אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניתוח "כלכליסט" - דיוני אגרקסקו: אינטרס החקלאים כלל לא מיוצג צילום: עמית שעל

ניתוח "כלכליסט" - דיוני אגרקסקו: אינטרס החקלאים כלל לא מיוצג

החקלאים מבקשים 11 מיליון יורו מקופת אגרקסקו, אך מסת החובות העצומה של החברה, התור הארוך של הנושים והעובדה שאינם מיוצגים מעמידים בספק את גובה הסכום שיקבלו

12.07.2011, 11:09 | ענת רואה

על חולשתם הגדולה ביותר של החקלאים שעבדו עם חברת היצוא החקלאי אגרקסקו עד לקריסתה אפשר ללמוד דווקא מעובדה פשוטה: בניגוד לכל יתר נושי אגרקסקו שהצטיידו בפרקליטים מהשורה הראשונה, החקלאים - כל אותם אלפי מגדלים שמתפרנסים משיווק הסחורה שלהם באמצעות החברה - לא מיוצגים על ידי אף אחד. הם אמנם מגיעים בהמוניהם להפגנות ולפגישות שאליהן מזמן אותם נאמן החברה עו"ד שלמה נס, אך בבית המשפט - שם מוכרע כעת גורל כספיהם - קולם אינו נשמע.

בניגוד להלכת העליון אלשיך ביטלה צו שהוציא שופט מחוזי בחיפה בעניין אוניה של אגרקסקו שופט ביהמ"ש המחוזי בחיפה רון סוקול הורה על מעצר אונייה של אגרקסקו לבקשת חברת דלקים. בעקבות תלונת נאמן החברה שלמה נס לשופטת ורדה אלשיך ביטלה השופטת את החלטתו, אף שהשופט מקביל לה במעמדו ענת רואה, 6 תגובותלכתבה המלאה

לכאורה לקח עו"ד נס את החקלאים תחת חסותו: הוא כותב להם מכתבים, נפגש עמם ובעיקר מספר מעל כל במה אפשרית כמה לבו יוצא אליהם. גם השופטת ורדה אלשיך, שקטעה במיוחד חופשת שבתון כדי להיות זו שתטפל בתיק הקריסה הגדול, התייחסה בהחלטותיה למצוקתם של החקלאים.

אלא שמילים לחוד ומעשים לחוד: מבדיקת "כלכליסט" עולה כי היעדר הייצוג בבית המשפט פוגע בחקלאים ומקפח אותם. עו"ד נס החל להשתמש בחשאי ב־1.7 מיליון יורו שהעבירה אגרקסקו לחשבונו ערב הקפאת ההליכים, כמימון להפעלת החברה בחודש הקרוב. לכאורה מדובר בכסף השייך לחקלאים, משום שהם עבדו מול אגרקסקו במתכונת של הסכמי קונסיגנציה, שלפיהם הסחורה נותרת בבעלותם והחברה רק מספקת להם שירותי שיווק, יצוא וגביית כספים. כך גם הצהירה במפורש אגרקסקו עצמה בבקשה להקפאת הליכים.

הקפאת ההליכים על חשבון החקלאים

השופטת ורדה אלשיך הכשירה במרומז את השימוש שעושה נס בכספי החקלאים, בהחלטה שמסרה בסוף השבוע שבה התעלמה מהודעתו על השימוש שהוא עושה ב־1.7 מיליון יורו, וציינה כי הוא יעשה שימוש בכספים שיש בקופתו "במישרין או בעקיפין". בנוסף אלשיך כתבה באותה החלטה כי נס יפעיל את אגרקסקו בצורה לא גירעונית, כלומר לא כזו שצוברת הפסדים נוספים, וזאת בניגוד לתוכנית שהגיש לה נס ולפיה ההפסד בחודש יולי יעמוד על 1.7 מיליון יורו.

לשאלת "כלכליסט" האם אמירתה של אלשיך מסמנת למעשה כי הכסף של החקלאים אמור לאפס את ההפסדים, נמסר בתגובה כי "השופטת אלשיך אינה מפרשת החלטות לעיתונות. ואם מי מהצדדים טוען לזכויות כלשהן על הכספים הוא מוזמן להתכבד ולהגיש הודעה על כך לבית המשפט".

