אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחיקה הגדולה 2 צילום: אוראל כהן

המחיקה הגדולה 2

הבנקים מחקו 3 מיליארד שקל מהונם העצמי ברבעון הראשון בגלל הוראה של בנק ישראל. אבל זה לא הסוף

14.07.2011, 07:35 | תומר זלצר

הרבעון הראשון של 2011 היה המוצלח ביותר של המערכת הבנקאית מאז 2007. חוזקה של הכלכלה הישראלית בא לידי ביטוי בהפרשות נמוכות לחובות מסופקים, תהליך העלאת הריבית שיפר את רווחי המימון של הבנקים - ובשורה התחתונה הציגו חמשת הבנקים הגדולים רווח נקי מצרפי מרשים של 2.18 מיליארד שקל.

עם זאת, לבעלי המניות של הבנקים, שברמת רווחים כזאת מצפים לקבל דיבידנדים שמנים, נכונה אכזבה. הבנק היחיד שהכריז על דיבידנד לאחר הרבעון הראשון היה הפועלים (270 מיליון שקל) - וגם כאן מדובר בחלוקה ראשונה מאז שנת 2008, שאותה סיים הבנק בהפסד. להקפאת הדיבידנדים במערכת הבנקאית יש שתי סיבות עיקריות: שתי הוראות רגולטוריות של בנק ישראל, שמשמעותן מחיקות גדולות מההון העצמי של הבנקים.

בין פרישה להפרשה

ברבעון הראשון נכנסה לתוקף הוראת "חובות פגומים", ששינתה את שיטת הטיפול בחובות הבעייתיים והביאה למחיקה של כ־3 מיליארד שקל מההון העצמי של הבנקים.

בדו"חות הרבעון השני תיכנס לתוקף הוראה אחרת של בנק ישראל, "דיווח כספי בנושא זכויות עובדים", שעשויה להתברר כלא פחות משמעותית. מדי פעם בנקים נוהגים ליזום תוכניות פרישה מרצון של עובדים שכוללות תנאים מועדפים מעבר לאלה שנקבעו בחוזה ההעסקה שלהם. החל מהרבעון השני הופך בנק ישראל את אופן חישוב ההתחייבויות לעובדים לאקטוארי: הבנקים יבחנו את נתוני העזיבות והפרישות בשבע השנים האחרונות, ויצטרכו להעריך לפיהם את שיעור העובדים שיעזבו בעתיד ואת היקף ההטבות שיקבלו. בגין העלות העתידית הנוספת יידרשו הבנקים לבצע הפרשה ברבעון הקרוב, שתקטין עוד את ההון העצמי שלהם. היקף המחיקה עדיין לא ברור, אך ככל הנראה מדובר בסכום שלא יהיה רחוק ואולי אף גדול מהיקף המחיקה בעקבות המעבר לשיטת החובות הפגומים.

 

הדיבידנדים יכולים לחכות

השיטה החדשה למדידת זכויות העובדים של בנק ישראל חריגה ולא קיימת במערכות בנקאיות מקבילות בעולם, ומאחורי הקלעים עדיין מתקיימים ניסיונות אחרונים של בנקים לשנות את רוע הגזירה. אבל בנק ישראל לא צפוי לשנות את דעתו. הבנק המרכזי מנצל את נקודת הזמן הנוכחית, שבה מצב הכלכלה והמערכת הפיננסית בישראל איתן, כדי להכין את הבנקים ליום סגריר, ולכן ההתעקשות על ביצוע הפרשות כבדות. הדיבידנדים, מנגד, ממש לא נמצאים בראש סדר העדיפויות שלו.

במקביל, המפקח על הבנקים דודו זקן ממשיך בפעולותיו לחיזוק בסיס ההון של הבנקים ולשיפור איכותו, כחלק מהפקת הלקחים של המשבר הפיננסי הגלובלי האחרון. עד סוף השנה יבהיר זקן כיצד הוא מתכנן ליישם בישראל את התקינה החדשה לניהול סיכונים בבנקאות, "באזל 3". כבר כעת ברור שדרישת ההון מהבנקים בישראל, שעומדת כיום על יחס הון ליבה מינימלי של 7.5%, תעלה. במצב כזה, שבו מצד אחד מתבצעות מחיקות משמעותיות מההון העצמי ומצד שני יש צפי ברור להעלאת דרישות ההון המינימלי על ידי הרגולטור - אין פלא שהבנקים יושבים על הגדר והיד על מנגנון חלוקת הדיבידנד הופכת להיות הרבה פחות קלה מבעבר.

תגיות