אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהו מודל הבעלות הנכון עבור הכדורגל בישראל? צילום: ראובן שוורץ

מהו מודל הבעלות הנכון עבור הכדורגל בישראל?

האם בעלות של מאגד אנשי עסקים היא הדרך הנכונה עבור הכדורגל הישראלי, או קבוצות אוהדים? אולי הדרך ליציאה מהבוץ כוללת שילוב של שתי הדרכים

17.07.2011, 13:31 | אוריאל דסקל

 בשבועות האחרונות מתקיימת החלפת מכתבים בין עו"ד משה אביב, היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל, לבין עורכי הדין אסף ברם, תומר ברם ועוז סאסי ממשרד ברם ושות', שמייצגים קבוצת אנשי עסקים ואוהדים של הפועל תל אביב. על הפרק: דרישה לשלול מאלי טביב את הזכות להיות הבעלים של קבוצת הפועל תל אביב כיוון שלא ריצה את הקלון (על פי התקנון של ההתאחדות) ושאישורו התקבל בצורה שאינה תקינה.

בהתאחדות טוענים שמדובר בעוד מערכה במאבק בין מוני הראל לטביב ובקטנוניות של עורכי הדין. אולי, אבל זה לא משנה את העובדה שבהתאחדות לכדורגל לא עשו את מירב המאמצים כדי לנקות את הכדורגל על פי התקנון שלה עצמה – וזו לא הפעם הראשונה שזה קורה. על פי התקנון של ההתאחדות לכדורגל, חייב להיות נציג אוהדים בהנהלה של כל קבוצה – וזה לא קורה. ואף אחד לא אוכף את זה. עותקים של כל התכתובת המשפטית הגיעו גם ללימור לבנת, שרת הספורט, שלא הגיבה על הנושא ולאבי לוזון, יו"ר ההתאחדות לכדורגל – שגם הוא עצמו לא הגיב לנושא.

בהתאחדות לכדורגל מרגישים מותקפים מכל הכיוונים. במיוחד בימים האלה. אבל ייתכן מאוד שהיא ראויה לכל ההתקפות הללו. כרגולטור הראשי של הכדורגל הישראלי, היא עמדה מהצד כאשר גורמים מפוקפקים נכנסו אליו, היא צפתה מהצד וראתה איך המשחק הישראלי הופך לפחות ופחות פופולארי (על פי כמות הספונסרים שנשארו, מספר הצופים במגרשים והרייטינג הצונח), והיא גם רואה איך ליגת העל מתרוקנת מהשחקנים הטובים והפחות טובים שלה לטובת הליגות של בלגיה, פולין, קזחסטן ועוד.

אבי לוזון ולימור לבנת. מי ינהל?, צילום: יובל חן אבי לוזון ולימור לבנת. מי ינהל? | צילום: יובל חן אבי לוזון ולימור לבנת. מי ינהל?, צילום: יובל חן

זה מוביל אותנו לשאלה הגדולה: מה עושים?

ובכן, קודם כל צריך להחליף דיסק. מה שעשו עד עכשיו – ולא משנה אם זה קיבל את אישור התקנון, את תו התקן איזו 90210 (או איך שקוראים לו) או אישור מבית המשפט. הממלכה רקובה ולכן צריך לבנות אותה מחדש.

אחרי החלפת הדיסק צריך לשאול שאלה פשוטה – מה זה כדורגל? האם הוא עסק? האם הוא עניין חינוכי? האם הוא עניין קהילתי? מה המטרה של כל העניין הזה – כדורגל ישראלי?

אחר כך אפשר לעבור לשאלת מה זה מועדון כדורגל? האם הוא מיזם עסקי/קהילתי/חינוכי וכו'.

אלו שאלות שאנשי הכדורגל, משרד הספורט, התקשורת והאוהדים כמעט ולא דנו בהן. ואלו שאלות חשובות שחייבות תשובות – כי אז אפשר יהיה להגדיר מה תפקיד ההתאחדות יותר טוב ואיך, בדיוק, הממשלה (שהיא הציבור אחרי הכל) יכולה להשפיע, לעזור, לשנות ועוד.

 הטייקונים ינהלו?

אחר כך ניתן לשאול מהו המודל הנכון לקבוצת כדורגל בישראל.

ומה המודל הנכון? נחזור למכתב מקבוצת האוהדים של הפועל תל אביב להתאחדות. על פי הערכות מדובר בקבוצת אוהדים שמעוניינים להעיף מהפועל תל אביב את מוני הראל ואלי טביב ולהרכיב תאגיד של אנשי עסקים שיעמדו בראשה.

קונצרן של אנשי עסקים הוא פתרון לא רע לקבוצה בישראל מאחר שבעלים אחד, מוצלח ככל שיהיה, עשוי ליפול חזק ולקחת איתו את הקבוצה. וראינו את זה קורה כמה פעמים בשנים האחרונות.

בהתאחדות לכדורגל דנים עכשיו על מודל קבוצת בע"מ שיאפשר לאנשי עסקים להפוך קבוצות לעסק – אבל ראינו את המודל הזה קורס בספרד ומביא את הקבוצות לפשיטת רגל.

וכאן צריך להיכנס ההיבט הקהילתי של הכדורגל גם למבנה הבעלות של הקבוצות. רוב הקבוצות מקבלות כספים ממוסדות ציבוריים. חלקן הגדול חי על הכסף הזה – ולכן חברות בע"מ הן לא פתרון טוב עבורן כי הוא מנתק אותן ממקור החיים שלהם – הכסף הציבורי.

המודל המתאים, אם כך, הוא שילוב בין יוזמה עסקית לחובה הקהילתית – בין אנשי עסקים לאנשי קהילה. בגרמניה המודל הזה עובד בצורה מצוינת כאשר רוב הקבוצות מצויות בבעלות (50% או יותר) של קהילת האוהדים, אך גם אנשי עסקים להשקיע בקבוצה ולהרוויח מכך חיבור לקהילה. בעקבות החיבור בין העסקים לקהילה, הכדורגל הגרמני הוא אחד מהמכניסים ביותר בכדורגל האירופי ולבטח הבריא ביותר באירופה: רוב הקבוצות מסיימות את העונות ברווח – עניין נדיר ביותר בכדורגל העולמי.

מודל זה דורש הרבה עבודה מצד קהילת האוהדים וקהילת העסקים. בכל קבוצה וכל עיר. אבל התאחדות לכדורגל טובה היא התאחדות שתעזור ליוזמות כאלה להפוך למציאות. מיותר לציין שהיא כמעט ולא עושה דבר בנידון כיום.

תגיות