אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפט שדה: מצור פרידמן מתהדק צילום: עטא עוויאסת

משפט שדה: מצור פרידמן מתהדק

שיתוף הפעולה בין דורון ברזילי ושר המשפטים הינו נדבך נוסף בכרסום המתמשך בהשפעתה של נשיאת העליון דורית ביניש

12.07.2011, 08:13 | משה גורלי

1. ברזילי אקטיביסט

חזיתות הסירוב לבית המשפט העליון מעולם לא היו רבות כל כך

טרם יבשה הדיו על הודעת ניצחונו של עו"ד דורון ברזילי בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין, וכבר התקבלה ההודעה שברזילי סיכם עם שר המשפטים יעקב נאמן על הקמת צוות מיוחד לשמירת רמת מקצוע עריכת הדין.

הניצחון והשת"פ האמור הם חוליה נוספת בכרסום המתמשך במעגל השפעתה של נשיאת העליון דורית ביניש.

אילו היתה בעלת זכות בחירה ללשכה, ניתן היה להמר שהיתה בוחרת בגיא־רון, שעמו חלקה שיתופי פעולה משלה - למשל הכרזת שנת תרבות הדיון בבתי המשפט.

את ניצחון ברזילי ניתן לקטלג כעוד הישג ל"פרידמניזם". שר המשפטים נאמן ויו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט דוד רותם הם פרידמניסטים, בוועדה לבחירת שופטים יש גוש פרידמניסטי חזק, ועכשיו גם ראש הלשכה. אהרן ברק, כנשיא ביהמ"ש העליון, מעולם לא ניצב מול חזיתות סירוב רבות כל כך. בתקופתו התעמת עם יריב משמעותי אחד, ראש הלשכה דאז דרור חוטר ישי, וגם אותו השכיל לבודד מהקונצנזוס המשפטי.

ברק ידע לאלף שרי משפטים, לגייס את התקשורת, להרגיע את הפוליטיקאים. ברק הימר על ביניש כנשיאה שתשמר את מורשתו לאחר פרישתו. והלחצים לא איחרו להגיע. מבית ומחוץ. שופטים כיורם דנציגר ואשר גרוניס החלו לכרסם באקטיביזם; פרידמן, כשר משפטים, החל לערער את הדומיננטיות הניהולית של נשיאת ביהמ"ש העליון.

2. הכישלון שטרם סופר

כך עקף מני מזוז את עוזי פוגלמן בדרך לתפקיד היועמ"ש

דווקא לפני מינויה, כ"נשיאה בדרך", רשמה ביניש כמה הצלחות שהתבררו בהמשך כניצחונות פירוס. שניים ראויים לציון: טרפוד מינויה של פרופ' נילי כהן לעליון, והסתלקותו של חיים רמון מכס שר המשפטים. נכון שלא נמצא קשר בין האמביציה להפליל את רמון לבין הרצון של ביניש להיפטר ממנו, אבל שילוב הרצונות הזה - המפורש או הנרמז - השיג את התוצאה המיוחלת שעוררה מרבצו את פרידמן. תחילה כפובליציסט ואחר כך כשר משפטים.

בצד ה"הצלחות", היה גם כישלון שפרטיו טרם סופרו - מינוי מני מזוז כיועץ משפטי לממשלה ב־2004. ראש הממשלה דאז שרון, באמצעות מקורביו המשפטיים דובי ויסגלס, גדען סער ושר המשפטים טומי לפיד ז"ל, רצו בכל מאודם מועמד מהשוק הפרטי. לאחר שנפלה מועמדותם של עוה"ד אלי זהר ויורם טורבוביץ', נותרו במירוץ שלושה: עוזי פוגלמן, מני מזוז ודוד חשין. לפיד נכשל בניסיונו להחזיר את זהר למירוץ, בין היתר בגלל התנגדות ראש ועדת האיתור השופט בדימוס גבריאל בך. לפיד חשד שביניש ופרקליטת המדינה עדנה ארבל טרפדו את זהר בגלל תמיכתן בפוגלמן, בן טיפוחיה של ביניש עוד מימיהם בפרקליטות.

לפיד הזועם החליט לתמוך במזוז. בכך צד שתי ציפורים - גם טרפד את המועמד של ביניש וגם שימח את ראש הממשלה שרון. שרון ידע שסיכוייו להיחלץ מכתב אישום בפרשת האי היווני טובים יותר אצל מזוז מאשר אצל פוגלמן. ואכן, מזוז השליך לפח את טיוטת כתב האישום שהכינה ארבל. פוגלמן כנראה היה מגיש אותו. גם בבחירת היועץ הנוכחי, יהודה וינשטיין, העדיפה ביניש מועמדים אחרים על פניו - פרופ' דפנה ברק־ארז ושי ניצן.

3. פרידמניסט נאמן

שר המשפטים מעדיף "לקמבן" בסתר מאשר להביע דעתו בפומבי

בהמשך פיצתה ביניש את פוגלמן כשדחפה למינויו לביהמ"ש העליון. אלא שהיתה זו ההצלחה היחידה בגזרה זו. מתוך חמישה מינויים לעליון בתקופתה, רק אחד, פוגלמן, נתמך במובהק בידי הנשיאה. ארבעת האחרים היו בעיקר מטעם פרידמן: יורם דנציגר, חנן מלצר, ניל הנדל ויצחק עמית.

את פרידמן החליף נאמן, שהוא במידה מסוימת ממשיכו באמצעים אחרים. נדמה שהוא פרידמניסט סמוי. בניגוד למקור, הוא אינו שש לקטטות ואין לו עניין להביע את דעותיו בגלוי. יותר פרקליט מאיש ציבור. מעדיף "לקמבן" בסתר מאשר להתראיין בפומבי. בכך, לפחות הוא חוסך מביניש את המדורות שפרידמן נהג להבעיר סביבה פעמיים בשבוע.

לשרשרת האופוזיציה הצטרף עתה ברזילי. מספר שתיים ברשימתו הוא עו"ד ברוך כצמן ממשרדו של נאמן. כמו ההימור שביניש היתה מצביעה גיא־רון, ניתן להמר שנאמן היה מצביע ברזילי.

4. האם יוחזר המשוב?

שיטת המשוב אמנם בעייתית, אך האם ייתכן שאין ביקורת על העליון?

בשבוע שעבר קידמה ביניש את ברזילי בברכה צוננת ונזפנית, ייעצה לו להיגמל מהתפיסה האופוזיציונית והוסיפה עצה מעשית - רד מרעיון המשוב.

המשוב הוא בהחלט בעייתי. מחיריו בהלבנת פני השופטים עולים על מהימנות ממצאיו. אבל מנגד, לא ייתכן שמערכת השפיטה, ובמיוחד ביהמ"ש העליון, תשתמט מכל יוזמה לשקיפות וביקורת.

למשל, בהתנגדות הנחרצת לספק את נתוני ניהול התיקים של שופטי המחוזי והעליון; למשל, ההתנגדות הנמשכת של העליון להתחבר למערכת נט המשפט; למשל במסמוס הרעיון לאפשר שידור ישיר של דיוני בג"ץ.

בעבר בוטל המשוב בפשרה שכוננה את נציב תלונות הציבור על השופטים. הנציב, שופט עליון בדימוס, מטפל היטב בשופטי הערכאות הנמוכות, אך המחוזיים והעליונים מצליחים איכשהו להישאר מחוץ לדו"חותיו.

מעניין מה יקרה הפעם? האם ברזילי יקיים את המשוב שהבטיח או יוותר עליו תמורת פשרה נוספת.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
התנהלות שבטית-חמולתית מאפינת את מערכת האכיפה.
כמי שעוקבת שנים אחר התדרדרותה של המערכת, ברור גם מכתבה נכונה וזהירה זו שאנו על סף תהום. לעניות דעתי אין למערכת המשפט בפרט , והאכיפה בכלל אכויות ומשאבים אוטונומיים הנדרשים לתיקון המצב. לפיכך ,על המערכת הפוליטית- ציבורית מוטלת המשימה לבצע את השינויים הנדרשים כל כך.
בת עם ישראל  |  12.07.11
2.
מבולבל מישהו יכול להסביר?
מישהו יכול להסביר לי בבקשה. הבנתי מה רע לקבוצת בייניש. הבנתי מה טוב לקבוצת פרידמן. מה שלא הבנתי הוא מה טוב לנו, החמורים שסוחבים על גבם המוכה את הקבוצות שנילחמות ביניהן כל אחת לטובת אינטרסים שכלל לא קשורים אלינו. אולי הסיבה שלא הבנתי היא שבכל הכתבה הטרחנית הזאת לא הוזכרנו אפילו ברמז? אולי הסיבה היא שכל המכובדים הנ"ל מאמינים שאנו הבטריות שמניעות את כל המישחק כלל לא רלונטיות. בא לי להקיא.
חנן  |  12.07.11
1.
ברזילי יערוך את המשוב
וכל המתנגדים - כמו בינייש - יכולים להמשיך לנבוח והשיירה תעבור. מה שלא פחות מעניין - הוא האם יוקם להנהלת בתי המשפט גוף מבקר - מה שקורה שם נסתר מהעין (למשל במחלקה המשפטית). אין דין ואין דיין. המלאכה של שרי המשפטים, מבקר המדינה, נציב שירות המדינה ואפילו במדינה מסויימת של לשכת עורכי הדין - לקרוא מעבר למשוב השופטים - קריאה לבדיקת הנעשה בהנהלת בתי המשפט - שכן לגוף הנסתר הזה יש השפעה רבה הרבה יותר ממה שחושבים - ולמרות זאת נדמה שצוות של פקידים מתנהל כמו "מדינה בתוך מדינה" בלי פיקוח מספק.
ניתוח יפה  |  12.07.11