אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה - אחרי שנה וחצי של מרדף: קרנות ת"א־100 השיגו פחות משליש התשואה של המדד

השורה התחתונה - אחרי שנה וחצי של מרדף: קרנות ת"א־100 השיגו פחות משליש התשואה של המדד

דירוג קרנות הנאמנות של "כלכליסט" ו־Morningstar המסכם את 18 החודשים האחרונים חושף: הקרנות הציגו תשואות חיוביות, אך לא הצליחו להכות את מדדי הייחוס. קרנות אג"ח כללי הציגו תשואה הנמוכה ברבע מזו של המדד, וקרנות ת"א־25 – פחות מחצי מתשואת המדד

12.07.2011, 07:33 | אלינור ארבל

עם סיומה של המחצית הראשונה של שנת 2011 ביקשנו לבדוק את תמונת המצב של קרנות הנאמנות בישראל. כפי שהדברים נראים במבט אחורה, רוב מנהלי הקרנות היו כנראה מעדיפים לשכוח את המחצית הראשונה של 2011, המתגלית כתקופה עכורה של ירידות בשווקים ושל תשואות שליליות ברוב הקרנות.

תנאים מאקרו־כלכליים של אי־יציבות פוליטית קיצונית באזורנו, כמו גם חששות מפני הסלמה חריפה ביחסים עם הפלסטינים, מיתון מתמשך בקרב הכלכלות המפותחות והחזקות בעולם, חשש מחדלות פירעון של מדינות אירופיות ואסונות טבע גלובליים, נתנו את אותותיהם הברורים בששת החודשים שחלפו והניסו משקיעים אל מקומות מפלט.

לביצועי קרנות האג"ח לחץ כאן

תמונה עגומה

זרימות המזומנים ברבעון השני של השנה היו שליליות למדי. בעוד שקטגוריות הקרנות המנייתיות איבדו בממוצע כמה מיליונים של שקלים בחודשים מרץ עד מאי, קטגוריות האג"ח השונות איבדו בממוצע עשרות מיליונים.

בחצי שנה האחרונה התמונה עגומה אף יותר: הקרנות המעורבות, שהן קרנות אג"ח בשילוב רכיב מנייתי, דיממו יותר מ־1.4 מיליארד שקל, קרנות האג"ח איבדו כ־8.1 מיליארד שקל והמנייתיות גייסו מעט - 27 מיליון שקל. לעומת זאת, מתחילת השנה נמלטו המשקיעים הישראלים אל עבר הקרנות הכספיות, שגייסו סכומי עתק של כ־9 מיליארד שקל.

גם התשואות מינואר לא מעודדות. בקטגוריות האג"ח השונות שבדקנו התשואות נעות סביב האפס, כאשר הטווח נע בין קרנות האג"ח השקליות הקצרות שהציגו תשואה ממוצעת של 1.08% בשישה חודשים לבין קרנות האג"ח הכללי עם חשיפה למניות, שהציגו תשואה שלילית ממוצעת של 1.65%. בקרב הקטגוריות המנייתיות התשואות מאכזבות אף יותר, ונעות בין ממוצע תשואה של 10.46%- בקרנות ת"א־25 לממוצע של 13.07%- בקרנות ת"א־100.

במציאות הפוליטית והכלכלית כיום יש לצפות לתנודתיות גבוהה בשווקים, המגיבים בחריפות לכל טלטלה, ולכן הביצועים בטווח הארוך נחשבים לאמינים יותר.

 

בדירוג "כלכליסט" המובא כאן, נבחנו ביצועיהן של 12 קטגוריות שונות בענף קרנות הנאמנות הישראלי, המייצגות קשת רחבה של כלי השקעה העומדים לרשות הצרכן. הדירוג בוחן את הקרנות בטווח ארוך יותר של 18 חודשים, כדי לתת תמונה אמינה של ביצועים בתקופות של ירידות ועליות בשוק.

בטווח של שנה וחצי התוצאות אמנם חיוביות ברובן, אך נראה כי הקרנות בממוצע לא הצליחו להכות את מדדי הייחוס שלהן. כך, לדוגמה, קרנות האג"ח הכללי ללא חשיפה למניות הניבו בממוצע תשואה של 4.34% ב־18 חודשים, בעוד שמדד האג"ח הכללי עלה ב־5.67%. קרנות האג"ח השקליות עד שנתיים הניבו בממוצע תשואה של 1.65% מול מדד הייחוס שלהן, מדד שקליות ריבית קבועה ממשלתיות 0–2 שנים, שעלה ב־2.5% בתקופה זו.

כך גם במנייתיות: קרנות ת"א־100 הצליחו לייצר תשואה ממוצעת של 0.8% בלבד ב־18 חודשים, בעוד שהמדד עלה ב־3%, וקרנות ת"א־25 הניבו בשנה וחצי בממוצע 2.06%, בעוד שמדד ת"א־25 עלה ב־4.54%.

לרשימת אג"ח כללי לחץ כאן

 

השקעה לטווח ארוך

לעומת זאת כאשר השוק עולה, כפי שקרה בשנת 2009, הקרנות מפגינות את כוחן ומצליחות יותר להכות את המדדים. כך, למשל, במחצית הראשונה של שנת 2009 קטגוריית האג"ח הכללי ללא חשיפה עלתה ב־16.7% לעומת מדד האג"ח הכללי, שעלה ב־11.3%, או קרנות ת"א־100 שהניבו אז תשואות של 57.6% כאשר מדד ת"א־100 עלה ב־42%.

הפער הזה, שבין ביצועי חסר בתקופות של שוק יורד לתשואות עודפות בתקופות של שוק עולה, רק מחזק את הטענה שהשקעה בקרנות צריכה להיות השקעה לטווח ארוך וכי יש להביא בחשבון את התנודתיות הבלתי נמנעת של השוק במהלך תקופת ההשקעה.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות