אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שביתת הרופאים

שביתת הרופאים

"בריחת" הרופאים אל הרפואה הפרטית היא פועל יוצא של קיפוח שכר היסטורי מתמשך

15.07.2011, 08:08 | ד"ר עוז גביש וד"ר צבי דוידוביץ'

חוסנה של חברה נשען לא רק על עוצמתה הצבאית-ביטחונית, אלא על סולידריות אזרחית ועל ערבות הדדית, שבין מרכיביהן עומדת היכולת להגן ולדאוג לאחר, לשונה ולחלש. מערכת בריאות ציבורית חזקה היא חלק בלתי נפרד מהחוסן הזה, ואת זה צריכים המחוקק והמושל להבין ולהטמיע היטב.

התבוננות ביקורתית במציאות מגלה, שמעולם לא הייתה ממשלה בישראל שהציבה את העצמת הרפואה הציבורית במקום גבוה בסדר העדיפויות שלה. הדיון הציבורי בענייני מצב הרפואה עולה רק כאשר עומד באוויר ריח של איום בשביתה. עד אז נדמה שהארץ שוקטת. עשר שנים של שקט מדומה במהלכן מצוקת האשפוז הציבורי רק הלכה ותפחה. הזקנה מהמסדרון בנהריה שוכבת עכשיו במסדרון במרכז תל אביב ומצוקתה שלה, הזועקת אלינו בכאב מהול ביאוש "אל תשליכני לעת זקנה", ראוי שתתחיל להיות המצוקה שלנו, של כולנו.

הצורך במערכת אשפוז ציבורית איכותית הוא חלק מסדר היום החברתי של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, החורטת על דגלה שוויון הזדמנויות. ועם זאת, מאז חוקק ב-1994 החוק לביטוח בריאות ממלכתי, המושתת על עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדי, אנחנו מתרחקים בעקביות ובהתמדה באופן שבו אנחנו נוהגים במובילי הבריאות המרכזיים – ברופאינו, ודוחקים אותם אל הרפואה הפרטית, שדלתותיה פתוחות בפני ציבור קטן ובעל אמצעים.

למצעד האיוולת הזה, בו פועלת ממשלה בניגוד גמור לאינטרסים שהיא עצמה הגדירה, צריך לעשות סוף. ואת הסוף הזה לא יכול לעשות משא ומתן בין ארגון עובדים לבין האוצר, כי אם המחוקקים ודיוני הרשות המבצעת. אלא שנדמה, שמי שמופקד על שמירת האינטרסים הללו, אינו בקיא כלל במשמעות הגדולה של סטייה מהדרך שהתווה חוק הבריאות ואינו מבין את גודל האיוולת הכרוך בפעולה מנוגדת לאינטרסים הללו.

תנוח דעת כולנו, שנזדקק מתי שהוא לטיפול רפואי, כי לא לעולם חוסן. ובהיעלמו של החוסן הפרטי שלנו, ודאי נרצה לדעת שהחוסן החברתי במקומותינו חזק דיו כדי להעמיד בעבורנו את הטוב שברופאים ואת הטובה שברפואות. גם אם לא נוכל לשלם בעבורם ממיטב כספנו.

עבודה במשך שעות ארוכות היא אמנם מעייפת, ובראייה מערכתית עלולה להיות גם מסוכנת. אבל עוד לא הומצאה שיטה טובה יותר שתאפשר את מימוש ערכינו המקצועיים, הכוללים את רצף הטיפול והמעקב אחר החולה ואת שימור הידע. ערכים המבטאים את ההבנה שאחריות הרופא למטופליו היא טוטאלית ואינה ניתנת לחלוקה, גם לא למשמרות בנות שמונה שעות. ההתנגדות, בהקשר הזה, להנהגת שעון נוכחות לרופאים, בין אם יתוגמלו על כל שעת עבודה נוספת ובין אם לאו, צריכה להיות ברורה וגורפת. אחריותנו כרופאים איננה ניתנת לכרטוס. אחריות הרופא למטופליו מתמשכת, כמו גם עבודתו פעמים רבות, באופן שחורג משעות העבודה המקובלות.

לטענת האוצר, שבהיעדר שעון נוכחות נוטשים הרופאים הבכירים את בתי החולים הציבוריים בשעות מוקדמות כדי למהר אל הקליניקה הפרטית, צריך לענות בפשטות: זו הביצה ולא התרנגולת. "בריחת" הרופאים אל הרפואה הפרטית היא פועל יוצא של קיפוח שכר היסטורי מתמשך. בל נשכח, שמן העבר השני של המתרס מצויים רופאים רבים שעובדים שעות נוספות מתוך תחושת מחויבות כלפי המטופלים ולא במטרה להרוויח עוד כסף. ועם זאת, אסור לנצל בצורה צינית את תחושת השליחות והדאגה של הרופאים לחולים ואת מחוייבותם המוחלטת כלפיהם ולקפחם בהיבט התגמול.

שביתת הרופאים היא האחראית שבין כל השביתות במשק. אין עוד מגזר פרופסיונלי או אחר במשק הישראלי ששובת באופן כל כך אחראי ומתחשב. עד כדי כך, שיש מי ששואל, האם בכלל ניתן להעביר מסר כשנושכים אבל לא ממש סוגרים את הפה. המאבק הזה, בשונה מהמאבק על שכר הרופאים, אינו מאבק פרופסיונאלי-סקטוריאלי. אין זה מאבקם של הרופאים בלבד. את המאבק הזה על דמותה של הרפואה בישראל צריכים להוביל כולנו, אזרחים בריאים שעוד יזדקקו לה ואזרחים חולים שזקוקים לה כבר כעת.

הכותבים הינם רופאים במערכת הרפואה הציבורית בישראל

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הרפואה בישראל קופחה בגלל חוסר בכוח עבודה
ללכן הפיתרון לא בהכחרך העלאת שכר כי רוב הרופאים כן מצליחים לגמור את החודש אולי הם זקוקים לכוח עבודה (ידוע שחסרים למשל רופאים מרדימים..)או מכשור מתקדם וחוץ מזה יש רופאים שנותנים שירותים פרטיים בבתי חולים על חשבון ביה"ח במקום לפתוח קליניקה פרטית ומנצלים את המכשירים הרפואיים לכן זה הרבה יותר מורכב..
שירה , ירושלים  |  26.07.11
5.
מחאה נחמדה מעולם לא עזרה לאף סקטור
הגיע הזמן לדפוק על שולחנות. השביתה הזאת היא בדיחה . בתי החולים והמרפאות עובדות בתפוסה של 99 אחוז גם ביום שביתה! האוצר עושה מאיתנו צחוק וליצמן בכלל לא קשור לחיים. הדרישות שלו להוריד משך תורנות רק יחמירו את חוסר התקנים!! האם בשביל זה חיכיתם 10 שנים בלי לשבות? בשביל מצעד האיוולת הזה? בושה למדינה שמפקירה את אזרחיה ללא טיפול רפואי נאות!!
סטודנטית לרפואה , מרכז  |  17.07.11
4.
תפסיקו לבלבל את המוח
גם אם רופא יקבל 100000 ש"ח לחודש הוא ימשיך אם הקליניקה הפרטית. מחיר ביקור בקליניקה פרטית נע בן 800 ש"ח לביקור ל2000 ש"ח לביקור. בהרבה מקרים התשלום במזומן(ללא תשלום מס) או בכל מיני "מתנות" עלמנת לעקוף את תשלום המס. תארו לכם ששוטרים או חיילים שמסכנים את חייהם, ששכרם בוודאי לא גבוה יפתחו עסקי שמירה והגנה פרטיים תוך כדי עבודתם. יש לאסור על הרופאים העובדים בשרות המדינה לעבוד עבודה פרטית. רופא הרוצה לפתוח קליניקה פרטית שיעזוב במחילה את עבודתו בבית החולים. ברור לי שדבר זה לא יעשה מכיון שחולים באים אליהם בגלל שהם עובדים בבית החולים. המלחמה על שכרם של הרופאים ובעיקר שלהמתמחים והצעירים מוצדקת בהחלט אך כל הבלע בלע והציונות שניכתבו במאמר הם לדעתי בילבולי בצ....
רופא  |  17.07.11
3.
צודקים בהחלט: המדינה והחברה חייבות לעודד את הכשרוניים והמתאימים ללכת לרפואה
כשמתפרסמים נתוני שכר במשק, אני מרוצה אם אני רואה רופאים במקום גבוה ככל האפשר. עם כל הכבוד למפעיל מנופים בנמל, ויש כבוד, רופא, שבידיו חיי הרבה אנשים, ושלהחלטותיו ותיפקודו, שמתגבשים לאחר שנים רבות של כישרון והשקעה, יש משמעויות קריטיות, והוא ללא תחליף זמין, חייב להיות מתוגמל כראוי. בסופו של דבר, כולנו או בני משפחתנו עלולים לחלות במחלה קשה, או להזדקק לניתוח קשה ומסובך, ואנו רוצים את הרופאים הטובים ביותר שיהיו זמינים עבורנו. מעטים בלבד יוכלו לממן רפואה מכיסם הפרטי. רוב רובנו נזדקק, אם חלילה נזדקק, לרפואה הציבורית. אסור לנו להשאיר שם ואקום.
ע"י תגמול ראוי, ובפרט בשכר  |  16.07.11
לכל התגובות