אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלייתם המטאורית של החברים מאשדוד צילום: עמית שעל

עלייתם המטאורית של החברים מאשדוד

מסוכנות הביטוח של הח"כ לשעבר אפרים גור, דרך הפאואר סנטר באשדוד - ועד לזיכיון בקידוח שמן

17.07.2011, 06:55 | גולן חזני

עד לכניסתו לבורסה בתל אביב לפני שש שנים היה מוכר ג'קי בן זקן בעיקר באשדוד, שבה שימש חבר מועצת העיר ופעיל בקבוצת הכדורגל עירוני אשדוד שהיום נמצאת בבעלותו. בימים האחרונים הוא היה אמור לבצע כמה פעולות בקבוצת הכדורגל, אבל מעצר הבית מנע זאת ממנו, והפך את החקירה לשיחת היום סביב הקבוצה.

אברהם נניקשווילי אברהם נניקשווילי אברהם נניקשווילי

בן זקן נולד ב־1967 במזכרת בתיה, ובעקבות נישואים שניים של אמו הגיע לאשדוד. עם שחרורו מהצבא הצטרף לסוכנות ביטוח בבעלות ח"כ לשעבר אפרים גור, שנבחר ב־1988 לכנסת כנציג העדה הגרוזינית ברשימת העבודה. גור הביא לסוכנות במקומו את אברהם נניקשווילי, פקיד בסניף בנק דיסקונט באשדוד שנהפך לשותפו. בהמשך פרש נניקשווילי מסוכנות הביטוח לעסקים פרטיים, בעוד שבן זקן נשאר בסוכנות.

באותה תקופה החלו השניים להיכנס לעסקי נדל"ן מקומיים וצירפו אליהם את כוכב הכדורגל חיים רביבו. השלושה הקימו את חברת פילגר, ששלטה בנכסים רבים באשדוד ובראשם הפאואר סנטר, שבו גם שוכנים משרדי מנופים פיננסים. בן זקן מקורב מאוד לרב יאשיהו פינטו.

כיום נניקשווילי הוא בעל עסקי אנרגיה הנאמדים במיליארדי שקלים, בעיקר במדינות ברית המועצות לשעבר. ב־2005 רכשו נניקשווילי ובן זקן את השליטה (85%) בשלד הבורסאי אוטו חן מידי משפחת בליליוס תמורת חצי מיליון דולר, ושינו את שמו למנופים פיננסים. כעבור כמה ימים הדהימו השניים את עולם העסקים, כאשר עם הון עצמי של מיליוני שקלים בודדים סיכמו על רכישת נצבא בכ־675 מיליון שקל - רכישה שלא יצאה לפועל.

בהמשך התמודדו על בית הזיקוק באשדוד, אך נסוגו מהרעיון לאחר שהמדינה פסלה את שותפתם, רוזנפט הרוסית. בסוף 2006 רכשה מנופים מחצית מבניין משרדים בדאלאס ב־242.5 מיליון דולר, וב־2007 רכשה את קניון ארנה בהרצליה, בכ־540 מיליון שקל. באמצע 2008 הודיעה מנופים על רכישת ענק של שני בניינים במנהטן, עם חברת טאו תשואות של אילן בן דב ומשפחת מרציאנו, בכ־800 מיליון דולר.

אבל הנכס החשוב ביותר של מנופים היום הוא הזיכיון בקידוח שמן (מד־אשדוד) מול חופי אשדוד, לאחר שמשרד התשתיות בחר בשותפות של מנופים (25%), בן זקן ונניקשווילי באופן פרטי (25%) ואיש העסקים חיים לייבוביץ'.

מהדו"ח שהוכן עבור השותפות עולה כי יש סיכוי של 40% למציאת 120 מיליון חביות נפט בקידוח. בפברואר גייסה השותפות 140 מיליון שקל, שהותנו באישור סופי של הרישיון לשמן ובביצוע הנפקה בבורסה עד עד נובמבר 2011.

איתן אלדר ורועי גיל עלו לכותרות כאשר עסקיהם קרסו ב־2003, כשהחברות הציבוריות שבהן החזיקו תחת חברת גיבור ספורט, התמוטטו. הגורם העיקרי היה השקעה במניות הכשרת הישוב של עופר נמרודי. בשלהי 2003, במסגרת הסדר החוב בגיבור ספורט, גיבשו גיל ואלדר קבוצת משקיעים שהצטרפו לגרעין השליטה בחברה, בהם בכירי אמדוקס לשעבר נחמיה למלבאום ומריו סגל, וכן מיכאל שטראוס וחברת שובל שדמה של איש העסקים יעקב לוי מפנמה — משקיעים ותיקים בעסקי השניים.

אלדר וגיל נשארו מתחת לרדאר עד 2007, כאשר רכשו את מאקפל ועשו אקזיט מהיר שבו גזרו רווח של מיליוני דולרים. מאז ביצעו כמה עסקאות בשלדים בורסאיים והתקרבו לשורה של בעלי הון, בראשות בן זקן וטדי שגיא.

בן זקן ושותפו רוצים להגדיל אחזקה במנופים

 

בן זקן ונניקשווילי, המחזיקים בכ־33% ממנופים במשותף, מתכוונים לרכוש את אחזקות חברת ASTC, הנשלטת על ידי מרכוס ובר ודניס גמהברמוב, במנופים - כ־40% - כדי להגיע לאחזקה של 73%.

הצורך ברכישת חלקם של השותפים הרוסים נבע מכך שהם ביקשו להיפרד, ובין הצדדים נחתמה עסקה שבה ירכוש בן זקן את חלקם של הרוסים וגם של נניקשווילי, שהעדיף באותו שלב למכור תמורת 711 מיליון שקל.

מדובר בסכום גבוה ביותר עבור בן זקן, שהתקשה לגייסו. לפני כשלושה חודשים החליט נניקשווילי להצטרף לבן זקן ולרכוש יחד את חלקה של ASTC במנופים תמורת 460 מיליון שקל ולפי שער מניה של 1.1 שקל למניה. לאחר עוד כמה חודשים בן זקן ונניקשווילי פתחו במו"מ עם שותפיהם, להוריד את מחיר הרכישה. לפני כשבועיים הוחלט שהעסקה תיסגר ב־385 מיליון שקל. כלומר, בן זקן ונניקשווילי ירכשו יחדיו את כל אחזקותיה של ASTC במנופים בכ־91 אגורות למניה. 300 מיליון שקל מסכום הרכישה ישולמו ל־ASTC במועד השלמת העסקה (ה־1 בספטמבר) ויתרת ה־85 מיליון שקל ישולמו בתוך שנה.

תגיות