זאת תוך התעלמות מהטענות לזכויות על כסף שהושמעו עד כה: האחת בדיון בשבוע שעבר, כאשר פרקליטו של ארגון מגדלי הירקות (ולא של אלפי החקלאים) ניסה למחות כי "השימוש בכספיהם של המגדלים חסרי המזל אינו צודק ואינו ראוי". אלשיך הגיבה באיסור על נס להעביר תשלומים כלשהם למגדלים. השנייה נעשתה כאשר אגרקסקו בעצמה הצהירה בבקשה להקפאת הליכים כי לחקלאים מגיעים כ־11 מיליון יורו שצריכים להיות משולמים להם מתוך התשלומים שמעבירים לקוחות החברה. מטבע הדברים, כספים אלה מופקדים בחשבונות הבנק של החברה בחו"ל - בדיוק באותו חשבון שממנו הועברו 1.7 מיליון יורו לנס.

את אלשיך כל זה לא הרשים, ובהחלטותיה עד כה היא אף התייחסה בביטול לחובות העבר כלפי המגדלים וטענה כי הנקודה העיקרית כרגע היא להבטיח שאלו ימשיכו לעבוד עם אגרקסקו גם בהווה. אלשיך כתבה כי פרקליטם של מגדלי הירקות עו"ד דורון דינאי "מערבב באורח שגוי לחלוטין" בין "הסכום המועט יחסית של חובות העבר", לבין "השאלה החשובה יותר" של אינטרסים הנוגעים להתקשרות ולפעילות בעונת היצוא הקרובה.

"האינטרס אינו להציל את אגרקסקו"

אפשר להבין מדוע מבחינת אלשיך העתיד חשוב בהרבה מחובות העבר, שכן אגרקסקו לא תוכל להמשיך להתקיים אם החקלאים ינטשו אותה ויעברו לעבוד עם חברות יצוא אחרות. אלא שדווקא דברים אלו שכתבה ממחישים שהשופטת פועלת למען אינטרס החברה בכללותו, ואין בנמצא מי שידאג לאינטרס של החקלאים. עמית בר־און, מנכ"ל חברת מניב הכנסות העוסקת בייעוץ לחקלאות, אמר ל"כלכליסט" כי הנחת המוצא שלפיה האינטרס של החקלאים הוא המשך קיומה של אגרקסקו שגוי: "השוק היום פתוח ואגרקסקו כבר מזמן איננה מונופול, לכן זה פשוט לא נכון לומר שאם אגרקסקו קורסת נשאר חלל. הנאמן פועל מתוך אינטרס ולכן הוא אומר מה שאומר. לפני 20 שנה אגרקסקו היתה מונופול בתחום יצוא של פירות וירקות, אך לא עוד. יש עשרות חברות שישמחו לקלוט את החקלאים בלא כל צורך בהתארגנות מיוחדת".

מבחינתם של החקלאים, השאלה המרכזית העומדת כעת על הפרק היא האם יצליחו לממש את זכותם ולהביא לכך ש־11 מיליון יורו מהמזומנים שיתקבלו בקופת אגרקסקו יועברו אליהם. אם החקלאים לא יצליחו בכך, יקבלו ככל הנראה רק חלק זעום מכספם חזרה, ואין משמעות לשאלת פירוקה או מכירתה של אגרקסקו. מסת החובות העצומה של החברה מול נכסיה המדולדלים, שרובם ממילא משועבדים לטובת הבנקים, מציבה את החקלאים בסוף התור, וספק אם יישאר עבורם משהו.

לא רק שהנושא עדיין לא עלה לדיון בצורה מסודרת אצל אלשיך, אלא שהיא כבר הודיעה כי "חל על הנאמן איסור מוחלט לשלם חובות עבר כלשהם למגדלים", ואף פקפקה בטענת אגרקסקו עצמה שלפיהן הכסף שייך לחקלאים. אלשיך אמרה כי טענת שימור הבעלות שטענה אגרקסקו נראית לה בעייתית, שכן קשה מאוד לטעון לשימור בעלות אמיתי על סחורה מתכלה שכבר נמכרה ותמורתה התערבבה בכספי החברה.

כעת רק נותר לשער כי בקרוב יודיע נס שהחוב המגיע לחקלאים נמוך מזה שנטען בבקשת הקפאת ההליכים, כך שהחקלאים ייאלצו להתמודד בחזית נוספת. נס שימש לפני שש שנים כנאמן של רשת קלאבמרקט, שחלק מנושיה עדיין ממתינים לכספיהם. נס עצמו כבר קיבל לפני חמש שנים את שכרו - כ־25 מיליון שקל.

תגובת אפי נוה, יו"ר ועד מחוז ת"א בלשכה: "בנסיבות המתוארות בפנייה לוועד המחוז, נראה לכאורה שיש מקום לנסות ולסייע לחקלאים. ככל שתוגש אלינו פנייה רשמית ננסה לסייע להם ולהפנותם לעו"ד שיאותו לסייע להם. יודגש שלוועד המחוז אין כל עניין בהתדיינות הנדונה והמדובר במחווה התנדבותית של רצון טוב".

תגיות