסידיות ליצוא, עם היצרנים המקומיים.

תגיות