אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוועדה לבדיקת משק החלב ממליצה: הורדת מחיר המטרה והגדלת היבוא צילום: מורג ביטן

הוועדה לבדיקת משק החלב ממליצה: הורדת מחיר המטרה והגדלת היבוא

לקראת דיון בנושא פרסמה הוועדה את מסקנותיה על משק החלב. על פי הנתונים שנאספו על ידה, הגורם העיקרי לעלייה במחירים הוא המרווח הקמעונאי של רשתות השיווק

17.07.2011, 16:09 | כתב כלכליסט
הורדת המחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים תמורת סובסידיות לרפתנים הקטנים, הגדלת היבוא והפחתת מכסים, עידוד הקמת מחלבות חדשות, בדיקת רווחיות רשתות המזון והגברת הפיקוח על סימון מוצרים, כך ממליצה ועדת המשנה לבדיקת משק החלב, שהוקמה בעקבות מחאת הקוטג', להוריד את המחיר הסופי לצרכן של מוצרי החלב. כמו כן ממליצה הוועדה לבחון את האפשרות להכריז על מכוני התערובת ומרכזי המזון (שאחראים על יצור המזון לבהמות) כעל קבוצת ריכוז על פי חוק ההגבלים העסקיים, ולא לאפשר לחברה להחזיק גם מכון תערובת, גם מחלבה וגם משחטה, בניגוד להיום (ארגון הקניות הקיבוצי גרנות, שהוא בעל מניות בתנובה, מחזיק למשל גם במכון התערובות אמבר הגדול בישראל). הוועדה אינה ממליצה על החזרת מוצרים לפיקוח.

הוועדה בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, מפרסמת כעת את מסקנותיה לקראת ישיבה שתיערך בשעות הקרובות אצל ראש הממשלה על מנת לדון בהמלצות. במצגת שהכינה הוועדה היא מתייחסת לתרומה של כל אחד מהמקטעים בשרשרת לעליית מחיר הקוטג'. על פי הנתונים שנאספו על ידה, המרווח הקמעונאי של רשתות השיווק הוא זה שיצר את מירב העלייה (153%) בשש השנים האחרונות לעומת עלייה של 41% במרווח של המחלבות הגדולות (תנובה, שטראוס וטרה) ולעומת עלייה של 29% בעלות חומר הגלם שנמכר על ידי הרפתנים.

הוועדה אף סוקרת את הכשלים בשוק החלב וכותבת כי מדובר בשוק מתוכנן, שמחיר המטרה בו (המחיר אותו משלמות המחלבות לרפתנים) אינו שקוף מספיק. הוועדה מציינת כי קיים כשל גם במחיר שגובות המחלבות אשר גדל באחוזים ניכרים בשנים האחרונות. גידול דומה חל במרווח השיווק של הרשתות הקמעונאיות שפועלות לפי המסקנות בסיטואציה של "חוסר תחרות".

על בסיס הכשלים האלה ממליצה הוועדה לטפל במחירי החלב בשלושה מישורים: בעליות במחיר החלב הגולמי שמוכרים הרפתנים למחלבות היא ממליצה לטפל באמצעות הורדת מחיר המטרה שנקבע היום על ידי מועצת החלב, וכן כאמור לטפל בשוק התערובות בכלים מתחום ההגבלים העסקיים. הוועדה ממליצה להגביר את חובת הדיווח של הרפתות בנוגע לרווחיהן וגם להעביר 10% מהענף לתחרות באמצעות העברה של הגידול בייצור לטובת הגדלת נתחן של הרפתות הקטנות. בתמורה לפגיעה הצפויה בחקלאים, שמעוררת בימים האחרונים גל של מחאה מצידן, ממליצה הוועדה לסייע לרפתות הקטנות לגדול באמצעות תמיכה בהשקעות מתקציב משרד החקלאות, לאפשר מכירת רפתות ולסבסד חקלאים.

בנוגע למחלבות ממליצה הוועדה להגדיל את הייבוא ולהפחית את המכסים, אולם לאסור על ספקים גדולים יבוא מוצרים סופיים. ביחס לגבינות קשות מדובר בהפחתת שיעור המכסה הקיימת מ-50% ל-0%. הוועדה ממליצה גם לעודד הקמת מחלבות חדשות באמצעות סיוע מיוחד, להגביר את הדיווח בו מחויבות המחלבות וליצור כלים שיקלו על מעבר של רפתנים ממחלבה למחלבה.

בכל הקשור לרשתות השיווק טוענת הוועדה כי יש להמשיך ולבדוק את הקשרים הקיימים בין ספקים לקמעונאים בהיבט של חסימת תחרות. להגביר את חובות הדיווח בנוגע לנתונים הכספיים של הרשתות ולהחיל חובת סימון מחירים מחמירה יותר (שינוי אופן הכיתוב וגודל הכיתוב על מוצרים מפוקחים).

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
במקום להפחית צריך להעלות
כמובן שאין כוונתי למחיר המטרה, אלא למכסות החלב שרשאי כל רפתן לייצר. הרפתן יוכל להגדיל את התוצרת בעד 20% מהמכסה שהוטלה עליו ובלבד שכל התוספת תשווק רק למחלבות קטנות/חדשות. תוספת לכמויות החלב ומוצריו במשק תיצור תחרות על כיסו של הצרכן מצד אחד, ולכן תגרום להורדת מחירים. מנגד, צריכת החלב ומוצריו תעלה בגלל ירידת המחירים (בעיקר בשכבות הנמוכות אך לא רק), ולכן כלל העוסקים בענף יהנו מתוספת פעילות שתפצה על ירידה ברווחיות. המרויחים העיקריים יהיו החקלאים שלרובם יש אפשרות לתוספת ייצור של 20% בעלויות הנמוכות בהרבה מעלויות הייצור הבסיסי. כלומר כנגד אותה עלות קבועה יוכלו להגדיל את העלות המשתנה ואת התמורה ביחס ליניארי.
ראש יהודי  |  17.07.11
7.
מעניין איך הבודקים מוצאים תמיד חוות דעת עקומה
מדוע הרפתנים הם אלו שמשלמים את ההחלטות. מחיר החלב המשולם למגדל כמו בכל תחומי החקלאות בארץ הזוי נמוך בעשרות אחוזים מהמחיר לצרכן. כאשר המתווכים באמצע כולל יצרני הגבינות/חלב מעלים ומייקרים את המוצר ובעצם הרעיון היה צריך להיות בו יתנו לכל יצרן חלב לייצר גבינות חלב בעצמו בדומה ליינות כפי שקמו יקבים על ימין ועל שמאל ואיכות היין בארץ ניהיה בין הגבוהים בעולם מדוע לא להפנות משאבים והצעות ליצרני החלב לייצר בעצמם או להתאגד מס' יצרנים ביחד סביב מחלבה שתייצר באיכויות גבוהות ויש להניח כי מחירי המוצרים ירדו באופן משמעותי והרווח ליצרינים יגדל. הזוי אבל אפשרי יצרנים כמו תנובה ושטראוס מחוייבים במיימון משכורות עתק למנהלים שכיאלו יוצרים רווחים.
אבי , מרכז  |  17.07.11
לכל התגובות